Overraskede forskere: Det regner med plastic i Rocky Mountains

Illustration: kavram / Bigstock

Mikroskopiske skår, perler og fibre af plastic i talrige farver findes i regnvandet over den nordamerikanske bjergkæde Rocky Mountains.

En række forskere fra US Geologic Survey (USGS), et videnskabeligt agentur under den amerikanske regering, har ved et lettere tilfælde fundet massevis af plast i vandet fra regnen i den del af Rocky Mountains, der løber gennem staten Colorado.

Det skriver The Guardian.

Gregory Weatherbee, forsker hos USGS, var i færd med at indsamle regnvandsprøver til et forskningsprojekt, og fandt i denne sammenhæng plastpartikler i regnvand fra Rocky Mountains strækning gennem hele Colorado. Han vurderer ligeledes, at plastens tilstedeværelse i regnvandet tyder på et omfattende problem verden over.

»Der er mere plastic ude i verden, end vi kan se med vores øjne. Det er i regnvandet, det er i sneen, det er en del af vores miljø nu,« siger Gregory Weatherbee til The Guardian.

Læs også: Affaldsselskab vender på en tallerken: Vi kan ikke dokumentere genanvendelse af københavnernes plast

Plastens evne til at sprede sig

Også i den franske del af den sydeuropæiske bjergkæde Pyrenæerne har man fundet lignende fænomener, skriver The Guardian. Her fandt et hold af forskere ca. 365 plastpartikler og plastfibre pr. kvadratmeter om dagen.

Disse fund gjorde sig gældende ved en placering i bjergkæden, hvor den nærmeste landsby befandt sig seks kilometer væk, den nærmeste by 25 kilometer væk og den nærmeste storby 120 kilometer væk.

Læs også: Spørg Fagfolket: Indtager vi mikroplast gennem de fisk, vi spiser?

Ifølge Deonie Allen, der har arbejdet med forskningsprojektet i Pyrenæerne, kan mængden af plastic og plasticrester i fundet i den franske del af bjergkæden sammenlignes med mængden i midten af Paris og andre metropoler. Det giver ifølge Deonie Allen anledning til bekymring på grund af plasten evne til at sprede sig.

»Vi var på toppen af et fjernt bjerg, uden at der var en kilde til plastic eller plasticrester i nærheden. Det viser os, at plasten kan være hvor som helst og overalt i verden,« siger Deonie Allen til The Guardian.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Vi udsættes hver dag for masser af plastik. De fleste fødevarer er pakket ind i plastik, og vi bruger selv plastik, når vi opbevarer fødevarer. Selvom der måske er en smule mikro-plast i naturen, så har det næppe betydning for livet, i forhold til når vi fodre os selv med fødevarer der opbevares i plast. Plast i sig selv er således ikke interessant - med mindre, at den pågældende plast har betydning for naturen eller for det levende. Måske vil livet endda i fremtiden vise sig, at kunne bruge plasten i naturen fornuftigt, så det ikke kan leve uden. Vi har set mange kunstige stoffer, der optages og bruges af naturen, f.eks. stoffer der giver ederkopper et stærkere spind.

 • 3
 • 14

jeg savner tidligere tiders ANSVARLIGHED overfor den verden vi lever i, og de mennesker vi omgiver os med. !

 • 5
 • 0

jeg savner tidligere tiders ANSVARLIGHED overfor den verden vi lever i, og de mennesker vi omgiver os med. !

Nej hvor spændende! Jeg er kun 62 år gammel, i min levetid har der ikke været ansvarlighed for den verden vi lever i, så det må være mange år siden? Heldigvis bliver vi mere og mere bevidste omkring emnet, det ender med at sågar amerikanerne anerkender klimakatastrofen, selv om der nok kommer til at gå en fire-fem år endnu inden erkendelsen slår igennem derovre.

 • 8
 • 0

Når fremtidens arkæologer graver i Møns klint, vil de kunne se et distinkt farverigt lag der kan dateres til perioden 2000-2100...

 • 4
 • 0

En stor del af den beklædning vi bærer er lavet af plastic. Vi går (næsten) alle og taber lidt hele tiden. Tænk på al fnulleret i tørretumbleren.... det skal ikke lige bankes af som en støvsky udenfor bryggersdøren, eller ende i slammet fra renseanlægget ude på en bondemands mark. Ærgelig at det er blevet sådan, og meget svært at undgå..

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten