Overraskelse i sag om udvisning af energiforskers hustru

21. februar 2022 kl. 10:1614
Overraskelse i sag om udvisning af energiforskers hustru
Mads og hustruen Brittany kan nu nyde deres sidste måneder i Danmark uden konstant at have en truende udvisning hængende over hovedet. Illustration: Privatfoto.
Den dansk-amerikanske ingeniør Mads Rønne Almassalkhi's hustru, Brittany, skal alligevel ikke rejse hjem 2. marts.
Artiklen er ældre end 30 dage

Blot 12 dage inden energiforskeren Mads Rønne Almassalkhis hustru skulle smides ud af Danmark, fordi hun havde fået afslag af Udlændingestyrelsen på familiesammenføring, tikkede en positiv nyhed ind i e-boksen.

Efter Ingeniøren og Politiken havde skrevet om sagen i torsdags, fik Brittany Almassalkhi allerede dagen efter en afgørelse fra Udlændingenævnet, der har behandlet familiens klagesag.

Heri står blandt andet:

»Udlændingenævnet har efter omstændighederne tillagt din klage over Udlændingestyrelsens afgørelse opsættende virkning med hensyn til udrejsefristen, således at Brittany Anne
Almassalkhi herefter har ret til at blive her i landet, indtil Udlændingenævnets afgørelse foreligger, jf. udlændingelovens § 33 b, stk. 2.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Du kan således – på baggrund af den aktuelle gennemsnitlige sagsbehandlingstid i Udlændingenævnet – forvente, at sagen vil være færdigbehandlet i løbet af 14 måneder fra klagens modtagelse.«

Og det var en lettet familie, der læste afgørelsen:

»Når der kommer noget i e-boks, er man selvfølgelig altid nervøs for, hvad der står i brevet, men vi var meget glade, da vi lige læste den første paragraf og kunne se, at hun kan blive, mens klagen bliver behandlet.«

»Det første vi talte om var, at nu kan vi planlægge min søns ni-års fødselsdag i slutningen af marts i Danmark, som nok ender med en tur i Lalandia,« fortæller Mads Rønne Almassalkhis, da Ingeniøren fanger ham mandag morgen i bussen på vej til DTU.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: DTU-rektor klager til Mette F. over forsker-sag: »Jeg skammer mig som dansker«

Mads Rønne Almassalkhi og Brittany har de seneste måneder gennemlevet et kafkask mareridt iscenesat af den danske udlændingelovgivning. I august måned startede han på et 1-årigt ophold som gæsteprofessor på DTU Elektro og Aalborg Universitet, hvor han forsker i bæredygtige teknologier til gavn både for den grønne omstilling herhjemme - og for et fremtidigt grønt forsknings- og innovationssamarbejde mellem USA og Danmark. Et ophold, der er betalt af løn fra USA og Otto Mønsted-fonden.

Den danske udlændingelov har dog fuldstændig spændt ben for familien, fordi Mads - der både har dansk og amerikansk statsborgerskab - ikke opfylder betingelserne i udlændingeloven.

Han dumper således på, at han ikke har mindst et års sammenhængende fuldtidsuddannelse ud over grundskolen, fordi han flyttede til USA midt i 1. g. Her færdiggjorde han siden en uddannelse som elektroingeniør og tog efterfølgende en ph.d., men det tæller ikke med i det danske system.

Løkke og Dyhr

Udover Ingeniøren og Politikens artikler - og livlig debat i kommentarsporet på ing.dk, gik sagen også vidt og bredt rundt på de sociale medier, hvor politikere som Lars Løkke Rasmussen, Pia Olsen Dyhr, Rasmus Stoklund og Sofie Carsten Nielsen kommenterede familiens situation.

Det er uvist om, det har bidraget til, at Udlændingenævnet meget pudsigt kom med en afgørelse så hurtigt efter medieomtalen, men Mads håber familiens sag nu kan være med til at få ændret reglerne. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye(S) meldte således i sidste uge ud, at han nu har iværksat en evaluering af reglerne om familiesammenføring.

»Selvom regeringen nu taler positivt om mulige ændringer af udlændingeloven, så er det stadig lidt som en akademisk teori lige nu. Vi håber, at regeringen kan smøge ærmerne op og rent faktisk gøre noget ved det i praksis. Der er omkring 700 danske familier, der hvert år må forlade landet på grund af de her regler, så der er mange, der kan bruge en fornuftig lovgivning,« siger han

En ændring af reglerne vil også betyde, at Energiforskeren fra University of Vermont i USA på sigt har muligheden for at arbejde i Danmark. Lige nu er er planen stadig at tage tilbage til USA til august.

»Som lovgivningen er nu, giver det ingen mening at forlade alt det, vi har i USA. Jeg kan ikke engang søge et job i Danmark, så vi bliver nødt til at vente, før vi kan se frem til en mulighed i Danmark på permanent basis,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For Mads betyder afgørelsen også, at han nu kan bruge alt sin tid på forskning igen. Sagen har lagt beslag på hundredvis af timer og søvnløse nætter:

»Jeg har 4-5 ting i gang på DTU lige nu, som er super spændende inden for optimering af el-forbrug, lagring af strøm og analyse af el-netværker. Det næste store bliver et ophold på Aalborg Universitet i marts eller april nu, hvor jeg ved, at min kone stadig vil være der, når jeg kommer tilbage. Det glæder jeg mig meget til,« siger han.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
22. februar 2022 kl. 19:15

Der bør kun være to regler for udlændinge.</p>
<p>De skal forsørge sig selv
Ingen kriminalitet.

Umiddelbart lyder det som gode, enkle og simple krav, og det er jo også de grundlæggende krav i USA, hvor Mads også har statsborgerskab, omend de stiller flere. Men USA viser også, hvad problemet er med den simple tilgang: En hær af arbejdere, der arbejder "sort" og står udenfor samfundet, når det kommer til skolegang og sundhed mv. Dertil kommer så problemet med at slippe af med de kriminelle. Ingen vil have dem.

13
22. februar 2022 kl. 13:05

Der bør kun være to regler for udlændinge.

  1. De skal forsørge sig selv
  2. Ingen kriminalitet.

Hvordan de opfylder 1. kommer ikke andre ved, sålænge 2. også er opfyldt.

Men det er jo nok for liberalt til både højre og venstrefløjen.

12
22. februar 2022 kl. 12:07

Nu er der sikkert mange hensyn at tage når en lov skal skrives, men hvis man ikke tør eller har mulighed for at skrive præcis hvad der er meningen, så bør man i det mindste sikre sig at dem man ansætter til at administrere den er klar over hvad der menes og loyalt lever op til det!

Det harmonerer så ikke så godt med at man tilstræber at embedsværket er upolitisk.

Afhøringerne fra Støjberg, og minkkommisionen afslører så, at i hvert fald dele af embedsværket er langt fra den standard.

Vi har både dem, som har pligt til at sige fra, hvis loven overtrædes, men ikke har gjort det. Vi har dem, som vidste hvad de forventedes at gøre, men undlod, fordi de var uenige. Endeligt Rigspolitiet som vidste de havde gang i noget ulovligt, og som kommer med en søforklaring om at, "beslutningen er truffet" ikke skal forstås som at beslutningen er truffet.

Så hvis man skal have en chance for at der administreres som man ønsker, så er første skridt at støbe det i beton.

11
22. februar 2022 kl. 10:19

Nu er der sikkert mange hensyn at tage når en lov skal skrives, men hvis man ikke tør eller har mulighed for at skrive præcis hvad der er meningen, så bør man i det mindste sikre sig at dem man ansætter til at administrere den er klar over hvad der menes og loyalt lever op til det!

Så man f. eks. ikke ender som i dette skrækeksempel:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1043287186060590&set=p.1043287186060590&type=3&theater

10
21. februar 2022 kl. 22:32

Sådan er det, når man ikke klart i loven vil skrive hvem man ikke vil have, nemlig dem fra MENAP+ Afrika

9
21. februar 2022 kl. 21:46

Benny, en model som jeg har hørt andre bruge, er at flytte til et andet EU-land med færre udlændingerestriktioner nogle år

Ja jeg kender godt løsningen, og det er da en mulighed, men jeg er i den heldige situation at "afsenderlandet" er England. Vi flytter bare tilbage til England hvis Danmark ikke vil have os. Det er ikke verdens ende (på trods af Boris Johnson).

Når man bliver tvunget til at bevise at man er "dansk nok", så er det nemt at lave en trodsreaktion og sige at det ikke kommer systemet ved. Især for os som er privilegerede nok til at være velkomne andre steder.

8
21. februar 2022 kl. 20:14

(Disclaimer: Jeg sidder selv og venter på at få en familiesammenføring gennemført.)

Benny, en model som jeg har hørt andre bruge, er at flytte til et andet EU-land med færre udlændingerestriktioner nogle år, og derfra så videre til DK. Jeg er selv landflygtig pga. alderisme i erhvervslivet. Skulle jeg finde mig en ny kærlighed et sted i udlandet, er det den model, jeg vil bruge til at vende tilbage til DK (hvor jeg fortsat betaler skat og har gjort det i 37 år, heraf 32 år med topskat).

7
21. februar 2022 kl. 20:09

Så vidt jeg kan se er sagen ikke løst? Tager jeg fejl?

Nej, jeg kan heller ikke se, at sagen er løst. Diverse nævn kan udskyde/sylte en behandling, men de kan ikke ændre det lovgrundlag, som de arbejder efter. Det kan kun Folketinget. Men nu har de købt tid til Folketinget til at få noget gjort ved det. Normalt ville jeg være tvivlsom overfor Folketingets evner, når både rød og blå blok er afhængige af at please vælgere fra DF og NB. Men de kan formentlig slippe igennem med at ændre på det kriterium vedr. 3 års uddannelse efter folkeskolen, som rammer Mads. Spørgsmålet er så, om det for alvor vil ændre noget i forhold til andre uhyrlige sager?

6
21. februar 2022 kl. 17:53

Selv om sagen til sidst blev løst til familiens fordel

Så vidt jeg kan se er sagen ikke løst? Tager jeg fejl?

Det virker ikke logisk at klagen skulle ændre udfaldet, for kravene til ophold er ikke opfyldt og der er ikke gjort plads i loven til skøn.

Det er muligt at afgørelsen går til familiens fordel pga. medieomtalen. Det hjælper bare ikke dem som ikke kommer i medierne.

Reglerne er urimelige og det kan kun gå for langsomt at få dem ændret.

(Disclaimer: Jeg sidder selv og venter på at få en familiesammenføring gennemført.)

5
21. februar 2022 kl. 16:10

vedr. udrejse under sagsbehandlingen !

4
21. februar 2022 kl. 15:56

Der er ikke lavet en ny afgørelse, men udsendelsen er udsat indtil en afgørelse fra ankeinstansen Ulændingenævnet er truffet.

"Når der er omkring danske 700 familier, der hvert år må forlade landet på grund af de her regler, så der er mange, der kan bruge en fornuftig lovgivning, siger han."

Da mange af de andre ikker er højtprofilerede forskere, mangler de politikere til at føre deres sager i medierne, og hvis det dejer sig om 700 familier årligt, så vil medierne let kunne finde en anden vinkel på historierne. F.eks. med ½danskere og deres familer der strømmer ind over grænserne på grund af det nogen kalder en fornuftig lovgivning. Hvad mener DF, C, V ??? vil de åbne op for yderligere 700 familier.

3
21. februar 2022 kl. 14:54

det er selvfølgelig posivtivt, at der er en chance for sund fornuft sejre. skal, det virkelig tage 14 måneder. at afgøre det.det er fantatisk at indenrigsminesteren, efter flere år i stolen.

nu har valgt at, se reglerne igennem, rent spind til lejligheden.

det er jo endnu et eksempel på de øvrige politiker tilsyndeladende ikke forstår. de love som de selv,stemmer for,eller forlig,de indgår. ref. den så berømte infrastruktur aftale.

men at,komme så langt at,de erkender,de ikke ved hvad de iøvrigt laver, sker nok ikke. da vi ikke se eller høre om de mennesker,som det rammer.

nu det tilfældigvis en som landet godt kan bruge.

det minder om et kræmmermarked? hverken løkke eller pia dyhr og sofie har noget at l

lade nogen høre.
hykleri er den eneste synd,som gud ikke vil tilgive. lad os få et lov råd,som i tyskland,der fanger tåbeligheder. det er jo mennesker ikke dyr og maskinner.

2
21. februar 2022 kl. 14:24

den voldsomme storm, der rejste sig over en rigid standardafgørekse, at man opsatte udvisningen af forskerens medrejste hustru, så det kom til at passe med den planlagte hjemrejse. Slet slet ikke.

Nej, Udlændingenævnet havde utvivlsomt hele tiden tænkt sig at revurdere sagen, og klagen var kun en velkommen reminder.

Og selvfølgelig må man antage, at alle sager af denne type fremtidigt vil blive behandlet under hensyn til de hér indvundne erfaringer.

Tak for en forbilledlig sagsbehandling.

!!! Bidende sarkasme kan forekomme i stort set alle de ovenstående formuleringer !!!

Selv om sagen til sidst blev løst til familiens fordel, og Nævnet behændigt undgik at tabe ansigt, kan man jo godt lige tænke lidt over, hvor forfærdeligt familien har haft det op til den korrigerede afgørelse,

Men den slags er selvfølgelig inderligt irrelevant for Nævnet - det var jo bare en sag som alle andre sager, hvor mennesker reduceres til journalnumre, der bare skal over disken og arkiveres med så lidt ulejlighed som muligt.

Og tænk så, at der virkelig skal så meget sindsoprivelse, ballade og indlæg fra fremtrædende personer til, før man seriøst overvejer, hvad der egentligt er relevant. Og ikke.

Det sidste synes vist at være default i Udlændingenævnets måske lidt for rigide systemer…

1
21. februar 2022 kl. 12:30
  • at vi i Danmark ikke mangler højt kvalificerede personer. Så gør det jo slet ikke noget, at vi gør det næsten umuligt at komme for dem, som gerne vil komme til Danmark.

Heldigvis kan vi så skabe jobmuligheder for andre i styrelser og nævn, så vi på den måde kan holde alle i arbejde. Oven i købet, så har vi indrettet "systemet" så snedigt, at der ikke er politisk ansvarlighed ("det er jo >uafhængige< nævn og styrelser som træffer afgørelser") OG desuden har systemet så lang behandlingstid, at anker sjældent får betydning.

Jeg har haft og brugt min valgret i næsten 60 år. Jeg SKAMMER mig over, at jeg ikke har kunnet bidrage til et bedre, rimeligt, system. Vælgernes mulighed for politiske ændringer er "begravet" i åh så uafhængige myndigheder (læs uansvarlige).

Øjensynligt er den STØRSTE magt her i samfundet den FJERDE MAGT, nemlig pressen, som for de få, artikulerede, kan opnå bare få konkrete ændringer og en fair behandling.

Hvad er det nu Dronningen siger Nytårsaften ? Som det sidste ....