Overlæge i vidneskranken: Nu er de første danskere døde af resistent svine-MRSA

6. maj 2014 kl. 12:5863
Overlæge i vidneskranken: Nu er de første danskere døde af resistent svine-MRSA
Illustration: Joachim Adrian (arkiv)/POLFOTO.
Tre danskere er døde som følge af infektioner med antibiotikaresistente MRSA-bakterier, der stammer fra svin. Det kunne en stærkt bekymret overlæge fra Odense Universitetshospital i dag afsløre i en usædvanlig retssag.
Artiklen er ældre end 30 dage

Flere og flere danskere bliver smittet med antibiotikaresistente stafylokokbakterier fra grise på danske svinefarme. Men indtil i dag har det ikke været offentlig kendt, at svinebakterien allerede har kostet flere danske patienter livet.

Læs også: Flere danskere bliver syge af resistent svinebakterie

»Fra mit eget hospital har jeg kendskab til en patient, der sidste år døde af en MRSA-infektion fra svin. Da jeg rapporterede dødsfaldet, spurgte jeg Statens Serum Institut, om der havde været andre tilfælde. Og det var der, et i 2012 og igen et året efter,« sagde overlæge på Odense Universitetshospital og professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos.

Overlægen var indkaldt til at vidne ved retten i Aarhus i en straffesag om videregivelse af oplysninger om private forhold. Sagen startede i 2010, da Sundhedsstyrelsen politianmeldte to journalister for at have offentliggjort adresser på 12 svinefarme, som var inficeret med den smitsomme svinebakterie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Naboer til svinefarme har fordoblet risiko for smitte med resistent bakterie

Ifølge anklager Lis Søndergaard er videregivelse af disse oplysninger, der i den konkrete sag omhandler et navngivent ægtepar, som begge var smittede med MRSA og ejere af en inficeret svinefarm, ulovlig i henhold til medieansvarsloven, da sundhedsoplysninger hører til privatlivet og ikke kan videregives lovligt uden samtykke.

Det står journalisterne Kjeld Hansen og Nils Jørgen Mulvad i dag tiltalt for ved retten i Aarhus, da de offentliggjorde oplysningerne i en artikel på Aabenhedstinget.dk i oktober 2010. Det kan koste dem en bødestraf, men de forsvarer deres handling med, at det er i offentlighedens interesse at blive oplyst om lokationen på smittekilder, der kan føre til livstruende infektioner.

Læs også: Myndigheder hemmeligholder bakteriespredende svinefarme

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg skrev historien om de smittede, byldebefængte børn i Løgstør, fordi myndighederne på tidspunktet overså og forsømte at handle på et alvorligt problem. Oplysningerne om de smittefarlige svinefarme offentliggjorde jeg som dokumentation, så myndighederne ikke kunne afvise problemet,« sagde artiklens forfatter, Kjeld Hansen, under afhøringen.

Antallet af danskere, der er smittede med MRSA-typen CC398, som stammer fra svin, steg fra 164 i 2011 til 232 i 2012. Samtidig har Fødevarestyrelsen i en kontrolkampagne fundet bakterien i 77 procent af svinene på de danske slagterier.

Læs også: Læger slår alarm over stigning i forbruget af de farligste antibiotika til svin

Det er et omfang, som bekymrer flere af landets førende eksperter i resistente bakterier, herunder overlæge og professor Hans Jørn Kolmos, der nu kan konstatere, at bakterien siden 2011 har kostet tre danskere livet.

»Bakterien er sluppet ud i samfundet. De tre dødsfald er alle forårsaget af svine-MRSA, selvom de ikke har haft nogen kontakt til svin. Det er stærkt bekymrende, at smittespredningen er så voldsom,« sagde Hans Jørn Kolmos.

Der falder dom i straffesagen mod de to journalister den 22. maj 2014.

Læs også: WHO: Antibiotikaresistens er en alvorlig trussel mod folkesundheden

63 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
61
12. maj 2014 kl. 22:02

Problemet med vegetabilske proteinkilder er ikke, at de ikke indeholder essentielle aminosyrer, for det gør de skam. Problemet er at stort set uanset hvilken plante-protein kilde der er tale om, er indholdet af de forskellige essentielle aminosyrer ikke optimal i forhold til det vi rent faktisk har brug for. Som oftest er det indholdet af metionin, lysin og treonin, det er galt med. Metionin har ydermere en speciel rolle, da det altid er den første aminosyre som inkorporeres, når et nyt protein syntetiseres. Aminosyre sammensætning er selvfølgelig speciel vigtig for børn, der jo skal vokse og har en kraftig muskelprotein tilvækst. Det er mindre vigtigt for fuldvoksne mennesker, der bare skal have aminosyrer til "vedligehold", med mindre man da er bodybuilder :-). Nu har jeg ikke børn, men hvis jeg havde, ville jeg aldrig i livet lade dem vokse op udelukkende på en vegetabilsk kost. Nu kender jeg ikke den præcise aminosyre sammensætning af gojibær, og selv om jeg har søgt efter videnskabelige artikler om det, har jeg det. Men at de indeholder alle de essentielle aminosyre er ikke noget specielt for vegetabilske proteinkilder. Så med mindre gojibær rent faktisk også har en optimal aminosyre sammensætning er det bare et billigt salgsfremstød at påstå de indeholder alle de essentielle. Bortset fra det er gojibær da sikkert være vældig sunde, det skal jeg ikke betvivle her. Man kan som Erik siger, til en vis grad løse problemet med suboptimal aminosyre sammensætning ved at mixe forskellige typer plante proteinkilder, men alt andet lige er det utrolig meget nemmere at spise bare en smule animalsk protein, ikke nødvendigvis kilovis af store bøffer, men også fisk, æg og mælk. Med en planteprotein kilde der er i underskud af bare een enkelt essentiel aminosyre, da skal du spise mere protein for at få tilstrækkeligt af den essentielle aminosyre. For interesserede: prøv at google Liebigs barrel og aminosyrer. Og det er den daglige kost der skal have en tilstrækkelig aminosyre sammensætning, det hjælper ikke at spise et skud ekstra essentielle aminosyrer om søndagen, de bliver ikke i kroppen til der er brug for dem. Vi har ikke noget aminosyre lager, enten bliver de spiste aminosyrer inkorporeret i nydannet protein, brugt til energi eller brugt til at danne fedtlagre. I foder til eks griser, høns og fisk er man som oftest nødt til at tilsætte krystallinske aminosyrer for at opveje manglen på eks metionin i vegetabilsk protein ellers vil de simpelthen vokse alt for langsomt og produktionen af dem være alt for dyr i forhold til den pris man kan få for dem. Her forsøger man også så vidt man kan at mixe forskellige proteinkilder, men det er altså ikke så enkelt igen.

59
12. maj 2014 kl. 17:23

Alle de essentielle aminosyrer findes i Goji bær samt i en varieret vegetar kost. De findes også i kød hvorfor det ikke kan overraske at kødproducenter betoner deres produkt indeholder essentielle aminosyrer.

Fordelene ved varieret vegetar kost er, udover tilstrækkelig mængde essentielle aminosyrer, betydelig mindre risiko for hjertekar sygdomme, knogleskørhed og kræft.

Men at de kun findes i kød, æg og mælkeprodukter, er tilsyneladende umuligt at dokumentere.

58
12. maj 2014 kl. 15:01

Det drejer sig om de "essentielle aminosyrer", der også kan fås gennem æg og mælkeprodukter? Måske også fisk?

56
9. maj 2014 kl. 17:31

"Det danske dyreplageri" - jo, og vi bryster os af at svinene ofte lider mere i det store udland. Til gengæld krammes kæledyrene næsten til døde.

55
9. maj 2014 kl. 13:21

Der slagtes årligt 20 millioner svin i Danmark. Svin er mere intelligente og følsomme end hunde.

Vi har boet ved siden af en svinefarm. Svinene lider ekstremt under det danske dyrplageri. KZ-lejrene kunne lære noget.

Men dør der ét menneske om året er det en national katastrofe.

54
9. maj 2014 kl. 10:36

Er der ikke et kvalificeret, behjertet menneske, der for vi danskeres sundheds skyld, kan oversætte et par artikler om andelen af MRSA-smittede danske svinebesætninger, den manglende åbenhed omkring problemet, samt evt. relaterede dødsfald m.m., og sende dem til et par kinesiske nyhedsbureauer? Også gerne til andre eksportmarkeder... Måske dette ad bagvejen kunne ændre lidt på produktionsformerne og -skala i dansk svinebrug.

Mvh. MM

53
8. maj 2014 kl. 23:55

Helt rigtigt. Svinene er raske, unge, sunde dyr uden andre sygdomme som sukkersyge, hjertekarsygdomme, kræft osv. De bliver småsyge af de betingelser de lever under i staldene, dårlig luft, mange grise sammen, der smitter hinanden med diarre osv. Samtidig strøs medicinen ud med løs hånd. Det går ikke godt i længden.

52
8. maj 2014 kl. 23:22

utroligt at man spilder årtusinders største medicinske fremskridt; antibiotika, på svin. Måske bliver det i vores tid, at danske børn igen dør af tuberkulose; som min mormors storesøster i 1912?

51
8. maj 2014 kl. 13:11

Det er præcis disse emner om MRSA/salmonella/miljø/dyremishandling m.v. der skubber på i en økologisk positiv udvikling, om end det gør ondt i tegnedrengen og får bøvhovederne frem med "økologi er religion, et eller andet skal vi jo dø af". Globalt er overbefolkning det suverænt største problem, og den suverænt største udfordring for livet på jorden. Men vi trøster os med at vi er så skide gode, og kalder vor tid for fremskridtets tider: Og der sker fremskridt, blot ikke (globalt) bæredygtigt og balanceret. Det er nok for stor en opgave for det lille menneske.

48
7. maj 2014 kl. 18:46

Det er temmelig uansvarligt med en sådan overskrift,

Tvärtom: Der sker INTET* når man henvender sig via "de officielle kanaler" - hvis Kineserne derimod finder ud af at de ikke har brug for den bakterie i deres befolkning så springer alle op af stolene som fröer i en sö med dynamit. "Samfundet" har selv skabt den situation hvor aktivisme og "uansvarlig" opträden er det eneste som har gennemslagskraft, så må "samfundet" også kunne leve med dette.

*) d.v.s - det udlöser en lavine af spin i medierne og et bundt politikere fra alle sider af folketinget, der "ikke kan forestille sig ... " på live TV, det er jo helt pinligt så blanke og fantasislöse de er! Måske trusler fra en advokat. Det er besluttet at det er lettere at "italesätte" et problem end at göre noget ved det.

46
7. maj 2014 kl. 17:46

»Jeg kan bekræfte, at der har været tre dødsfald siden 2012, og der er, så vidt jeg ved, ingen af de tre, der har arbejdet med svin eller haft tæt kontakt med nogle, der har arbejdet med svin,« siger overlæge Robert Skov, der er Områdechef for Bakteriologisk Overvågning og Infektionshygiejne ved Statens Serum Institut.</p>
<p>Han opfordrer til besindighed ved at påpege, at der i samme periode har været 13 dødsfald af almindelig menneske-MRSA, samt at 700 er døde af almindelig stafylokokker.

https://www.landbrugsavisen.dk/Nyheder/Netnyheder/2014/5/7/SerumInstitutIngendoedearbejdedemedsvin.htm

45
7. maj 2014 kl. 15:13

Det var tilsyneladende heller ikke tilfredsstillende, hvad gør jeg forkert?

Du gør ikke noget forkert og du argumentere sober og tydeligt. Måske nogle troller uden at vide det. prøv at ignorer eller endnu bedre - abstrahere :-)

At blive vegetar er, om end drastisk, et yderst miljørigtigt og bæredygtigt alternativ til ødsel forbrug af animalske fødevare

Jeg giver dig fuldstændig ret og ved at der er et bestemt protein som vi kun kan få fra kød. Hvad den langsigtede konsekvens ved mangel er vist ikke undersøgt til bunds. Mange har i hvert fald levet et langt, sundt liv, kun på grønt. Personligt har jeg fejlet forsøget flere gange. Jeg får simpelthen kød abstinenser og begynder at kigge langt efter kattens dåsemad. Til gengæld ved jeg at jeg kan nøjes med meget lidt kød, en gang i mellem.

Det store problem med dit udmærkede forslag er at de svin (beklager den hårde tone) der lukrer på os og hele planeten, jo gør det samme med plante avl. Hvor nazisterne havde zyclon B har eliten Monsanto (nu kan debatten rigtig blive hed ;-) ). Hvad de ikke allerede har ødelagt økologi og småsamfund med deres gensplejset gift er helt vildt. De er desværre "to big to fail", så problemet er gigantisk. Nu bliver jeg nok krævet er masse dokumentation for deres uhyrligheder, men den er ret nem at finde hvis man ønsker, masser af dokumentar, så den krog lader jeg dingle...

Det her er forhåbentlig en oprigtig sand nyhed og den eneste rigtige vej ud af det her https://www.nationofchange.org/132-nations-want-out-cabal-banking-system-1399298516

44
7. maj 2014 kl. 12:41

Undskyld, men jeg bruger ikke "opfatte" eller andre følelsesbaserede argumneter. Problemet er alvorligt, hvorfor jeg prøver at uddrage informationerne fra artiklen.

Netop den teknik anvendte undertegnede ved Jan Damgaards tidligere kommentar.

Resultatet var følgende:

Det er synd for kaniner og andre at spise vegetarisk. Det er ikke en epidemi. Der er ingen døde i år. Det er ikke en nyhed.

Det var tilsyneladende heller ikke tilfredsstillende, hvad gør jeg forkert?

43
7. maj 2014 kl. 11:15

Til Niels Vinding Egentlig giver jeg dig ret, at økologi ikke har den store betydning for problemet. Men der er meget skrappere regler for brug af antibiotika for økologiske svin. Måske kunne de konventionelle svineproducenter lære noget af de økologiske eller myndighederne kunne stille de samme krav til begge typer produktion. Motion, sund mad og frisk luft er sundt for mennesker og også for grise. De økologiske svin har bedre forhold der.

42
7. maj 2014 kl. 09:20

Det falder mig svært at opfatte de oplistede argumenter som andet end et uforståeligt forsøg på at nedtone et stort dødsensalvorligt problem.

Undskyld, men jeg bruger ikke "opfatte" eller andre følelsesbaserede argumneter. Problemet er alvorligt, hvorfor jeg prøver at uddrage informationerne fra artiklen.

Den anden diskusion er her:https://ing.dk/artikel/spis-mindre-koed-det-svarer-til-koere-10000-km-mindre-i-bil-168192#comment-598967

41
7. maj 2014 kl. 08:21

Retfærdighed.

40
7. maj 2014 kl. 08:21

Retfærdighed.

39
6. maj 2014 kl. 22:40

Beklager hvis det kan opfattes personligt, undskyld, det var ikke min mening at støde nogen. Det falder mig svært at opfatte de oplistede argumenter som andet end et uforståeligt forsøg på at nedtone et stort dødsensalvorligt problem.

At blive vegetar er, om end drastisk, et yderst miljørigtigt og bæredygtigt alternativ til ødsel forbrug af animalske fødevare, der som alle ved, også medfører unødvendig slid på jordens muldlag og overvældende miljøproblemer.

En sidegevinst ved plantebaseret kost er, ifølge overvældende dokumentation, større velbefindende, færre sygedage, færre livsstils sygdomme, væsentlig færre bypass operationer, længere forventet levetid o.s.v. tillige med et betydeligt større globalt fødevareoverskud.

38
6. maj 2014 kl. 22:23

en nævnte økologisk svinekød som et bedre alternativ.

Er det ikke uden betydning for problemet? Er økologi da fritaget for antibiotika? Nej vel !? Desuden er der slagterierne, hvor økologisk og konventionelt svinekød "mødes" med alle vira.

37
6. maj 2014 kl. 20:15

Hr. Jan Damgaards kommentar gengivet kort:

@Erik Der er ingen grund til at blive personlig.

Havde artiklen udkommet for 6 mdr. siden havde det været en nyhed. De veterinære myndigheder har sikkert været informeret langt tidligere.

Min komentar gik på det at blive vegetar, overilet.

36
6. maj 2014 kl. 19:14

Hr. Jan Damgaards kommentar gengivet kort:

Det er synd for kaniner og andre at spise vegetarisk. Det er ikke en epidemi. Der er ingen døde i år. Det er ikke en nyhed.

Tak til Hr. Damgaard for de beroligende ord.

35
6. maj 2014 kl. 18:39

Det fik Mikael Witte, i forrige århundrede, rettens ord for var et lovligt udsagn.

Siden da er der ikke sket en døjt, måske lige bortset fra dosis sikkert er øget og svineindustrien denne gang kan ligge på sofaen og lade Sundhedsstyrelsen lave det æreløse arbejde det er at "gå efter manden i stedet for bolden".

34
6. maj 2014 kl. 18:36

Man kan selvfølgelig boykotte kødbranchen og blive vegetar.

Så bliver der mindre grønt til køerne. Det går også at spise varieret. Kvæg, hest, får, ged, kylling, kalkun, kanin mm. Så man behøver ikke at gå til yderligheder.

Desuden: fra artiklen: "Da jeg rapporterede dødsfaldet, spurgte jeg Statens Serum Institut, om der havde været andre tilfælde. Og det var der, et i 2012 og igen et året efter." Dvs. der døde en i 2012 og to i 2013. Det passer med: "Det er et omfang, som bekymrer flere af landets førende eksperter i resistente bakterier, herunder overlæge og professor Hans Jørn Kolmos, der nu kan konstatere, at bakterien siden 2011 har kostet tre danskere livet."

Så det kan ikke kaldes nogen epidemi. Har der ikke været nogen dødsfald i 2014 endnu? Hvorfor artiklen kommer nu, for det er jo en "ikke"-nyhed.

33
6. maj 2014 kl. 18:19

Hvor er der mange fede oplysende kommentarer i denne tråd, og hvad der glæder mig, er at så mange er opmærksom på, at årsagen til dette problem, er en pengegrisk elite, som er fuldstændig ligeglade med folkesundhed, bæredygtighed og fairness. Det er de såkaldte 1% som i griskhedens navn lukrere på alle os andre. Lad os nu blot blive ved svineproblematikken, men jeg vil lige understrege at det er langt langt fra det eneste område hvor vi bliver holdt i totalt mørke. Jeg tror at man kan formode at samtlige områder hvor der kan tjenes penge er betændt.

Og her kommer bomben så....

Hvorfor skulle de gøre andet end fortsætte salget. de bliver rigere og om få år, når op ved 40 procent af alle jobs, varetages af robotter er vi færre. Eftersom det praktisk talt er kriminelt at være arbejdsløs, vil man skulle bygge mange fængsler eller lejre, til dem der, på grund af robotter, ikke kan forsørge sig selv.

Jeg tror virkelig at vi skal til at sande at den personlighedstype der var arkitekter på grusomhederne under anden verdenskrig stadig eksistere, blot er de nu rigere, mere koordineret, mere tilpasset det 21 århundrede. Vi så dem forresten også i Jugoslavien.

Bønderne gør vel bare som så mange andre ville have gjort og selvfølgelig går de til forsvar når angrebet. Vi må som forbrugere og borgere rykke os fri af mediernes vildledning og sætte vores reelle magt i funktion. Jeg så gerne flere af vores folkevalgte for en domstol, for at lyve, snyde og svindle det danske folk. Men som en anden skribent indikere, får vi nok først retfærdighed når de selv døjer med multiresistent infektioner.

I det gamle rom gav diktatoren folket underholdning og brød, i dag får vi underholdning og inficeret svinekød...eller... mest bare underholdning....

31
6. maj 2014 kl. 17:11

Jeg har taget udgangspunkt i DANMAP og danske forhold. Tyske tal er ikke relevante

Bakterier respekterer desværre ikke landegrænser - resistens ikke kun et lokalt fænomen, når bakterierne begynder at smitte mellem mennesker, hvilket vi ser nu,

I Tyskland og de fleste andre EU lande bruger langt mere antibiotika i husdyr produktionen end vi gør i Danmark..

Der er også EU-lande, hvor der bruges markant mindre antibiotika end Danmark, som fx Sverige. Herhjemme må man købe økologisk svinekød, hvis man ikke vil støtte op omkring resistensudviklingen.

Du har fuldstændigt ret i, at det er ligeså kritisabelt, at Holland, Belgien, England og Polen hælder enorme mængder antibiotika i deres svin som at der sker i Danmark - det bør man boycutte som forbruger. Køb økologisk svinekød - eller til nød svensk svinekød! Hvad gør I som danske dyrlæger og dermed deltagere i den danske svineproduktion for at få de antibiotikaoverforbrugende EU-lande ned i forbrug? Kæmper I for hårdere EU-kontrol?

De seneste års dramatiske udvikling i antibiotikaresistens viser desværre, at det ikke batter en døjt, at reducere antibiotikaforbruget med de 10%, som Dan Jørgensen jublede over. Vi skal helt væk fra at have flokmedicinering som grundlag for produktionen.

Så længe landbruget ikke mærker konsekvensen af deres bidrag til antibiotikaresistens, så mangler der åbenbart en tilskyndelse til at udvikle bæredygtige produktionsformer. Man kan gøre meget mere for at undgå resistens med foder, racer og produktionsformer - bare se til økologerne.

30
6. maj 2014 kl. 17:09

@Svanborg.
"jeg fatter heller ikke visse lægers store fokus på svine MRSA. Den bedste (spekulative) årsag jeg kan finde, er at den fjerner fokus fra hospitalernes massive problemer med hospitalsinfektioner?"

Er det ikke sølle af en politisk aktiv dyrlæge som Svanborg at sende sorteper videre til hospitalslægerne, der jo har rigeligt at gøre med at bekæmpe hospitalsinfektioner? Yderligere resistente bakteriertyper på¨hospitalerne leveret af svineavlerne gør jo ikke hospitalernes arbejde lettere.

29
6. maj 2014 kl. 16:53

Bohringer-Ingelheim solgte for over en kvart milliard antibiotika til danske svineavlere, og det vil de helst blive ved med. Medicinbranchen står i virkeligheden bag de produktionsmetoder, som kræver antibiotika. De får dyrlægerne med på vognen og så går det ellers derudad. Landmændene er gældsat og skal have mest ud af deres enorme stalde, og dyrlægerne tør ikke sige nej. Hvis de gør, tager en anden bare over. Der er skruppelløse dyrlæger, medicinfabrikanter og landmænd. Forbrugerne har ikke noget reelt valg. Man kan selvfølgelig boykotte kødbranchen og blive vegetar. Men mange er hooked på kød. Man burde lave et nedtrapningsprogram for carnomaner. Og så se det fornuftige i at spise vegetabilske fødevarer

28
6. maj 2014 kl. 16:42

Af overlæge, professor Kolmos vidneudsagn fremgik det, at der i Danmark anvendes dobbelt så meget antibiotika til svin som til mennesker. Nu forbindes penicillinbrug i svineavl direkte med multiresistente bakterier på Mennesker. Faren ved MRSA blev der advaret om allerede fra 2008, da det blev konstateret, at den (primært) human-bårne bakterie havde flyttet til svinene, og hvor den tæppebombning (overlægens ord) med penicillin, der foregik på svine-fabrikkerne, fik bakterien til at mutere til MRSA-398, som er multiresistent - og som siden 2010 i stigende grad er ved at flytte tilbage som human-båren bakterie. Det første dødsfald i Danmark var i 2012, men er tilsvarende sket i Holland, som er en del foran i MRSA-udviklingen. Cirka 2% af infektionerne er blod-forgiftning, heraf 25-50% dødelige. Alle 3 dødsfald i Danmark er sket for personer uden tilknytning til svineavl. Med 75-90% smitteramte svinefabrikker og ingen oplysninger om hvilke, så er det svært at finde danske praktikanter, og arbejdskraft kommer typisk fra brasilien, rumænien, ukraine, ligesom de er umuligt for en besætning at "sanere", da ingen ved, om nye svin allerede er smittede.

Mens retssagen udelukkende baseres på overtrædelse af forbud mod at offentliggøre private forhold (hledbredsoplysninger for identificerbare personer) - altså vægtning af private hensyn og offentligheds/pressefriheds-hensyn, så forbigåes, vurdering af almen sundheds-hensyn kontra økonomiske hensyn (hvilke fabrikker er MRSA-ramte kontra eksport-forbudsfrygt)? Dette giver det groteske, sandsynlige resultat, at der kommer en dom med ubetydelig bødestraf, som har meget stor personlig konsekvens for de to journalister (som bl.a. ikke længere vil kunne rejse til USA og andre lande, med en ytringsfriheds-begrænsende a-la-terrorist dom), men som slet ikke inddrager de principielle elementer. At sagen ydermere er trukket maksimalt i langdrag, og at dommen sandsynligvis ikke kan ankes(!) fordi den er under bagatelgrænsen, gør det en meget betænkelig sag for pressefriheden generelt. Er dette bevidst strategi Af Fødevareministeriet (som styrer Sundhedsstyrelsen) og hvilke hensyn driver ministeriet, når nu lægevidenskaben konsekvent anbefaler Åbenhed, åbenhed, åbenhed?

27
6. maj 2014 kl. 16:19

Det man også kan læse ud af rapporten er at magteliten efterhånden har haft success med det langsigtede projekt: at udhule transparens i den offentlige forvaltning og borgernes retssikkerhed.

I 80'erne kunne man ustraffet eller med kraftig nedsat straf svarende til symbolsk værdi, blokere et afløb fra en forurenende fabrik. Grunden var at det var en handling gjort med befolkningens og samfundets beskyttelse for øje. I dag vil en sådan handling medføre maksimal straf med afsæt i terrorlovgivningen.

Tilsvarende er embedsværket og politikerne efterhånden blevet så gode til at lægge journalister hindringer i vejen at der faktisk ikke længere er noget der ligner transparens i den offentlige forvaltning. Man kan heller ikke få en dansk politiker til at svare på konkrete spørgsmål (NSA, NETS, Dong, m.v.) der åbentlyst har befolkningens og almenvellets interesse. Til gengæld har vi netop fået blåstemplet at embedsmandsværket gerne må lyve overfor folketinget (og selvfølgelig os andre)!

Derudover er det danske retssystem efterhånden mestre i at kræve afhøringer bag lukkede døre og opretholde varetægtsfængslinger i isolation langt udover hvad der er rimeligt.

Det bedste af det hele er at der er ingen at stille til ansvar for de undertrykkende handlinger - per konstruktion. Se det er jo smart.

Man kan selvfølgelig diskutere hvad der er rimeligt at slippe afsted med som aktivist og journalist, men givet den ekstremt asymmetriske behandling imod hårde straffe og forbud imod at indhendte informationer, og udtale sig vil jeg forholde mig retten til at hylde de folk der på trods af dette handler.

Derfor håber jeg at de to journalister pure frifindes - men det er vist en pipe dream.

26
6. maj 2014 kl. 16:18

Kan man undre sig, hvad angår moral, man mindes også at Danmark var storleverandør af svineprodukter til Nazityskland, ja angår kræmmermetalitet har selv Låsby Svendsen meget at lære.

Og ja så var der den med lystløgnen igår, der er et mønster!

25
6. maj 2014 kl. 16:17

Og Rune har så ikke skrevet noget modbeviser citatet.... Jeg har taget udgangspunkt i DANMAP og danske forhold. Tyske tal er ikke relevante, da de I Tyskland og de fleste andre EU lande bruger langt mere antibiotika i husdyr produktionen end vi gør i Danmark..

24
6. maj 2014 kl. 16:08

Nina, det er jeg græsk-katolsk overfor. Faktum er at de er resistente, hvilket er ubehageligt. Alt andet er udenomssnak. Rune ovenfor har nogle gode informationer.

Bent.

23
6. maj 2014 kl. 16:03

:-@ Bent: Det er ikke korrekt at alle MRSA er multi resistente! Det er jo også kun en del af MRSA bakterierne der stammer fra svin. To ting de fleste får galt fat på, og desværre mangler der en oversigts artikel med fakta. Lad os håbe at et sådant dokument finder vej til retssalen.

22
6. maj 2014 kl. 16:00

"123 ton antibiotika blev der brugt i 2007 til behandling af danske dyr i al almindelighed. I sammenligning brugte Holland 590 ton, mens Tyskland lå på 784 ton. Helt nøjagtigt bruges der i de ti lande i gennemsnit 0,14 gram antibiotika pr. kg produceret kød, mens der i Danmark kun er brugt 0,06 gram antibiotika pr. kg produceret kød, viser tallene, som er indsamlet af den europæiske fødevaresikkerhedsautoritet EFSA."https://www.business.dk/foedevarer/dansk-landbrug-duks-i-antibiotikaforbrug

"Fra 1997 til 2001 er forbruget af medicin på recept steget med 13 pct. Forbruget måles i en enhed, der kaldes DDD - daglig døgndosis - pr. 1000 indbyggere. For fem år siden indtog 1000 danskere 910 daglige døgndoser. I 2001 var det oppe på 1033 - lidt mere end et præparat pr. dansker per dag. "https://www.b.dk/danmark/det-danske-medicinforbrug-stiger

Og lidt om dødelighed og medicinforbrug i økologiske besætninger:https://orgprints.org/9131/1/9131.pdf

21
6. maj 2014 kl. 15:56

svine MRSA er i mindre grad resistente overfor andre antibiotika end andre MRSA. Så der skulle være behandlings muligheder, på baggrund af resistensbestemmelse.

CC398 er ikke kun methicillin-resistent, men resistent overfor alle typer penicillin og tetracyklin. Visse subtyper af CC398 er yderligere multiresistente. CC398 er med andre ord meget svær at behandle - og jo mere udbredt den bliver, jo større bliver selektionspreset på også at udvikle resistens for de sidste antibiotika vi har.

Tysk kortlægning af CC398's resistensprofiler fra 2010: https://www.biomedcentral.com/1746-6148/7/69

Alt tyder på, at bøndernes grådighed har skabt en tikkende bombe under sundhedssystemet, som kommer til at betyde flere lig på bordet. Bønderne har selv med al tydelighed vist, at kun en ting kan stoppe det nuværende svineri med antibiotika: Langt strengere lovgivning, bedre kontrol og hårdere sanktioner. https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/ECE2214673/danske-svin-faar-igen-mere-antibiotika/

Vi er nødt til som samfund, at præmiere svinehold med sygdomsmodstandsdygtige racer og produktionsformer. Det går ikke bare at hælde antibiotika i foderet længere.

20
6. maj 2014 kl. 15:05

Kære Rasmus Kjeldsen. Det hverken kan eller skal være forbrugernes ansvar, at et produkt- her svinekød - er i orden. Det er alene svineproducenternes ansvar. Og kan svineproducenterne IKKE fremstille en vare, forbrugerne vil købe eller som er sundhedsfarlig, så må de ophøre dermed. Kan svineproducenterne ikke fremstille ordentligt kød, så må politikerne stille krav derom. Helt grotesk bliver denne sag, når dansk slagtesvineeksport har givet underskud de seneste 15 år. Det vil sige, at skatteborgerne dækker svineproducenternes underskud + (PLUS) de betaler for alle de skader denne virksomhed giver på miljøet, økonomien og sundheden. At ytre sig om, at MRSA sagtens kan behandles stemmer meget dårligt med de eksempler , der har været vist fx på TV. Her har de smittede været i behandling i månedsvis ja op til årevis. Hvad Fanden har den danske slagtesvineproduktion gang i.?? Ikke alene skal vi betale svineproducenternes underskud, og de skader, de volder på miljøet- og nu skal vi oven i købet risikere livet - for at de kan FORTSÆTTE en underskudsgivende og nu også livsfarlig produktion

19
6. maj 2014 kl. 15:00

Danmark har lige fået adgang til at eksportere pølseprodukter til Kina takket være de sygdomsfrie svin i Danmark

Ja, når kineserne opdager at de danske svine repræsentanter har løjet for dem, og sælger dem potentielt sundhedsfarlige produkter, så kommer hele landbrugseksporten rigtig i fare, for så vil de ikke i fremtiden tro på os. Landbruget og myndighederne (inkl. EU) spiller hazard både med en vigtig eksportindtægt, deres troværdighed og befolkningens sundhed. Meget uklogt!

17
6. maj 2014 kl. 14:39

... er i min optik en oplysning af befolkningen.

At udelukkende skyde al skylden på landbruget er i min mening for let. Som jeg ser det er problemstillingen lidt i samme boldgade som prostitution - så længe der er et behov er der nogen der vil tage penge for at stille dette behov. Så længe at familien Danmark kræver koteletter til dumpingpris, må svineavlerne finde en måde at imødegå dette behov eller lukke butikken. I tilfældet svineavl betyder det at konvertere til regulære kødfabrikker hvor alle dyr medicineres præventivt - der er simpelthen ikke råd til andet med den pris man kan få for varen. Hvis nu man som forbruger stillede krav om antibiotikafri produktion, og var villig til at acceptere den øgede omkostning, så må producenterne nødvendigvis imødekomme dette behov.

Stem med pengepungen, lad jeres mening blive hørt og lad os se om vi ikke i fællesskab kan få vendt skuden.

Mvh Rasmus

P.S. Er personligt holdt op med at spise svinekød, medmindre at det som minimum er økologisk. Ja det er dyrere, og det kræver en ændret prioritering, men jeg mener nu at det er det værd.

16
6. maj 2014 kl. 14:23

MRSA betyder IKKE Multi Resistente Staphylococcus Aureus, men Methicillin Resistente SA

Jeg har ikke påstået at den hedder sådan, men at den de facto er multiresistent. Uvanen med at fodre svin med antibiotika (ordet "vækstfremmere" siger vist alt), skønt det har været forbudt siden 1999, lever åbenbart stadig.

Og når konsekvensen så er, at vi har færre og færre pile i koggeret med antibiotika, så er der noget galt.

MvH,

Bent.

15
6. maj 2014 kl. 14:21

Godt at journalisterne tager emnet op. Det kan godt være at de har overtrådt nogle regler. Men emnet har så længe været omtalt og der sker ikke særlig meget. Svine produktionen fortsætter. Svin med og uden bakterier transporteres rundt i landet andre lande med og uden bakterier, både når de er små 7 kg, halvstore 30 kg, og til sidst til slagterierne ca 75 kg.

14
6. maj 2014 kl. 14:20

Det er temmelig uansvarligt med en sådan overskrift, hvis nu en kineser i Danmark forstår artiklen nogenlunde og oversætter den til kinesisk. Danmark har lige fået adgang til at eksportere pølseprodukter til Kina takket være de sygdomsfrie svin i Danmark, og hvis de nu ser at 3 mennesker angiveligt er døde af en svinesygdom kan det let skabe hysteri i Kina, selv om alle lande er befængt med denne sygdom..

Den nævnte sygdom svarer vel til forkølelse, bortset fra at den smitter med bakterier i stedet for virus. På samme måde som der ikke er tradition for at angive forkølelse som dødsårsag, selv om over 100-årige dør som fluer på plejehjemmene hvergang en smitte kommer, så bruges denne sygdom vist ikke normalt af lægerne til at angive en dødsårsag.

13
6. maj 2014 kl. 14:16

Kan se der er mange nye navne (?) i debatten. I kan finde svarene i tidligere debatindlæg under MRSA. Eller i kan læse DANMAP rapporterne. Der står det hele, hvis man har lidt tålmodighed ;-)

12
6. maj 2014 kl. 14:09

@ Henrik: jeg fatter heller ikke visse lægers store fokus på svine MRSA. Den bedste (spekulative) årsag jeg kan finde, er at den fjerner fokus fra hospitalernes massive problemer med hospitalsinfektioner?

11
6. maj 2014 kl. 14:06

det kræver vist en forklaring - at "der skulle være behandlings muligheder, på baggrund af resistensbestemmelse" - er du også én der i virkeligheden spiller poker med vores sundhed

  • stop svinespiseriet NU!
10
6. maj 2014 kl. 14:01

@ Bent: MRSA betyder IKKE Multi Resistente Staphylococcus Aureus, men Methicillin Resistente SA. Og netop svine MRSA er i mindre grad resistente overfor andre antibiotika end andre MRSA. Så der skulle være behandlings muligheder, på baggrund af resistensbestemmelse.

9
6. maj 2014 kl. 14:00

Hvem er du? hvor ved du fra at den ikke overlever panden? Er du en slags ekspert - lad os få dine kvalifikationer

8
6. maj 2014 kl. 13:58

Da svine MRSA bakterien kan behandles med antibiotika, er det så spørgsmålet, om de tre er døde af eller med bakterien?

Hvis den er så let at behandle med antibiotika som du angiver, kan du så ikke forklare os middelmådige indbyggere her i landet, hvorfor hospitalerne har så stor fokus på netop MRSA ? - er det blot fordi Danske læger er uforstandige mennesker sammenlignet med Dansk Landbrugs interesseorganisationer ?

7
6. maj 2014 kl. 13:52

Uanset udfaldet af denne retssag, som i sig selv er en metafor for hele det betændte system omkring landbruget, så er det mere og mere åbenlyst, at konventionel svineavl er det rene galimatias hvad angår de miljømæssige og økonomiske omkostninger for dette lille land. Men hvis truslen mod befolkningens sundhed heller ikke kan få politikerne til at sige stop for denne dødssejlende kurs snarest, så tænker man snart: hvad skal der så til? Skal gælde nå 1000 milliarder og ikke de " sølle " 365 som den er i dag. Skal vores børn først dø i isolation af resistente bakterier? Naturen er stort set bukket under og det har tydeligvis ikke gjort noget indtryk på de ansvarlige. Alle buldrer videre under parolen: Med øget vækst skal skaderne fra væksten bekæmpes! Alt sammen på andres regning!

4
6. maj 2014 kl. 13:45

Andet kan det vel ikke kaldes! Så længe sådanne ting dysses ned og der fra politisk hold intet sker, ja så længe vil disse tilfælde opstå.Husk: Penge er magt og landbruget har magt!! Skidt med resten af befolkningen, bare der kommer penge i kassen til alle de betrængte landmænd og deres interessegrupper. Problemet bliver sikkert først taget alvorligt, når hele befolkningsgrupper dør!!! Og jeg som i barndommen troede at det var et godt og anstændigt land, jeg levede i,- med en sundhed ud over det sædvanlige. Skal vi ikke døbe sundhedsstyrelsen om til Usundhedsstyrelsen,- alle de sidste sager taget i betragtning?