Status

 • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

På vej mod ny rekord i årlig udbygning af VE

Solcelleanlæg tyder på at stå for 60 procent af den globale vækst i 2022. Illustration: Wikipedia

Kapaciteten af ny vedvarende energi på verdensplan har nået rekordhøjder i 2021, og den forventes at nå nye højder i år.

På trods af udfordringer med forsyning af varer, forsinkelse af byggerier og høje råvarepriser er kapaciteten af ny vedvarende energi alligevel steget og nåede i 2021 op på 295 gigawatt på verdensplan.

Det skriver IEA i en pressemeddelelse i forbindelse med deres seneste opdatering af markedet for vedvarende energi.

Og i år 2022 forventes den globale kapacitet at stige til 320 gigawatt, hvilket svarer til, at vedvarende energi næsten kan dække hele Tysklands efterspørgsel. Det svarer også til EU´s samlede elproduktion fra naturgas.

Læs også: Smarte termostater er endnu et skridt på vej væk fra gasopvarmning

Potentiale for at reducere afhængigheden af russisk gas

Ifølge Det Internationale Energiagentur skyldes det, at lande i stigende grad søger klimafordele og sikkerheden ved vedvarende energi, især efter man i Vesten ikke vil være afhængige af russisk gas efter Ruslands invasion af Ukraine.

Solcelleanlæg vil stå for 60 procent af den globale vækst i 2022 efterfulgt af vind- og vandkraft.

I EU er den årlige kapacitet af vedvarende energi steget i 2021 med 36 gigawatt, hvilket svarer til en stigning på næsten 30 procent. Det overstiger dermed rekorden på 35 gigawatt på et år sat for et årti siden.

Ifølge IEA kan EU's afhængighed af russisk gas til el reduceres markant i 2022 og 2023, hvis man kan holde energiefterspørgslen i skak.

Læs også: Varmebatteri klar til test: Lagrer overskudsvarme og VE langt bedre end tidligere

Brug for stærkere klimapolitik

IEA's administrerende direktør, Fatih Birol, mener, at det viser, hvor væsentlig en rolle vedvarende energi er i at forbedre energisikkerheden og reducere CO2-udslippet.

»At skære ned på bureaukratiet, fremskynde tilladelser og komme med de rigtige incitamenter til hurtigere udbredelse af vedvarende energi er nogle af de vigtigste tiltag, regeringer kan iværksætte for at adressere de nuværende energimæssige sikkerheds- og markedsudfordringer, mens vi fortsat kan holde muligheden åben for at nå de internationale klimamål,« siger Fatih Birol blandt andet i pressemeddelelsen.

Samtidig har væksten i VE-udbygningen været større end forventet, hvilket tilskrives politisk støtte til vedvarende energi både i Kina, EU og Latinamerika, hvilket mere end kompenserer for USA’s langsomme udbygning.

Men uden yderligere politiske tiltag forventes det, at væksten i vedvarende energi vil nå sit højeste i 2023. Den stigende kapacitet fra solenergi kan ikke hamle op med et forventet fald på 40 procent i udbygningen af vandkraft og begrænsede tilføjelser af ny vindkraft.

De årlige tilføjelser til den globale solcellekapacitet er på vej til at slå nye rekorder både i år og næste år, hvor det årlige marked ventes at nå 200 GW i 2023.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

25. november 2022, positivenyheder.dk: Solenergi fra P-pladser svarer til energi fra 10 A-værker: Citat: "... I Frankrig har solenergi netop fået et kæmpe løft fra ny lovgivning godkendt af Senatet i starten af november, som vil kræve, at alle parkeringspladser med plads til mindst 80 køretøjer – både eksisterende og nye – skal være dækket af solpaneler. ..."

18. november 2022, positivenyheder.dk: Højeste årsproduktion af vindenergi nogensinde.

 • 8
 • 3

På verdensplan skruer vi forsat op for tempoet på udbygningen af ny vedvarende energi. Det Internationale Energiagentur forventer, at 2022 bliver endnu et rekordår

der er så åbenbart udsigt til flere rekorder!:

Obituaries for coal have been announced ad nauseam, most recently at last year’s UN climate change COP26 summit in Edinburgh. Yet we saw the eight-fold price surge in coal since September 2020 to over $430 per ton two years later from prices that ranged between $50 - $150 a ton through the past decade. This was led by a resurgence of demand after the pandemic lockdowns – especially in China and India, the world’s two largest coal consumers accounting for two-thirds of the world total — but also in Japan, South Korea, Europe and the US...

https://mailchi.mp/944f35b116bf/switzerlan...

(Artikel #7)

 • 2
 • 25

Privat kunder betalte 4-6 kr pr KWh i den forgangne uge. Så det er en pyrhus sejr at VE går så godt.

Energistyrelsen har for først gang nogensinde advaret om blackouts og brownouts i den kommende vinter alt sammen pga mangel på pålidelige kraftværket i EU, og satsning på vejrafhængihed.

 • 4
 • 35

Privat kunder betalte 4-6 kr pr KWh i den forgangne uge.

Først prøved man med atomkraft, som ikke leverer.

Så med Putins gas, som heller kke leverer.

Heldigvis er vi på vej mod ny rekord i årlig udbygning af VE.

 • 31
 • 5

der er så åbenbart udsigt til flere rekorder!:

Masser :-)

Foruden denne artikel omkring ny VE rekord.

Rekord i antal nye elbiler på de danske veje.

VAG har slået deres egen uge rekord i produktion af elbiler og målet er endnu højere tal.

Tesla har igen igen slået deres egen kvartals rekord i produktion af elbiler og har pt. en run rate der er over 2 mill/år og målet er endnu højere tal.

Produktions antallet af batterier til alskens herligheder er også gået op.

Og den rapport artiklen er baseret på, har en spådom om udbygningen i 2023 også... Den spådom, spår jeg til at være for lavt sat.

 • 18
 • 2

Energistyrelsen har for først gang nogensinde advaret om blackouts og brownouts i den kommende vinter alt sammen pga mangel på pålidelige kraftværket i EU, og satsning på vejrafhængihed.

Forkert.

Alt sammen på grund af Putin !

Gaskraftværkerne er ganske pålidelige.

Mange kulkraftværker har vit sig at være så pålidelige, at de har kunnet tages i brug selv om de var lagt i mølposen.

Gasprisen(og dermed el- og kulpriser) havde fortsat været lav hvis han ikke havde fået en hjerneblødning.

Foruden Putin, så er atomkraftværkerne nok den eneste el produktion hvis pålidelighed ikke var forventet værende så dårlig som vi ser.

 • 24
 • 4

Du er faldet af på den Fos - du plejer at være den første kommentator på hver eneste VE artikel med en kommentar med mere eller mindre skjult promovering af atomkraft og her blev du kun nummer 3?

Og så kan man jo kun undre sig over, at du er TOTALT usynlig i denne tråd om den totale nedsmeltning for fransk atomkraft efter indtil videre 116 (ETHUNDREDESEKSTEN) indlæg:

https://ing.dk/andre-skriver/frankrigs-ato...

Sidder hovedet fast i busken?

 • 19
 • 3

295 GW ny VE-kapacitet på et år... og 320 GW ny VE-kapacitet til næste år...

Det fortsætter med at gå den rigtige vej, men jeg håber at der snart kommer virkelig gang i havmølleprojekterne i EU, så vi virkelig kan få taget hul på at udfase de fossile energikilder...

I EU er sitgningen fra 35 GW til 36 GW, igen er det godt, men det går fortsat for langsomt... Hvis vi skal nå de ca. 2000 GW i 2050, så skal vi have installeret mere end det dobbelte pr. år...

Artiklen snakker om ny kapacitet, jeg mangler lidt et tal for hvor meget VE-kapacitet der er pillet ned i samme periode...

 • 13
 • 0

295 GW ny VE-kapacitet på et år... og 320 GW ny VE-kapacitet til næste år...

Det var faktisk 295 GW sidste år og 320 GW i år.

En ikke uvæsentlig præcisrering, er også at de udbygningen i EU ikke er steget med 1 GW (fra 35 GW) men med 7 GW (30%) fra 28 til 36 GW, siden sidste år. De 35 GW var nemlig 10 år siden, hvorefter det hidtil kun er gået tilbage, så det er særdeles positivt at se VE-væksten komme tilbage i EU.

Jeg er spændt på at se hvor meget det stiger næste år og efterfølgende, for jeg er ikke i tvivl om at invasion af Ukraine har åbnet en del øjne i både EU og resten af verden, som betyder at der nu trædes en del hårdere på VE-speederen, end der blev før.

 • 9
 • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten