I overmorgen: Droner inspicerer produktionen

Illustration: Smart Little Things

Droner er – trods heftig debat – allerede godt i gang med at indtage vores luftrum, hvor de bruges til stadigt flere opgaver inden for opmåling, overvågning og eftersøgning.

Men vi kan roligt forberede os på også at skulle dele pladsen under loftet med flyvende droner. Blandt andre Aalborg Universitet arbejder nemlig på at trække droneteknologien ind under fabrikstaget.

Det sker i det treårige forskningsprojekt Uaworld, der er støttet med 11 mio. kr. af Højteknologifonden. Her vil AAU i samarbejde med tre virksomheder arbejde på de udfordringer, der skal løses, hvis dronerne skal kunne bruges i et produktionsmiljø – blandt andet ultrapræcis navigation, pålidelig trådløs kommunikation samt integration med resten af produktionsapparatet.

Flyvende droner vil i princippet kunne løse nogle af de samme opgaver som de mobile robotter på gulvet, det vil sige forskellige logistik­opgaver. Men derudover vil de også kunne udføre kvalitetskontrol og inspektioner på svært tilgængelige områder.

Uanset hvad, er indendørs droneteknologi interessant, fordi de fleste produktionsvirksomheder som regel mangler kvadratmeter gulvplads, men til gengæld har rigeligt med kubikmeter.

Ikke flyvefærdige endnu

Men selv om man efterhånden er langt med udendørs droner, er der stadig et stykke vej, før dronerne rykker ind under fabrikstaget, mener Esben Nielsen, adm. direktør i droneproducenten Little Smart Things.

»Droneteknologien er på et niveau, hvor vi i forhold til at udvikle droner, der kan flyve over lange afstande og måle på ting, er rimelig langt. Men når det drejer sig om indendørs droner, er der stadig mange teknologier, der skal modnes og integreres i et produktionsmiljø,« siger Esben Nielsen, som tilføjer, at der p.t. ganske enkelt er mere efterspørgsel på udendørs drone­løsninger.

FOKUS: Læs flere artikler om HI 15