Blot 12 dage inden energiforskeren Mads Rønne Almassalkhis hustru skulle smides ud af Danmark, fordi hun havde fået afslag af Udlændingestyrelsen på familiesammenføring, tikkede en positiv nyhed ind i e-boksen.
Efter Ingeniøren og Politiken havde skrevet om sagen i torsdags, fik Brittany Almassalkhi allerede dagen efter en afgørelse fra Udlændingenævnet, der har behandlet familiens klagesag.
Heri står blandt andet:
»Udlændingenævnet har efter omstændighederne tillagt din klage over Udlændingestyrelsens afgørelse opsættende virkning med hensyn til udrejsefristen, således at Brittany Anne
Almassalkhi herefter har ret til at blive her i landet, indtil Udlændingenævnets afgørelse foreligger, jf. udlændingelovens § 33 b, stk. 2.«
»Du kan således – på baggrund af den aktuelle gennemsnitlige sagsbehandlingstid i Udlændingenævnet – forvente, at sagen vil være færdigbehandlet i løbet af 14 måneder fra klagens modtagelse.«
Og det var en lettet familie, der læste afgørelsen:
»Når der kommer noget i e-boks, er man selvfølgelig altid nervøs for, hvad der står i brevet, men vi var meget glade, da vi lige læste den første paragraf og kunne se, at hun kan blive, mens klagen bliver behandlet.«
»Det første vi talte om var, at nu kan vi planlægge min søns ni-års fødselsdag i slutningen af marts i Danmark, som nok ender med en tur i Lalandia,« fortæller Mads Rønne Almassalkhis, da Ingeniøren fanger ham mandag morgen i bussen på vej til DTU.
Læs også: DTU-rektor klager til Mette F. over forsker-sag: »Jeg skammer mig som dansker«
Mads Rønne Almassalkhi og Brittany har de seneste måneder gennemlevet et kafkask mareridt iscenesat af den danske udlændingelovgivning. I august måned startede han på et 1-årigt ophold som gæsteprofessor på DTU Elektro og Aalborg Universitet, hvor han forsker i bæredygtige teknologier til gavn både for den grønne omstilling herhjemme - og for et fremtidigt grønt forsknings- og innovationssamarbejde mellem USA og Danmark. Et ophold, der er betalt af løn fra USA og Otto Mønsted-fonden.
Den danske udlændingelov har dog fuldstændig spændt ben for familien, fordi Mads - der både har dansk og amerikansk statsborgerskab - ikke opfylder betingelserne i udlændingeloven.
Han dumper således på, at han ikke har mindst et års sammenhængende fuldtidsuddannelse ud over grundskolen, fordi han flyttede til USA midt i 1. g. Her færdiggjorde han siden en uddannelse som elektroingeniør og tog efterfølgende en ph.d., men det tæller ikke med i det danske system.
Løkke og Dyhr
Udover Ingeniøren og Politikens artikler - og livlig debat i kommentarsporet på ing.dk, gik sagen også vidt og bredt rundt på de sociale medier, hvor politikere som Lars Løkke Rasmussen, Pia Olsen Dyhr, Rasmus Stoklund og Sofie Carsten Nielsen kommenterede familiens situation.
Det er uvist om, det har bidraget til, at Udlændingenævnet meget pudsigt kom med en afgørelse så hurtigt efter medieomtalen, men Mads håber familiens sag nu kan være med til at få ændret reglerne. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye(S) meldte således i sidste uge ud, at han nu har iværksat en evaluering af reglerne om familiesammenføring.
»Selvom regeringen nu taler positivt om mulige ændringer af udlændingeloven, så er det stadig lidt som en akademisk teori lige nu. Vi håber, at regeringen kan smøge ærmerne op og rent faktisk gøre noget ved det i praksis. Der er omkring 700 danske familier, der hvert år må forlade landet på grund af de her regler, så der er mange, der kan bruge en fornuftig lovgivning,« siger han
En ændring af reglerne vil også betyde, at Energiforskeren fra University of Vermont i USA på sigt har muligheden for at arbejde i Danmark. Lige nu er er planen stadig at tage tilbage til USA til august.
»Som lovgivningen er nu, giver det ingen mening at forlade alt det, vi har i USA. Jeg kan ikke engang søge et job i Danmark, så vi bliver nødt til at vente, før vi kan se frem til en mulighed i Danmark på permanent basis,« siger han.
For Mads betyder afgørelsen også, at han nu kan bruge alt sin tid på forskning igen. Sagen har lagt beslag på hundredvis af timer og søvnløse nætter:
»Jeg har 4-5 ting i gang på DTU lige nu, som er super spændende inden for optimering af el-forbrug, lagring af strøm og analyse af el-netværker. Det næste store bliver et ophold på Aalborg Universitet i marts eller april nu, hvor jeg ved, at min kone stadig vil være der, når jeg kommer tilbage. Det glæder jeg mig meget til,« siger han.
