Overophedede batterier holder solcellefly på jorden i 10 måneder

Verdensrekorden for længste soloflyvning uden optankning kom med en dyr prisseddel for solcelleflyet Solar Impulse. Flyvningen ødelagde nemlig flyets lithium-ion-batterier så grundigt, at flyet nu tidligst kommer på vingerne - med et spænd på 72 meter - til april.

På den fem dage lange tur fra Nagoya i Japan til Hawaii kunne batterierne ikke klare kombinationen af tropisk varme, den hastige opstigning i flyvningens første fase og kabler, der var for tykt isolerede. Og uden mulighed for køling blev batterierne overophedede. Alligevel betegner folkene bag missionen det ikke som en teknisk fejl eller en svaghed i teknologien.

»Der er nærmere tale om en vurderingfejl i forhold til missionens profil og specifikationerne for kølingen af batterierne. Batteriernes temperatur i stejle stigninger eller fald var ikke ordentligt forudset,« skriver Solar Impulse i en pressemeddelelse.

Læs også: Solar Impulse 2 fejrer verdensrekord på Hawaii i dag

Frem til årsskiftet vil teknikere arbejde på at reparere batterierne og undersøge mulighederne for en bedre køling under de lange ture.

Imens vil Solar Impulse opmagasinere flyet i en hangar i Kalaeloa lufthavn på Hawaii, og næste år vil de nye systemer blive tjekket, så flyet kan komme videre til april.

Den første flyvning videre fra Hawaii bliver til den amerikanske vestkyst. Derfra skal flyet krydse USA til New York og endelig krydse Atlanterhavet for til sidste at ende i Abu Dhabi.