Overophedning kan være skyld i brand i Tesla-batterianlæg i Californien

23. september 2022 kl. 15:1017
Overophedning kan være skyld i brand i Tesla-batterianlæg i Californien
Her ses Teslas Megapack-batteriparken på 182,5 MW i Moss Landing, Californien., hvor der i tirsdags gik brand i et af batterierne. Illustration: Pacific Gas and Electric Company (PG&E).
I denne uge brød et af Teslas californiske energilagringsbatterier i brand. Udløste lukkede veje og ‘bliv inden døre’-ordre fra brandvæsnet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Natten til onsdag gik der brand i et Tesla-batteri på 182,5 MW, som var tilsluttet energilagringssystemet PG&E i Californien.

Branden kom fra et af Teslas Megapack batterimoduler ved en transformerstation i Moss Landning-området i Monterey, hvor der står flere batterianlæg til at lagre energi fra sol- og vindkraft.

Ifølge Bloomberg er der ingen tilskadekomne, men branden lukkede flere veje i området.

I knap ti timer var et område på 6,18 kvadratkilometer beordret til at lukke vinduerne og slukke for ventilationen, da der var risiko for at indånde sundhedsskadelige stoffer fra det store lithiumbatteri, skriver Monterey County’s Office of Emergency. Batteribrande kan blandt andet udlede hydrogenflourid samt saltsyre og svovlsyre fra afbrænding af andre materialer omkring batteriet.

Årsagen er ukendt

»Det er for tidligt at vide, hvad der er årsagen til branden,« siger North Monterey Countys indsatsleder John Hasslinger til CNBC, der fortæller, at branden begyndte ved to-tiden om natten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Californien har i stigende grad benyttet sig af batterier til at levere vedvarende energi samt at undgå strømafbrydelser. De nettilsluttede batterier oplader, når energiefterspørgslen er lav, og sol- og vindenergiproduktionen er høj.

Derefter kan batterierne bruges, når efterspørgslen begynder at stige.

Delstatens batterikapacitet er på 3.400 MW, hvilket kan forsyne 2,3 millioner californiske hjem med strøm.

Ingeniøren har tidligere i dag fortalt, at batterianlæg er en god forretning for Californien. PG&E kunne fortælle, at batterierne på et tidspunkt i april måned blev opladet med el købt for 10 dollars per MWh, og senere samme dag blev energien solgt tilbage til elnettet for 100 dollars per MWh.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tesla batterilageret har kørt siden april, men nu er systemet blevet koblet af el-nettet.

Et tilsvarende batterianlæg i Moss Landing ejet af Vistra Corp. har tidligere haft to hændelser med overophedede batterier siden september sidste år. Begge gange blev dele af batterianlægget midlertidigt lukket.

Desværre er det ikke første gang, at Tesla Megapack-batterier går i brand. Sidste år skete en lignede ulykke i den australske delstat Victoria, da energiselskabet Neon og det australske energiforsyningsselskab AusNet Service skulle teste om et Megapack-batteri kunne kobles på el-netværk for at levere vedvarende energi.

17 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
29. september 2022 kl. 05:46

Det ser ud til at Ørsted allerede kigger på det:

Italian startup Energy Dome yesterday announced a memorandum of understanding (MoU) with Danish wind giant Ørsted. Together, they will run a feasibility study on the deployment of a 20 megawatt (MW)/200 MWh energy storage facility using Energy Dome’s CO2 Battery technology at one or more Ørsted sites.

https://electrek.co/2022/09/28/maker-of-long-duration-co2-battery-partners-with-wind-giant-orsted/

17
29. september 2022 kl. 04:57

Brand i silo ved Studstrupværket Tip til god historie: brand i silo ved Studstrupværket sender kraftig røglugt ind over hele Århus Det vil tage mindst to uger mere før siloen er tømt og branden helt slukket.https://politi.dk/oestjyllands-politi/nyhedsliste/seneste-nyt-vedroerende-brand-i-silo-paa-studstrupvaerket/2022/09/28

Østjyllands Politi 28, september 2022 Branden, som startede 22. september i en silo med træpiller på Studstrupværket, udgør på nuværende tidspunkt ingen aktuel sundhedsfare. Beredskabsstyrelsens Kemiske Beredskab foretager løbende målinger af kulilteindholdet i luften i området både i Aarhus Kommune syd og nord for Studstrupværket samt i Syddjurs Kommune.

Østjyllands Politi 29, september 2022 Ifm. branden på Studstrupværket, oplyser Brandvæsnet, at vinden nu er vendt mod syd, ind over Aarhus. Den vil stå direkte i syd omkring kl. 0230, hvorfor der vil forekomme kraftig røglugt i Aarhus og omegn. Der gælder samme forholdsregler som der tidligere er meldt ud. #politidk

13
25. september 2022 kl. 23:03

Jeg indrømmer, at ordet kapacitet principielt kan betyde både lagringskapacitet og ydelseskapacitet. Men så skal det fremgå af teksten, hvad der menes. Og det kneb her! Desuden er ydelseskapaciteten jo som at sælge fjedre i metermål. For et batteri kan jo levere alle effekter fra nul til det, som elektronikken kan håndtere. Et almindeligt 1,5 volt batteri kan levere alt mellem nul og måske 5 ampere (ved kortslutning), men har bedst af at blive brugt i normalområdet, f.eks. 0 - 2 ampere. Det samme må gælde for "kæmpe-Tesla-batterier". - Og her gik der jo ild i det - samme dag, som vi hørte om anlægget.

11
25. september 2022 kl. 19:20

Hvor i Europa vil man med fordel kunne installere mega pack ?

Lige pt. så er SE4 et godt bud - jeg tror de har den største variabilitet, og kører sporadisk med olieværker. Du vil også kunne tjene på systembærende ydelser - ikke blot arbitragen.

Dernæst er DK2 ikke et dårligt bud, grundet koblingen imellem SE4 og DE.

  1. pladsen må være Holland - de har nogle vilde prisudsving grundet deres nuværende regler.

Og så er det hipper som happer der fra.

10
25. september 2022 kl. 19:03
  1. Økonomi er naturligvis vigtig, men som krigssituationen og krisesituationen har vist, så er forsyning og forsyningssikkerhed mindst lige så vigtig. Eller kan vi risikere brown outs eller lukkede birksomheder. Så at købe mindre strøm er afgjort en vigtig mulighed. Dvs. kapacitet til 3-5-7 timer.

  2. Jeg har lavet en simpel beregning baseret på en tilfældig dag, 19. september, med udgangspunkt i forbrug og spotpriser. Et batteri, som kan levere 600 MW, kan udjævne landets forbrug OG skære 450 MW af peakforbruget. Hvis spotprisen er repræsentativ for købsprisen, så vil denne øvelse yderligere spare penge og ganget op til årsforbrug svarer det til mellem 1 og 2 mia kroner OM ÅRET. Så de "eksperter", som er grundlag for artiklens konklusioner, har vist en anden dagsorden, eller er meget konservative .....

  3. Iøvrigt gør det samme sig gældenden i private husholdninger, hvor enten flytning af forbrug eller udjævning af forbrug, virker som en overordentligt fornuftigt.

  4. Lagring af strøm i længere tid, svarende til varierende sol eller. ind over flere dage, vil sandsynligvis kræve ny teknologi. At gemme varme synes anderledes let og muligt jfr. andre artikler.

9
25. september 2022 kl. 18:23

Hvor i Europa vil man med fordel kunne installere mega pack ?

  1. Økonomisk ( for forbrugeren)

  2. Udnytte overskuds VE el.

Der er jo bla flaskehalse til bla til Norge og nede i midt Tyskland.

8
25. september 2022 kl. 15:03

Ja, det er somme tider en fejl! - Forvirringen består i, at man forsøger at gætte, om der menes kapacitet eller ydelse. Da jeg underviste i ellære på DTU om bl.a. kW og kWh, fortalte jeg de unge mennesker, at spørgsmålet: "Hvad koster en kW?" svarer til at spørge taxachaufføren: Hvad tager du for at køre 60 km i timen?" - Ha-ha-ha !!!

7
25. september 2022 kl. 10:32

Det er vel ikke forvirrende, bare forkert. Journalisten ved øjensynligt ikke bedre.

OG ing.dk har ikke i sin stavekontrol et filter som fanger de sædvanlige fejl - som denne. "Fanger" = kommer med advarsel: skal der mon stå MWh eller MW ?

6
24. september 2022 kl. 21:39

Der står, at "Delstatens batterikapacitet er på 3.400 MW".

Batteriers "kapacitet" betyder normalt energiindholdet i MWh, mens ydelsen (effekten) måles i MW.

Det pågældende batteri har kapaciteten 1600 MWh og kan levere en effekt på 400 MW. Det stod korrekt under billedet i den anden artikel samme dag.

1
23. september 2022 kl. 17:20

Er det ikke nærmest 100% sikkert alt i alt? Man kan så spekulere en masse i årsagen til ophedningen.