Oversvømmelse: Kræftforskere slap med skrækken

En uerstattelig biobank med blodprøver fra 57.000 danskere er reddet. Sådan lyder det nu fra forskningschef Jørgen H. Olsen fra Kræftens Bekæmpelse.

Under skybruddet i lørdags frygtede Jørgen H. Olsen, at man var ved at miste hele biobanken, som er helt enestående i verden.

30 halvanden meter høje kvælstoftanke fyldt til randen med biologisk materiale blev oversvømmet med knap to meter regn- og kloakvand. Blodprøver og kræftceller, som opbevares ved minus 130 grader, tøede på kort tid op og sad fast i en grødis.

»Nu kan vi se, at vi i mange sammenhænge slap med forskrækkelsen,« forklarer Jørgen H. Olsen i en pressemeddelelse.

Medarbejdere, familier og venner hjalp med at flytte de mange prøver over i kummefryser, som var indkøbt i hast og efterfølgende om søndagen i store frysecontainere.

Følsomme cellelinjer gået tabt

Ikke alt blev dog reddet. En del følsomme cellelinjer, som anvendes til grundforskning, er gået tabt.

Konsekvensen heraf kendes ikke endnu. Nogle cellelinjer er delt med forskere i udlandet og kan genetableres på den måde. Andre skal startes helt forfra, og det kan tage op til et halvt år.

Kræftforsker Nils Brünner fra Københavns Universitet fortæller til Ingeniøren, at han også har hørt, at skaderne ikke er så store som først antaget, men han har ingen mulighed for endnu at vurdere konsekvensen af de tab, som er sket.

Først når forskerne har gennemgået alt det biologiske materiale og skilt det ødelagte fra det intakte, kan det endelige omfang af skaderne gøres op.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Kræftens Bekæmpelse

Emner : Sygdomme
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Lige præcis! Gad vide hvor meget de nåede at drive ind på historien om at 18 års forskning var gået tabt?

Det må have givet en del panik-kroner i kassen det dér.

  • 0
  • 0

Vi er desværre ikke herrer over, hvad pressen skriver om os - heller ikke om de totalt misforstår forklaringerne og laver en meget misvisende og overdrevet artikel om, at 18 års kræftforskning er tabt. Det har vi aldrig sagt! Den vinkel står alene for 24-timers regning og vi havde gerne sluppet for at bruge hele dagen i går på at forklare resten af medieverdnen, hvordan problemerne for vores biobank reelt er. Den slags forkerte artikler kan give os store problemer overfor samarbejdspartnere, donorere o.l. Vi var netop ikke gået ud med en udtalelse, fordi vi ikke havde overblik - men blev nødt til at reagere, da 24-timer spurgte os. Og de skrev så en fejlagtig artikel. Blodprøverne fra den 18 år gamle befolkningsundersøgelse er intakte, mens en del cellelinjer er gået tabt. De kan enten skaffes hjem fra samarbejdspartnere eller genskabes. Et stort og dyrt arbejde men ikke uerstatteligt. vh Morten Jakobsen, Pressechef, Kræftens Bekæmpelse

  • 0
  • 0

@ Thomas bbb Hansen

De har Pondus, noget som Peter Petersen henne i nummer 14 ikke har så meget af. De er anerkendte og har integritet blandt befolkningen, jvf. Peter Petersen fra nummer .

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten