Overtryksventil sad fast: Test af måneraket udskudt

Lige nu er Nasa's teknikere i færd med at teste brændstofsystemet på Artemis 1 raketten på Kennedy Space Center i Florida. Illustration: Nasa

Andet forsøg på at fylde brændstof på Artemis 1’s Space Launch System (SLS) blev i går afblæst på grund af en fejlende ventil.

Ventilen, der sidder højt på den affyringsstruktur, der støtter Artemis-rakettens Space Launch System, skal sikre at overtryk i rakettens core stage kan føres ud under optankning af brændstof.

Ventilfejlen var altså et teknisk problem på det udstyr, der på engelsk kaldes ground system, og er formentlig ikke kritisk dårlige nyheder for ingeniørerne bag designet til Artemis 1 eller SLS.

»I kraft af den tid, det ville tage at løse problemet, vurderede affyringschefen at stoppe dagens test,« skriver Nasa i et blogindlæg.

»Nu vil et hold undersøge problemet på affyringsstrukturen, og så finder vi ud af, hvor hurtigt vi kan vende systemet og få trukket brændstoffet ud af systemet igen, før vi lægger en fast plan for det videre forløb,« skriver Nasa.

Nasa forsøgte at fylde brændstof på Artemis 1 i søndags, men måtte også her stoppe testen på grund af et problem med trykket.

I går nåede padcrewet at påfylde 50 procent af den flydende ilt. Det er endnu uvist, om Nasa vil kaste sig ud i et tredje forsøg i løbet af i dag, tirsdag, eller om de er nødt til at udsætte for at få hentet mere brændstof til testanlægget.