Ozon desinficerer luften i slagterier
Hvis der er kim og bakterier i luften i slagteriet, hvorfor så ikke rense luften systematisk?
Virksomheden Jimco i Rudkøbing har de seneste år sammen med blandt andre Danmarks Fiskeriundersøgelser udviklet en teknologi, hvor indblæsningsluften i slagteriet bliver belyst med UVC-stråler, som derved producerer ozon, O3. Ozonen gør det af med mikroorganismer i den luft, som blæses ind.
Systemet bliver første gang præsenteret på FoodTech i Herning 13.-15. november.
»Systemet giver en kæmpe besparelse på rengøringen, og samtidig forøges produkternes holdbarhed,« siger Jimcos direktør Jimmy Larsen:
»Anlægget kan give så store besparelser på arbejdsløn, kemikalier og vand, at tilbagebetalingstiden i de fleste tilfælde kun vil være et år.«
Test udført sammen med Statens Serum Institut har vist, at listeria- og salmonella-bakterier bliver næsten fuldt nedbrudt i løbet af en time.
Gode resultater i Esbjerg
Vega Salmon i Esbjerg har som den første virksomhed testet systemet, og også resultaterne herfra er gode, fortæller direktør Roald Vedelgart:
»Der er ingen tvivl om, at det virker. Man kan måle, at det nedbryder biologisk materiale. Tanken på langt sigt var helt at afskaffe kemikalier. Jeg vil sige, at det ligger et stykke ude i fremtiden. Vi overvejer nu at bruge systemet på vores nye produktionssted i Handewitt ved Flensburg.«
Problemet med kontamineret indeluft er, at det kan smitte ellers sterile produkter med bakteriekim.
»Leverpostejen er fri for bakterier, når den er bagt færdig i ovnen. Når man tager den ud og pakker den, falder der typisk bakteriekim ned, og det er derfor, at man efterfølgende kan se, at der kan vokse mug på overfladen af leverposten. Hvis luften er ren, får man omvendt nogle produkter med væsentlig forbedret holdbarhed,« siger Jimmy Larsen.
Sparer rengøringsmidler
Jimco har undervejs haft kontakt til Arbejdstilsynet, som er meget tilfredse med løsningen, fordi den kan spare klorholdige rengøringsmidler.
Systemet kan ofte integreres i de allerede eksisterende ventilationsanlæg, idet udstyret kan sættes direkte ind i virksomhedernes ventilationsanlæg. Ozonbehandlingen betyder, at ventilationsrørene, som typisk kan skjule væsentlige mængder bakterier, også bliver desinficeret.
Alle behandlinger bliver datalogget, så producenten kan gå tilbage, hvis der viser sig problemer. Brugen af ozon i produktionslokalerne kræver, at alt mandskab er ude af lokalerne, mens desinfektionen foregår. Det kan godt give nogle overvejelser for virksomhederne.
»Der er en nød, vi skal knække,« siger Roald Adelgart fra Vega Salmon.
»Det er jo fint at desinficere luften. Men hvordan sikrer vi, at der ikke er nogen, som går ind i produktionslokalerne, mens ozonbehandlingen står på,« spørger han.
Jimco har eksisteret i 20 år og er især kendt for sine systemer til at fjerne fedt og lugt ved produktion af mad i industri og i storkøkkener. Systemerne eksporteres til det meste af verden.
Virksomheden arbejder også med design og udvikling af udstyr. Det meste af produktionen foregår ved underleverandører.
Dokumentation
