Overraskende melding fra WHO: Fraråder brug af alternative sødestoffer

Plus19. maj kl. 11:503
stevia sødestoffer fødevarer vægttab
I de nye retningslinjer fraråder WHO blandt andet sødestofferne aspartam, sakkarin og stoffer fra sukkerplanten stevia, som ses på billedet ovenfor. Stofferne bruges i produkter, som markedsføres i forbindelse med vægttab, men kan øge risikoen for type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og kræftsygdomme. Illustration: Flyingbikie (Robert Lynch, Melbourne/Australia)/Wikimedia.
I en række nye retningslinjer fra Verdenssundhedsorganisationen frarådes al brug af såkaldte ikke-sukker sødestoffer til vægtkontrol og reducering af livstilssygdomme.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har udgivet en række nye retningslinjer for brugen og indtagelsen af såkaldte ikke-sukker-sødestoffer. Her er meldingen klar: Drop al brug af kunstige og naturlige sødestoffer.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
23. maj kl. 13:27

Men er tallene sammenholdt med om personerne f.eks. var inaktive eller overvægtige? Hvis overvægt medfører brug af light-produkter, og overvægt medfører øget forekomst af diabetes og blodpropper. Så er det måske overvægt og ikke light der er hovedårsagen? Jeg synes disse påstande mangler dybde i deres argumentation og ræsonnement.

1
20. maj kl. 12:40

Ved ikke hvor overraskende det er, her er en artikel fra 2009

https://www.berglundcenter.com/diabetes-artifsweet-link

Det følger også den normale trend med at kunstige ting bør indtages med stor varsomhed, vi nævner i flæng bly i benzinen, DDT, rygning, morfinlignende smertemidler, trans fat, etc.

Her en en video om hvordan sukker påvirker kroppenhttps://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

Og her hvordan du godt kan spise sukker, bare du får pakket det ind i noget fiber.https://www.youtube.com/watch?v=DnEJrgc1BCk

3
23. maj kl. 13:35

Det følger også den normale trend med at kunstige ting bør indtages med stor varsomhed, vi nævner i flæng bly i benzinen, DDT, rygning, morfinlignende smertemidler, trans fat, etc.

Øh. altså Benzin er vel teknisk set mere kunstigt end bly. Rygning er tørrede blade fra en plante. Ren "naturlig" morfin fra opiumsplanten er vel heller ikke anbefalet at indtage for meget og for ofte.

Rød fluesvamp er også naturlig. Kan ikke anbefales at indtage. Nok også derfor WHO fraråder al brug af alternative sødestoffer incl. fx Stevia.

Om det er godt eller skidt skal jeg ikke kunne sige, men at noget er naturligt, gør det ikke nødvendigvis bedre eller sundere.