Heisenbergs usikkerhedsrelation og entanglement (sammenfiltrede kvantetilstande) er to begreber, der på afgørende vis adskiller kvantemekanikken fra den klassiske fysik.
Heisenbergs usikkerhedsrelation sætter en nedre grænse for, hvor godt vi samtidigt kan bestemme to parametre for en enkelt partikel - dens position og dens bevægelsesmængde.
Entanglement betyder, at vi med sikkerhed kan udtale os om en partikels parametre ved udelukkende at have målt på dens 'sammenfiltrede' makker.
Umiddelbart skulle man ikke tro, de to ting har noget som helst med hinanden at gøre.
Ikke desto mindre har Jonathan Oppenheim fra Cambridge University og Stephanie Wehner fra Singapore University kædet de to begreber sammen i en forklaring om, hvorfor kvantemekanikken nok er underlig, men alligevel ikke kan være mere underlig, end den rent faktisk er.
Selv hvis to partikler med sammenfiltrede kvantetilstande befinder sig langt fra hinanden, så siger kvantemekanikkens regler, at en måling på den ene automatisk øjeblikkeligt fastfryser kvantetilstanden for den anden - på en måde der ser ud, som om partiklerne kommunikerer med hinanden med hastigheder hurtigere end lysets hastighed.
Det strider mod almindelig sund fornuft, og det var ikke noget, der huede Albert Einstein, der i 1935 kaldte det 'spooky action at a distance'.
Niels Bohr argumenterede ivrigt for, at hvad der ser ud som et paradoks, i virkeligheden ikke er det, og at partiklerne ikke kommunikerer med hinanden i modstrid med relativitetsteorien.
En lang række eksperimenter siden 1980'erne har vist, at Bohr havde ret, og har banet vejen for forskning inden for kvanteinformation, kvantekryptering og kvantecomputere.
Kvantemekanik i modsætning til klassisk mekanik er en ikke-lokal teori, hvor hændelser, der foregår meget langt fra hinanden, kan være korrelerede via entanglement.
Kvantemålinger øger gevinsten
Entanglement kan forøge gevinstmulighederne for Alice og Bob, som deltager i et enkelt spil, som Jonathan Oppenheim forklarer sådan:
Alice har to katte og to kasser og er placeret så langt fra Bob, at de ikke kan tale med hinanden.
En dommer kaster en mønt. Viser den krone, placerer Alice et lige antal katte i de to kasser, dvs. enten er begge kasser tomme, eller også indeholder hver kasse en kat. Viser mønten plat, placerer Alice enten en kat i venstre kasse eller i højre kasse.
Dommeren kaster igen mønten. Viser den krone, skal Bob gætte, om der en kat i den venstre kasse. Viser den plat, skal Bob gætte, om der er en kat i den højre kasse. Alice og Bob vinder, hvis Bob gætter korrekt.
Alice og Bob kan som nævnt ikke kommunikere under spillet, men bliver de på forhånd enige om, at Alice altid placerer en kat i den venstre kasse, vinder de alle spil, når mønten viser krone, før Bob skal vælge. Og de har en fifty-fifty chance, når mønten viser plat, før Bob skal vælge. De vinder altså 75 pct. af gangene. Så langt kan de komme med den klassiske fysik.
Med entanglement kan de øge gevinstchancerne ved at lade deres handlinger og svar være afhængige af udfaldet af målinger på kvantepartikler med sammenfiltrede kvantetilstande.
Her udnytter man et princip, som Schrödinger kaldte 'styring', og som er et udtryk for, hvilke kvantetilstande, man kan præparere på et sted - givet en måling et andet sted.
Når man regner på sandsynligheden - det er noget kompliceret - kan man vise, at gevinstchancen øges til 0,5 + 1/(2*sqrt2) eller ca. 85 pct.
For mange er det overraskende. Men sådan tænker Oppenheim og Wehner ikke. De undrer sig over grænsen på de 85 pct.
Man kan nemlig sagtens udtænke andre stoftilstande end entanglement, der ikke strider mod relativitetsteorien, og som gør det muligt for Alice og Bob at vinde hele tiden.
Hvorfor har naturen ikke tilladt det? Hvad bestemmer graden af ikke-lokalitet i kvantemekanikken, som grænsen på 85 pct. er udtryk for? Svaret er usikkerhedsrelationen.
Jonathan Oppenheim forklarer, at Alice kan placere kattene på fire måder - en information på to bit. Bob er i den situation, at han skal bestemme, om der en kat i venstre eller i højre kasse - en information på en bit.
Ironisk resultat
Lige så vel som det er umuligt for en kvantepartikel at have en veldefineret position og bevægelsesmængde på samme tid, så viser en detaljeret analyse, at det er umuligt at lave en kvantekodning, der på samme tid fortæller, om der en kat i venstre eller højre kasse.
Derfor kan Bob ikke med en kvantemekanisk måling få fuld sikkerhed om, hvor katten er.
Det er værdien for usikkerhedsprincippet og styrken af 'styringen', der sammen giver graden af ikke-lokalitet.
»Det er et resultat, som ikke er uden ironi,« bemærker Jonathan Oppenheim.
Da Einstein sammen med Podolsky og Rosen første gang argumenterede mod 'spooky action at a distance', var det på grund af dets konsekvenser for usikkerhedsprincippet.
Fysikerne har gennem mange år været på jagt efter en teori for kvantegravitation, uden at de endnu er kommet til en afgørende forståelse for, hvordan et usikkerhedsprincip og begrebet ikke-lokalitet skal forstås i en sådan teori.
»Men i det mindste ved vi nu, at de to begreber vil være bundet til hinanden,« siger Jonathan Oppenheim.
