På vej mod ny rekord i årlig udbygning af VE

Solcelleanlæg tyder på at stå for 60 procent af den globale vækst i 2022. Illustration: Wikipedia

Kapaciteten af ny vedvarende energi på verdensplan har nået rekordhøjder i 2021, og den forventes at nå nye højder i år.

På trods af udfordringer med forsyning af varer, forsinkelse af byggerier og høje råvarepriser er kapaciteten af ny vedvarende energi alligevel steget og nåede i 2021 op på 295 gigawatt på verdensplan.

Det skriver IEA i en pressemeddelelse i forbindelse med deres seneste opdatering af markedet for vedvarende energi.

Og i år 2022 forventes den globale kapacitet at stige til 320 gigawatt, hvilket svarer til, at vedvarende energi næsten kan dække hele Tysklands efterspørgsel. Det svarer også til EU´s samlede elproduktion fra naturgas.

Læs også: Smarte termostater er endnu et skridt på vej væk fra gasopvarmning

Potentiale for at reducere afhængigheden af russisk gas

Ifølge Det Internationale Energiagentur skyldes det, at lande i stigende grad søger klimafordele og sikkerheden ved vedvarende energi, især efter man i Vesten ikke vil være afhængige af russisk gas efter Ruslands invasion af Ukraine.

Solcelleanlæg vil stå for 60 procent af den globale vækst i 2022 efterfulgt af vind- og vandkraft.

I EU er den årlige kapacitet af vedvarende energi steget i 2021 med 36 gigawatt, hvilket svarer til en stigning på næsten 30 procent. Det overstiger dermed rekorden på 35 gigawatt på et år sat for et årti siden.

Ifølge IEA kan EU's afhængighed af russisk gas til el reduceres markant i 2022 og 2023, hvis man kan holde energiefterspørgslen i skak.

Læs også: Varmebatteri klar til test: Lagrer overskudsvarme og VE langt bedre end tidligere

Brug for stærkere klimapolitik

IEA's administrerende direktør, Fatih Birol, mener, at det viser, hvor væsentlig en rolle vedvarende energi er i at forbedre energisikkerheden og reducere CO2-udslippet.

»At skære ned på bureaukratiet, fremskynde tilladelser og komme med de rigtige incitamenter til hurtigere udbredelse af vedvarende energi er nogle af de vigtigste tiltag, regeringer kan iværksætte for at adressere de nuværende energimæssige sikkerheds- og markedsudfordringer, mens vi fortsat kan holde muligheden åben for at nå de internationale klimamål,« siger Fatih Birol blandt andet i pressemeddelelsen.

Samtidig har væksten i VE-udbygningen været større end forventet, hvilket tilskrives politisk støtte til vedvarende energi både i Kina, EU og Latinamerika, hvilket mere end kompenserer for USA’s langsomme udbygning.

Men uden yderligere politiske tiltag forventes det, at væksten i vedvarende energi vil nå sit højeste i 2023. Den stigende kapacitet fra solenergi kan ikke hamle op med et forventet fald på 40 procent i udbygningen af vandkraft og begrænsede tilføjelser af ny vindkraft.

De årlige tilføjelser til den globale solcellekapacitet er på vej til at slå nye rekorder både i år og næste år, hvor det årlige marked ventes at nå 200 GW i 2023.