Overset miljøproblem? Mikroplast spredes især på landjord og i ferskvand

Illustration: Oregon State University

I vores iver for at beskytte havmiljøet mod plastforurening må vi ikke glemme plastforureningen på landjorden, advarer EU’s kemikalieagentur Echa.

For mikroplast er tilsat en lang række produkter, der skal forbedre deres egenskaber. Det medfører, at der spredes meget plast på landjorden f.eks. gennem spildevandsslam eller gødningsprodukter, eller det vaskes ud i overfladevand som søer, floder og vandløb.

Og hvis landbrugsjorden bruges til foder, spiser dyrene mikroplasten, så den - eller farlige kemikalier fra visse plastprodukter - ender i vores mad, fastslår Echa.

Spildevandsslam er den største forureningskilde

Lige nu ved man ikke, om mikroplast er farligt for menneskekroppen. Det undersøger Echa, ligesom agenturet er i gang med at undersøge kilderne til mikroplast for at komme med et bud på, om EU bør forbyde produkter, der bevidst er tilsat mikroplast.

Læs også: Miljøstyrelsen: Ingen grund til alarm trods små fund af mikroplast i drikkevand

I dag tilsættes mikroplast til en række forskellige produkter, som hudslibende perler i skrubbemidler eller andre typer kosmetik, vaskemidler og andre husholdningsartikler. Også maling, gødningsprodukter og plantebeskyttelsesmidler til landbruget indeholder mikroplast, ligesom plastfibre kan blive frigivet fra tøj ved slid og tøjvask.

Ophobning i landbrugsjorden

Den største kilde til mikroplastforureningen på landjorden er spildevandsslam, og man ved, at det kan tage flere hundrede år for mikroplasten at blive nedbrudt.

»Det betyder, at dens ophobning i landbrugsjorden er bekymrende, fordi vi i øjeblikket ikke kan vurdere risici for miljøet som følge af sådan langsigtet akkumulering og eksponering,« konstaterede Peter Simpson, seniorforsker hos Echa i november på konferencen MICRO 2018 Fate and Impact of Microplastics på i Lanzarote.

Vil betyde produktudvikling

I begyndelsen af 2019 vil Echa være klar med et udkast til begrænsninger for brugen af mikroplast i produkter. Og så skal Echas ekspertkomiteer (Committee for Risk Assessment (RAC) og Committee for Socio-Economic Analysis (SEAC) have 14 måneder til at gennemgå forslagene, inden de sendes til EU-Kommissionen i foråret 2020.

Allerede i dag har flere lande vedtaget eller foreslået at vedtage nationale forbud mod brug af mikroperler i kosmetiske produkter, der skylles af efter brug.

Læs også: Københavnske fodboldspillere skal spille på miljøvenlig kork

Den europæiske plastikindustri har ifølge EU en årlig omsætning på 350 milliarder euro, beskæftiger 1,5 millioner mennesker, og imod 60.000 firmaer arbejder inden for plastindustrien.

Echas direktør Bjorn Hansen lover allerede nu, at Echas forslag i sidste ende bliver en gevinst for både miljø og sundhed.

Men forslaget får naturligvis også indflydelse på industrien, der i dag har indtænkt mikroplast i deres produkter. Så det vil for nogle produkttyper kræve produktudvikling, hvor man kigger efter alternativer til mikroplast.

»Mange af de produkter, som vi ser på markedet i dag med mikroplast i, var allerede på markedet for 20 år siden, så det er muligt at producere dem uden mikroplast,« siger Bjorn Hansen i en video, som Echa netop har udgivet om mikroplast på landjorden og i ferskvand.

Se videoen herunder.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er da vist en sandhed med modifikationer. Nylige undersøgelser viser, at størstedelen (60%) kommer fra bildæk... Bevares, det kan også via renseanlægget havne på markerne med spildevandsslammet, men det er da vigtigt at forstå, hvor det skidt kommer fra, for at kunne dæmme op for det. Jeg synes dog ikke at nogle initiativer går i retning af, at minimere mikroplast i og omkring bildæk... Der må kunne gøres noget der også..

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten