På opsporing: Har problemerne med pesticidrester toppet?

Plus22. januar 2021 kl. 16:378
Havdrup vand
Tre vandmusketerer på jagt efter nedbrydningsprodukter: Nanette Schouw fra Region Sjælland, Liselotte Clausen fra Hofor og Christian Albers fra Geus foran Solrød Bæk og pumpestationen ved Havdrup Kildeplads. Illustration: Michael Rothenborg.
Hvor kommer nedbrydningsproduktet DMS fra? Har problemerne med det og andre stoffer kulmineret, eller er der større mængder på vej mod grundvandet? Meget tyder på det sidste i en forurening ved en af Danmarks største vandindvindinger.
Artiklen er ældre end 30 dage

Liselotte Clausen har lige fået Vandcenter Syds grundvandspris. Men som stort set alle andre undervurderede hun risikoen for, at nye, ukendte stoffer ville blive opdaget som trusler mod det danske drikkevand.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
25. januar 2021 kl. 11:16

Re Hvis natriumbenzonat. Hej Keld: Du får altså også en tommel op fra mig. Selv nyder jeg, når nogen siger "Det er naturligt, derfor helt uskadeligt " at finde stor fornøjelse ved at sige " Kokain er sgu også naturligt, og det meste er nok økologisk dyrket" --- Så sidder man der selv, ok jeg føler mig lidt latterlig.

6
24. januar 2021 kl. 18:58

Hvis Natriumbenzonat ikke nedbrydes i naturen , forventer jeg at næsten alt det som jeg har indtaget via marmelade er endt i gudenåen.

Til Linolien brugte jeg noget fungicid som var anbefalet af Rådvadcenteret, det var udvundet af grapefrugt kerner og smagte bittert som bare he..... . Navnet husker jeg ikke

4
24. januar 2021 kl. 18:14

Når Atamon kan doseres med en teske eller en spiseskefuld pr. liter i syltetøj mv., vil meget få betragte det som risokobetonet at bruge det til at smøre på algebelægninger på hegn mv. - og det kan man roligt regne med allerede sker i praksis. Jeg har i det mindste flere gange hørt det som et godt råd til formålet. Om det ligefrem bruges i litervis er nok en kende overdrevet, men der findes jo andre midler, som bruges på samme måde: Rodalon, Klorin og sikkert også flere. At disse midler slet ikke må bruges på denne måde, kan ikke afholde nogen herfra - man har jo fået det anbefalet, så hvorfor læse etiketterne? Ydermere findes der en stribe midler til at slå alger og skimmel og rust ihjel med. Smør det på, lad det sidde et par dage og vask af. Så er det i jorden og kommer kun derfra igen via udvinding af grundvand. Vi har i fjernsynet set en stribe eksempler på brug af problematiske midler til tagrens - uden den krævede opsamling og destruktion af overskudsvæske. Den praksis videreføres med garanti i vidt omfang, fordi kontrollen er alt for ringe og risikoen for at blive afsløret nærmest usynlig. Så i denne sag skal vi byboer nok ikke lægge ansvaret på landbruget - i det mindste kun en del af det. Spørgsmålene er: Hvad gør vi for at begrænse skaderne - og hvordan forhindrer vi fortsat forurening?

3
24. januar 2021 kl. 11:33

om vi risikerede nye, grumme overraskelser, der var på vej ned mod grundvandet.

Vil svaret egentligt ikke altid være, det ved vi ikke!

Måske spørgsmålet skulle omformuleres til, hvilke grumme overraskelser ligger der for folkesundheden. For nok fandt man DMS, men man ved ikke rigtigt hvor giftigt det er.

Ydermere, så har de store fund det med at være fra stoffer som ikke bruges længere.

Generelt, så tror jeg der er håb for fremtiden.

1
24. januar 2021 kl. 09:37

der har efterhånden i en del år været snakket i landbruget om det mærkelige i, at et stof som der er forbudt at bruge på marken grundet risiko for nedsivning, er helt lovligt at bruge i andre samhænge på åbent land. et af de andre eksempler end dem fra artiklen er natriumbenzoat (atamon). Det må der ikke sprøjtes med for at bekæmpe svampe, med mindre det er privat; så må det pjaskes ud i flere liter.