Overraskende effekt opdaget: Det er muligt at udtrække elektrisk energi fra Jordens rotation

Selv om jordens magnetiske poler og geografiske poler ikke er identiske, er der en komponent af magnetfeltet, der er symmetrisk omkring rotationsaksen. Det er fra denne komponent, det principielt er muligt at udtrække energi, som stammer fra Jordens rotation. Illustration: Peter Reid: The University of Edinburgh

Ville det ikke være dejligt, hvis man kunne udtrække energi fra Jordens magnetfelt i form af elektrisk energi? Det kunne være løsningen på mange energiproblemer.

Gennem lang tid har forskerne dog vidst, at dette er umuligt for en passiv enhed placeret på Jordens overflade at tappe energi fra magnetfeltet.

Det skyldes, at selv om ladninger i et materiale, der bevæger sig gennem et ensartet magnetfelt kan udsættes for en kraft, der i princippet kunne generere en elektrisk strøm, så vil forskydning af elektroner og atomkerne danne et statisk elektrisk felt, som modvirker denne magnetiske kraft, forklarer David Lindley i online publikationen Physics.

Smuthullet

Men nu har Chris Chyba fra Princeton University i New Jersey og Kevin Hand fra Jet Propulsion Laboratory i Californien erklæret, at de har fundet et teoretisk smuthul, der i princippet tillader at få adgang til en energi fra magnetfeltet og Jordens rotation.

En magnetisk skal med indre og ydre radius a og b og længde L bevæger sig med hastigheden v langs y-aksen gennem et magnetfelt, der går langs x-aksen. Langs strømvejen d-e-f- g opstår en elektromotorisk kraft, som kan måles med en digitalt voltmeter (DVM), hvis rot (v×B)≠0, hvor B stammer fra komponenten af Jordens magnetiske flux omkring Jorden rotationsakse, og v er hastighedsvektoren for Jordens rotationshastighed. Illustration: 2016 American Physical Society

I en artikel i Physical Review Applied med titlen Electric Power Generation from Earth’s Rotation through its Own Magnetic Field forklarer de, at hvis man placerer en cylinderformet skal af et materiale af passende magnetiske egenskaber, så er denne elektriske opvejning af den magnetiske effekt ikke altid mulig.

Chyba og Hand forklarer, at mangan-zink-ferrit MN60 har de rette egenskaber.

Den ringe ledningsevne af materialet gør det dog kun muligt for en cylinder med en længde på 20 cm og ydre radius på 2 cm at generere 10-20 nanowatt, regner de sig frem til.

Eksperiment savnes

I artiklens abstract konkluderer Chyba og Hand, at effekten vil være konstant og globalt til rådighed, men det vil kræve test og yderligere undersøgelse for at se, om den kan opskaleres til praktisk emissionsfri elproduktion.

Dernæst kan man undersøge, om det er muligt at øge effekten evt. med brug af andre materialer. Foreløbig er der nemlig kun tale om en teoretisk undersøgelse.

Men alene at effekten burde findes, er nok overraskende for selv eksperter inden for elektromagnetisk feltteori.

Emner : Fysik
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Energien vil skulle hente fra noget, i dette tilfælde, jorden rotation. Isåfald, vil man så ikke, teoretisk set, ville kunne bremse jordens rotation?

 • 9
 • 0

Jo i teorien vil det nok bremse rotationen. Uden at regne på det er gættet at det nok er en mindre effekt end den forventede restlevetid af kloden.

Men ca 1 mikroWatt / m2 er nok ikke noget der kan betale sig.

På den anden side kunne man fremhæve at døgnet ville blive lidt længere, og hvem kunne ikke bruge lidt mere tid i dagligdagen ;-)

 • 12
 • 0

Bare kloden standser når vi vender imod solen, så er den fin. Er det ja-hat nok nu?

 • 8
 • 3

Det mærkvædige er følgende: If the magnetic field is provided by a permanent magnet, the generator works regardless of whether the magnet is fixed to the stator or rotates with the disc. Before the discovery of the electron and the Lorentz force law, the phenomenon was inexplicable and was known as the Faraday paradox. Fra https://en.wikipedia.org/wiki/Homopolar_ge...

Så der er egentlig ikke noget specielt ved det de har opdaget, og jeg ved ikke hvad deres specielle design gør.

 • 4
 • 3

Bare kloden standser når vi vender imod solen, så er den fin.

Dét tror jeg ikke du skal ønske dig. 'Sol-siden' vil være en glohed ørken, og 'nat-siden' vil være en isørken. Ingen af stederne ville der kunne der leve noget som helst.

Menneskeheden ville være tvunget til at leve på en smal bræmme rundt om planeten, vinkelret på ækvator. Og halvdelen af denne bræmme vil ligge i Stillehavet, hvor vi ikke kan bruge den til noget.

Det er galt nok som det er i dag, med at få plads til alle...

 • 2
 • 1

Dét tror jeg ikke du skal ønske dig. 'Sol-siden' vil være en glohed ørken, og 'nat-siden' vil være en isørken. Ingen af stederne ville der kunne der leve noget som helst. Menneskeheden ville være tvunget til at leve på en smal bræmme rundt om planeten, vinkelret på ækvator. Og halvdelen af denne bræmme vil ligge i Stillehavet, hvor vi ikke kan bruge den til noget.

Hvis jorden stopper med at rotere så vil vi så ikke få problemer med manglende tyngdekraft ? Hvis jorden altid vil vende den samme side til solen vil den jo rotere, solens lys vil vel vandre hen over jorden i løbet af et år og dermed vil hele jorden blive ubeboelig.

 • 1
 • 9

Da en af mine fjerne forfædre for snart 200 år siden fik en lille let magnetnål til at bevæge sig under en kobbertråd med strøm i, havde han næppe forestillet sig det kunne blive til nutidens særdeles effektive el-motorer. Hvis vi fremover også vil konkurrere på kreativ videnskab, nytter det jo ikke meget med alle de skeptiske og negative indlæg som ofte dukker op på ing.dk Brug energien på at tænke ud-af-boxen, tak :-)

 • 6
 • 0

Hej Ole At høre fra en efterkommer af selveste Ørsted gjorde mig bare SÅ glad Tak Jeg arbejder pt med at elektrificerer en stor del af den danske jernbane Mange af mine foredrag afslutter jeg med et billede af den gamle 100-krone seddel, du ved nok hvem der er på den Ærgerligt at det var Mr. Tesla der kom på at vende processen og derved opfandt generatoren, den var der penge i. "Det som nu er bevist, var engang kun teori" Så på med tænkehatten, spring ud af boksen og lad os så få den (næsten) evigheds maskine. PS Om jorden skulle stoppe med at rotere indenfor en uoverskuelig fremtid (+ 4 år) vil næppe bekymre ret mange beslutningstagere........

 • 1
 • 0

Artiklens overskrift kunne have været "Overraskende effekt påstået: ...". Det omtalte paper er vist kun tilgængeligt mod betaling men umiddelbart virker det som om påstanden strider mod fysikkens bevarelses-love. Det bør give anledning til at forfatternes argumentation overvejes nøjere. Bekvemt er det at den 'opdagede' effekt skulle være næsten umåleligt lille. På den måde kan man jo risikofrit hævde at der eksisterer et loophole.

 • 2
 • 0

Effekten er der, se "homopolar". Problemet er at kunne udnytte den, for de ledninger der skal føre strømmen ud vil være udsat for samme effekt. En lygtepæl eller et træ ved ækvator vil have en spændingsforskel mellem bund og top, fordi den bevæger sig på tværs gennem et magnetfelt, men det vil også den forbindelse du prøver at måle med. Det er ikke indlysende, men dog virkelighed.

 • 1
 • 1

Jeg hentyder bare til, at August Krogh ikke var klimatolog, men fysiolog, som ikke har foretaget målinger, der kan have påvist globale ændringer i CO2 eller temperatur.

 • 1
 • 2

@John Johansen:

Tak for linket. Jeg har desværre ikke tid til at høre hele udsendelsen i disse dage, men har hørt tilstrækkeligt til, at jeg må give dig ret.

 • 3
 • 0

Hvis den homoplare generator virker med påspændte magneter på skiven, som det siges, så vil den også virke med strømaftagning overalt på skivens kant, og også hvis strømaftageren følger med skiven. Så burde en leder med påspændte magneter også give en spænding ved bevægelse. Det lyder ret syret, men hvor fejler min logik? Hvis den fejler.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten