Overophedet battericelle skyld i eksploderende mobiltelefoner
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Overophedet battericelle skyld i eksploderende mobiltelefoner

Den har høstet topkarakter i utallige gadget-anmeldelser og var udset til at være mobiltelefonen, der vipper iPhone af pinden som verdens mest solgte mobiltelefon. Men en mærkværdig og alvorlig fejl i smartphonen Galaxy Note-7 truer nu med at sende Samsungs allerede pressede økonomi i en katastrofal retning.

Galaxy Note-7 blev lanceret i Asien og USA i august, og over 2,5 millioner eksemplarer er sendt på markedet. Samsungs Galaxy Note-7 skulle også have været sat til salg i danske butikker i fredags, men potentielle kunder skal vente indtil oktober. For batteriproblemer har fået den koreanske tech-gigant til at udsende en opsigtsvækkende besked.

Læs også: DTU-forsker: Derfor bliver lithium-ion-batterier brandfarlige

'Da vores kunders sikkerhed har absolut højeste prioritet hos Samsung, har vi dog stoppet salget af Note 7. For kunder, der allerede har Galaxy Note 7-enheder, vil vi frivilligt erstatte den nuværende enhed med en ny over de kommende uger. Vi anerkender det besvær, dette kan skabe i markedet, men dette er for at sikre, at Samsung fortsætter med at levere produkter af højeste kvalitet til vores kunder. Vi arbejder tæt sammen med vores partnere for at sikre, at oplevelsen med at få en erstatning er så behagelig som muligt,' skriver Samsung i meddelelsen.

Bag den lakoniske besked gemmer der sig over 36 rapporter om fejlbehæftede 3,500 mAh lithium-ion-batterier, der bryder i brand eller eksploderer under opladning.

En Youtube-bruger viser sin mindre end to uger gamle Samsung, der brød i brand under opladning.

Flyselskaber har ligefrem krævet, at rejsende ikke medbringer Galaxy Note-7 om bord på fly, og Samsung har også anbefalet køberne at slukke deres mobiltelefoner og få byttet batteriet.

Forløbet omkring problemerne med Galaxy Note-7 har været præget af forvirring. Først forlød det, at problemet med eksploderende batterier kun gjaldt mobiltelefoner, som kører på en Exynos-processor. Men kort efter opstod der ild i en jeep i USA på grund af en eksploderet Note-7, hvilket er interessant, eftersom Exynos-versionen ikke bliver solgt på det amerikanske marked.

Kvaler med anode til katode-kontakten

Samsung har ikke gået i detaljer om de problematiske batterier, men Koh Dong-Jin, chefen for Samsungs Electronics’ handset division er citeret for at sige, at der er 'en mindre defekt i fremstillingsprocessen af batterierne', og at 'standarden af kvalitetskontrollen i produktionsprocessen har muligvis været utilstrækkelig'.

Forvirringen omkring årsagerne til og omfanget af batteriproblemerne er ikke blevet mindre af, at Samsung har varieret graden af detaljerigdom i sine udmeldinger i de forskellige lande. Samsungs britiske afdeling er blandt de mest informationsrige, omend detaljegraden også her er til at overse.

'Baseret på vores undersøgelser har vi erfaret, at der er noget galt med battericellen. Der sker en overophedning af battericellen, når anode til katoden kommer i kontakt, hvilket er en yderst sjælden produktionsfejl,' oplyser Samsung UK.

Læs også: Acer tilbagekalder 27.000 brandfarlige batterier

Katoden er den elektrode og positive pol i et batteri, hvor strømmen går ud til omgivelserne. Den anden elektrode er anoden, hvor strømmen løber ind udefra.

Mistænker datterselskab for at stå bag fejl

De koreanske medier mistænker Samsung SDI som potentiel synder, idet datterselskabet angiveligt skulle have fremstillet batteriet, der kan få de nye mobiltelefoner til at stå i flammer.

Den historie vil Samsung UK hverken af- eller bekræfte.

'For at kunne opfylde efterspørgslen på markedet arbejder vi med forskellige leverandører. Derfor kan vi desværre ikke bekræfte dette, eftersom vi altså arbejder med forskellige leverandører,' oplyser Samsung UK.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Overophedning og røgudvikling virker sgu for tamt. Vi er jo journalister - ikk. For fanden - der skal stå EKSPLOTION i overskriften, det lyder også meget bedre. - Hvad er forskellen på røgudvikling og eksplotion? Spørg ikke mig - for jeg er journalist - ikke en sprængstofekspert.

 • 2
 • 0

Nej - der skal stå eksplosion, for det er korrekt stavning! Noget andet er, at artiklen indeholder meget sludder. Jeg længes tilbage til dengang, hvor Ingeniøren var skrevet af fagfolk for fagfolk. Nu er ing.dk skrevet af journalister for halvstuderede røvere.

 • 2
 • 0

Nu har man altid sagt, at batterier eksploderer, når de kortslutter og går i brænd. Angivelig fordi, at der er en potentiel - omend lille - risiko for det. Det heder også, at elektrolytter eksploderer, hvis de vendes forkert, eller får overspænding. I virkelighedens verden, så kan det være en alvorlig eksplosion, men ikke altid går det så slemt. CE mærkede lytter, burde i dag ikke reelt eksplodere.

Små eksplosioner kan være så små, at de ikke umiddelbart ses. Ofte høres kun et lille knald, eller "klik".

 • 1
 • 0

Har aldrig set CE mærkede lytter. Hverken i pc forsyninger, bundkort, musikanlæg, VLT motorstyring, TV, monitor ej heller til salg diverse steder. Lytter er for det meste svækket i toppen, så de åbner op kontrolleret og det er for det meste her, de kommer af med trykket. Man kan måske kalde det en eksplosion, men den er kontrolleret og lytten får ikke lov til at bygge et højt tryk op.

 • 1
 • 0

Ja. De nyere elektrolytter har fået skåret en rille i bægeret. Måske for at undgå elektrolyt på printet. De gamle var langt sjovere at futte af.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten