På planeter med flere sole bliver planterne sorte

Forskere under ledelse af ph.d.-studerende Jack O'Malley-James fra St. Andrews Universitetet i Skotland har undersøgt, hvordan planter kunne komme til at se ud, hvis de groede på en jordlignende planet med to eller tre sole.

Resultaterne af de nye undersøgelser blev præsenteret på det engelske Royal Astronomical Society's møde i Llandudno i Wales lige inden påske. Resultaterne viser overraskende, at bladene ofte vil blive sorte eller grå.

Fotosyntesen er grundlaget for størstedelen af livet på Jorden og omdanner sollyset til energi. Den er energikilden for planter og dermed indirekte også for dyr længere oppe i fødekæden. Med mere end en lyskilde vil livet skulle tilpasse sig alle 'solene', eller forskellige livsformer kan tilpasse sig forskellige sole.

Fotosyntese i flerstjernesystemer

Jack O'Malley-James har sammen med sine kolleger undersøgt mulighederne for liv baseret på fotosyntese i stjernesystemer med forskellige kombinationer af moderstjerner svarende til solen og røde dværge.

Sollignende stjerner er oftest dem, som har planeter, og røde dværge er den mest almindelige stjernetype i Mælkevejen. De finder ofte sammen i flerstjernesystemer og er gamle nok til, at liv kan have udviklet sig på en eller flere af deres planeter. Mere end 25 procent af alle Sollignende stjerner og 50 procent af alle røde dværge findes i flerstjernesystemer.

I forskernes simulationer kredser de beboelige planeter enten som de to moderstjerner, som findes tæt sammen, eller om den ene af to stjerner, som findes langt borte fra hinanden. Desuden har de undersøgt forskellige kombinationer.

Sorte planter

De fleste planter på Jorden benytter molekylet klorofyl til at drive fotosyntesen. Klorofyl opsamler sollys primært ved de blå og røde bølgelængder. Det blå lys er meget energirigt, mens der findes mest af det røde lys fra Solen.

Klorofyl reflekterer sollyst primært omkring det grønne område af det elektromagnetiske spektrum, hvilket får planterne til at se grønne ud for os.

På fremmede planeter kan det være, at planterne er domineret af orange eller røde farver, afhængigt af hvilke bølgelængder af lys som findes. Planter på planeter med en svag rød dværg som sol vil se sorte ud for os, da de vil absorbere lys over næsten hele spektret for at benytte så meget energi som muligt.

Jack O'Malley-James siger i en pressemeddelelse:

»Hvis vi fandt en beboelig planet i et andet stjernesystem, hvor der fandtes to moderstjerner, ville der være flere energikilder til at drive fotosyntesen. Stjernernes temperatur bestemmer deres farver og dermed også farven af det lys, som benyttes i fotosyntesen. Planterne vil udvikle sig forskelligt afhængigt at deres moderstjernes eller moderstjernes farve.«

Dokumentation

St. Andrews Universitetets pressemeddelelse
Artikel på space.com

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg kunne godt tænke mig helt konkret at få forklaret hvorfor planterne på jorden ikke har udviklet sig til sorte planter da disse må absorbere mere energi end de grønne og dermed have en evolutionær fordel - også selvom vi kun har én sol.

  • 0
  • 0

Givet alle de ukendte variable som sammensætning af atmosfære, temperatur, tilgængelighed af forskellige næringsstoffer og et hav af andre faktorer vil jeg umiddelbart være tilbøjelig til at betegne det som et totalt vildt skud i tågen.

Der er ikke indicier nok i det her til at det kan betegnes som videnskab.

  • 0
  • 0

Jeg kunne godt tænke mig helt konkret at få forklaret hvorfor planterne på jorden ikke har udviklet sig til sorte planter da disse må absorbere mere energi end de grønne og dermed have en evolutionær fordel - også selvom vi kun har én sol.

Den ekstra gevinst skal afvejes mod den øgede omkostning i energi og næring, som de sikkert mere komplicerede molekyler der kan udnytte hele lysspektret vil have når de skal dannes af planten. Det er et spørgsmål om optimering

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten