Overvågning skaber en halv million mobilabonnementer

29. august 2010 kl. 12:003
Overvågning skaber en halv million mobilabonnementer
Illustration: Wikipedia/Havelock.
Data fra elmåleren, lastbilen og den folende hest bliver sendt automatisk over GSM. De sidste få år har det nye forretningsområde skabt en halv million mobilabonnementer.
Artiklen er ældre end 30 dage

GSM-moduler installeret i elmålere, lastbiler, alarmer, køleskabe eller på en snart folende hest er et hastigt voksende forretningsområde.

I begyndelsen af 2007 var der 143.000 af den slags mobilabonnementer i Danmark, mens den seneste registrering fra slutningen af 2009 fra IT- og Telestyrelsen opgør antallet til 470.000. Formentlig har antallet for længst passeret en halv million.

»Mens vi ser, at andre trådløse områder som WiFi ikke rigtigt har slået igennem endnu, og Bluetooth kun lige er startet, så sker der rigtig meget på GSM-området,« fortæller ingeniør Kenneth Wennerwald fra Arrow Nordic. Han har ansvar for salg af trådløse teknologier hos den store elektronikgrossist.

GSM-moduler har mange anvendelser. I et hollandsk projekt får drægtige heste en sensor sat på bugen, hvorefter dyrlægen får en opringning, når hoppen skal til at fole. (Tegning: Lars Refn) Illustration: Lars Refn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En væsentlig grund til succesen er, at GSM-moduler er blevet billige.

»Der er sket en halvering af prisen på GSM-moduler, og antallet af projekter er blevet fordoblet,« siger han.

Køber man et stort antal kan de fås til ned omkring 150 kr., og startomkostningerne er derfor meget lave.

Teknologien er også blevet let at anvende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Til simple anvendelser kan man lægge al logikken ind i GSM-modulet. Så kan man helt undvære en ekstern processor. Så det har aldrig været nemmere at slutte apparater til mobilnettet,« siger Kim Erik Thomsen, direktør for Logic IO i Horsens, som arbejder med GSM-løsninger.

Logic IO har blandt andet lavet systemer til det norske vejvæsen, som giver det overblik over hele flåden af køretøjer.

Uberørt af menneskehånd

I telebranchen kaldes abonnementerne for machine-to-machine-abonnementer (M2M), fordi der er tale om automatisk trafik uberørt af menneskehånd.

Arrow har leveret GSM-moduler til mange anvendelser lige fra hjemmealarmer til fjerndiagnosticering af patienter. Firmaet har også leveret til et hollandsk projekt, hvor man sætter en sensor på siden af en snart folende hest, hvorefter dyrlægen får en opringning, når det er ved at være tid.

Ud over de billige GSM-moduler er forretningsområdet kommet i vækst, fordi M2M-abonnementer er blevet billigere. Tidligere skulle kunderne betale et fuldt mobil-abonnement, men teleselskaberne har sænket priserne for M2M-abonnementer. Der er typisk meget lille datatrafik på forbindelserne, eksempelvis en kort sekvens en gang i døgnet eller sjældnere.

Forbrugsmålere og flådestyring

Det største område for machine-to-machine-abonnementerne er forbrugsmålere til bl.a. el og vand. Telenor, som i dag har 125.000 M2M-abbonnenter oplyser, at området udgør omkring halvdelen af kunderne.

Alarmer og flådestyring, der er de næststørste områder, udgør hver omkring en fjerdedel.

»Vi har primært vækst i måleraflæsning og flådestyring. Mange transportvirksomheder har god brug for flådestyring. De kan dermed dokumentere, at de har et fornuftigt kørselsmønster. Det kan give nogle virksomheder en lavere forsikring, at de kan dokumentere deres kørsel,« siger afdelingschef Jan Rasmussen, der er ansvarlig for området i Telenor.

Forkortet - læs hele artiklen i den trykte udgave af Ingeniøren.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
27. januar 2011 kl. 18:18

Netop, ingen kabler osv. nemt og hurtigt. Programmeret via en PC. Det er fremtiden. 180 kr, i årligt abb. for kort osv.

www.danamp.com har det hele

2
29. august 2010 kl. 21:55

Man må undre sig over hvorfor de mange hustande med fibernet skal bindes til en dedikeret mobilopkobling?</p>
<p>Det er der hverken megen innovation eller net neutrality over.

Jeg kan forestille mig flere grunde: Hvem skal betale for at få trukket kabel fra fyrrummet til "edb-rummet"? Support-problemer: "Jeg har for lang ping-tid, når jeg spiller wow. Det må være den dumme sensors skyld. Jeg piller den lige af". "Jeg slukker for routeren, når jeg tager på arbejde/ferie"

Med en dedikeret opkobling, så reduceres det til "Måleren virker ikke; tag ud til kunden og skift det ud".

Så det er nok den billigste og den mindst problematiske metode,

1
Indsendt af Stephan Engberg (ikke efterprøvet) den søn, 08/29/2010 - 12:22

Man må undre sig over hvorfor de mange hustande med fibernet skal bindes til en dedikeret mobilopkobling?

Det er der hverken megen innovation eller net neutrality over.