Overraskelse: Uventet og vedvarende stigning i udledning af CFC-gasser

Illustration: Nasa, Jet Propulsion Lab

Nu troede vi lige, det gik så godt med at lukke ozonhullet.

Læs også: Ozonhullet er langsomt, men sikkert ved at lukke sig

Og så kommer en international forskergruppe nu med overraskende målinger, der viser, at faldet i koncentrationen af de skadelige CFC-gasser i atmosfæren ikke sker med samme hast som tidligere (se figuren).

Stephen A. Montzka fra National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) i USA har stået i spidsen for forskergruppen, som fremlægger deres data i en artikel i Nature.

Her er vist koncentrationen af en af de skadelige CFC-gasser. Den røde linje indikerer, at der må være sket en øget udledning af CFC-11 efter 2012, ellers ville kurven have fulgt den stiplede linje. Illustration: Nature

Dataanalysen indikerer, at der siden 2012 har været en øget udledning af CFC-11 med den kemiske formel CCl3F på mellem 8.000 og 18.000 ton om året til trods for, at den rapporterede produktion siden 2006 har været meget tæt på nul. Den store usikkerhed er forbundet med, at det er vanskeligt præcist at modellere, hvordan luft udveksles mellem stratosfæren og troposfæren.

Ud fra bl.a. sæsonvariationer i koncentrationen af CFC-11 målt ved Mauna Loa-observatoriet på Hawaii og en stærk korrelation i dette signal med menneskeskabte gasser, som vides af være udledt i det østlige Asien, er der en stærk formodning om, at udledningen af CFC-11 også stammer herfra, skriver forskerne i deres videnskabelige artikel.

De anfører endvidere, at udledningerne ikke ser ud til at være relaterede til tidligere udledninger, så de stammer højst sandsynlig fra nye produktionssteder, hvilket er helt uforenligt med Montreal-protokollen, der blev vedtaget for at komme netop dette problem til livs.

Michaela I Hegglin fra University of Reading i Storbritannien skriver i en kommentar ligeledes i Nature, at undersøgelsen viser, at miljøreguleringer ikke kan tages for givet, og at overvågning er nødvendig for, at reglerne bliver overholdt.

Emner : Kemi
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Tja. Det kan også være fordi en del større aircondition anlæg er ved at have en del år på bagen og så bliver utætte. Det kan så tage tid at finde stedet hvor det er utæt og i mellemtiden fylder de bare på og på. Mange større bygninger har rigtig mange tynde rør rundt til hvert rum, så der er mange muligheder for utætheder. Om det så er R11 (CFC-11) eller R12 eller R22 de bruger ved jeg ikke, for ofte er et anlæg designet til netop en eller to typer, men det er sikkert at disse udslip skal stoppes. Nu. Pudsigt nok kan man nu bruge CO2 som kølemiddel til nogle typer anlæg i subermarkeder, hvilket giver en voldsom forbedring (faktor 3000-4000 mindre CO2 belastning), men det koster desværre en del at ombygge et komplet anlæg i en større bygning. Ligeledes hvis CO2 skal bruges til et klimaanlæg.

 • 1
 • 0

Levetiden af det udstyr i brug med CFC kan være lang. Den mest nærliggende forklaring på den "øgede" emission er skrotning af udtjent udstyr uden opsamling af indholdet af CFC. Derfor kunne det være interessant at se måledata fra den sydlige halvkugle.

 • 0
 • 0

Levetiden af det udstyr i brug med CFC kan være lang. Den mest nærliggende forklaring på den "øgede" emission er skrotning af udtjent udstyr uden opsamling af indholdet af CFC.

Sådan som jeg læste det et andet sted, hvor den her triste nyhed også blev refereret, er der ikke umiddelbart noget, der tyder på, at de ekstra CFC-gaser kan henføres til skrotning af udstyr, som du ellers foreslår. Der er tilsyneladende ret stor overbevisning om, at det skyldes ny produktion (som så åbenbart delvist "spildes" op i atmosfæren).

 • 1
 • 0

Det er mere usandsynligt, at der er ny pludselig øget produktion af CFC, end at emissionen stammer fra øget skrotning af udtjente anlæg. Hvad skulle den nye ulovlige produktion bruges til? Hvis det er til air condition anlæg, så kommer emissionen også først ved skrotning måske 20 år senere.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten