På opsporing: Har problemerne med pesticidrester toppet?


Liselotte Clausen har lige fået Vandcenter Syds grundvandspris. Men som stort set alle andre undervurderede hun risikoen for, at nye, ukendte stoffer ville blive opdaget som trusler mod det danske drikkevand.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Re Hvis natriumbenzonat. Hej Keld: Du får altså også en tommel op fra mig. Selv nyder jeg, når nogen siger "Det er naturligt, derfor helt uskadeligt " at finde stor fornøjelse ved at sige " Kokain er sgu også naturligt, og det meste er nok økologisk dyrket" --- Så sidder man der selv, ok jeg føler mig lidt latterlig.
I det øjeblik man udvinder et stof, og får det i større mængden end naturligt i naturen, så er man faktisk tilbage ved, at det kan være miljøskadeligt.Til Linolien brugte jeg noget fungicid som var anbefalet af Rådvadcenteret, det var udvundet af grapefrugt kerner og smagte bittert som bare he..... . Navnet husker jeg ikke
Hvis Natriumbenzonat ikke nedbrydes i naturen , forventer jeg at næsten alt det som jeg har indtaget via marmelade er endt i gudenåen.
Til Linolien brugte jeg noget fungicid som var anbefalet af Rådvadcenteret, det var udvundet af grapefrugt kerner og smagte bittert som bare he..... . Navnet husker jeg ikke
Jeg må nok tilstå at jeg har brugt det, til at blande i linolie for at beskytte en træfigur. Hvor godt det virker, er svært at sige, for jeg kender jo ikke alternativet.Kristen - har du et link til at private anvender Atamon til at lave svampebeskyttelse?
Når Atamon kan doseres med en teske eller en spiseskefuld pr. liter i syltetøj mv., vil meget få betragte det som risokobetonet at bruge det til at smøre på algebelægninger på hegn mv. - og det kan man roligt regne med allerede sker i praksis. Jeg har i det mindste flere gange hørt det som et godt råd til formålet. Om det ligefrem bruges i litervis er nok en kende overdrevet, men der findes jo andre midler, som bruges på samme måde: Rodalon, Klorin og sikkert også flere. At disse midler slet ikke må bruges på denne måde, kan ikke afholde nogen herfra - man har jo fået det anbefalet, så hvorfor læse etiketterne? Ydermere findes der en stribe midler til at slå alger og skimmel og rust ihjel med. Smør det på, lad det sidde et par dage og vask af. Så er det i jorden og kommer kun derfra igen via udvinding af grundvand. Vi har i fjernsynet set en stribe eksempler på brug af problematiske midler til tagrens - uden den krævede opsamling og destruktion af overskudsvæske. Den praksis videreføres med garanti i vidt omfang, fordi kontrollen er alt for ringe og risikoen for at blive afsløret nærmest usynlig. Så i denne sag skal vi byboer nok ikke lægge ansvaret på landbruget - i det mindste kun en del af det. Spørgsmålene er: Hvad gør vi for at begrænse skaderne - og hvordan forhindrer vi fortsat forurening?
Vil svaret egentligt ikke altid være, det ved vi ikke!om vi risikerede nye, grumme overraskelser, der var på vej ned mod grundvandet.
Måske spørgsmålet skulle omformuleres til, hvilke grumme overraskelser ligger der for folkesundheden. For nok fandt man DMS, men man ved ikke rigtigt hvor giftigt det er.
Ydermere, så har de store fund det med at være fra stoffer som ikke bruges længere.
Generelt, så tror jeg der er håb for fremtiden.
et af de andre eksempler end dem fra artiklen er natriumbenzoat (atamon). Det må der ikke sprøjtes med for at bekæmpe svampe, med mindre det er privat; så må det pjaskes ud i flere liter.
Kristen - har du et link til at private anvender Atamon til at lave svampebeskyttelse?
der har efterhånden i en del år været snakket i landbruget om det mærkelige i, at et stof som der er forbudt at bruge på marken grundet risiko for nedsivning, er helt lovligt at bruge i andre samhænge på åbent land. et af de andre eksempler end dem fra artiklen er natriumbenzoat (atamon). Det må der ikke sprøjtes med for at bekæmpe svampe, med mindre det er privat; så må det pjaskes ud i flere liter.