Det kan blive en helbredsmæssig farlig affære at grave ud til en tredje Limfjordsforbindelse. Sådan lyder vurderingen fra den danske overlæge og arbejdsmediciner, Jakob Hjort Bønløkke:
»Der må være asbest i jorden, og derfor kan man også tale om en helbredsmæssig risiko, hvis man ikke tager de rette forholdsregler - særligt for dem, der skal grave i området,« lyder det fra Jakob Hjort Bønløkke, der er Klinisk Lektor og Overlæge på Arbejds- og Miljømedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital.
Udtalelsen kommer på baggrund af de oplysninger, Ingeniøren har samlet om matriklen ved Hasseris Å, og Jakob Hjort Bønløkke anbefaler Vejdirektoratet at foretage en nærmere undersøgelse af jordlaget på grunden, der har været godkendt som asbestdeponi fra 1977-1985, før anlægning af en tunnel til øen Egholm i Limfjorden sættes i gang.
Vejdirektoratet og Trafikministeriet udtalte i et høringssvar den 8. november sidste år, at man ud fra undersøgelserne til udarbejdelsen af miljøkonsekvensvurderingen ikke kunne konkludere en forventning om en sundhedsskadelig mængde asbestfibre i jorden nær tracéet til tunnelen, fordi den primære deponering er foregået uden for anlægsprojektets område.
Undersøgelserne er blandt andet lavet ud fra Aalborg Kommunes landskabskarakteranalyse fra 2019 og luftfotos, der er taget af området i perioden 1977-1985.
Overlæge: Asbest har utvivlsomt spredt sig
Men Jakob Hjort Bønløkke mener altså, at der må være tale om en potentiel sundhedsrisiko både for arbejdere og folk i området, fordi asbestdeponiet ikke har været afdækket i længere perioder - og fordi resten af grunden, som har været godkendt til asbestdeponi, ikke er blevet undersøgt nærmere ved hjælp af enten jord- eller luftprøver:
»Asbesten fra depotet har helt sikkert lagt sig i jordlagene vidt omkring. Det har vi set alle andre steder i verden, hvor det er blevet undersøgt. Asbesten spreder sig fra åbne deponier, som den ville gøre fra miner eller fra asbestholdige bjergformationer, hvor man har målt spredning over 10-15 kilometer fra kilden til asbest,« siger han og fortsætter:
»Ingen kan endnu sige noget om, hvor forurenet grunden ved Hasseris Å er, for det er desværre ikke blevet undersøgt. Og derfor kan man heller ikke sige, hvor meget der kan blive frigivet, hvis man graver op i det,« siger Jakob Hjort Bønløkke.
En landsomspændende problematik
Ifølge Jakob Hjort Bønløkke er problemet med mangelfuld viden om asbestforurening i forbindelse med bygge- og anlægsprojekter ikke isoleret til grunden ved Hasseris Å, men en landsomspændende problematik:
»Vi er flere læger med arbejdsmedicinsk erfaring, der er bekymrede for, at der ikke bliver taget de rigtige forbehold for at undgå indånding af asbest, når der skal rives ned eller flyttes rundt på jord i forbindelse med anlægs- og byggeprojekter. Principielt kan selv en lille mængde asbest i lungerne forårsage fatal lungehindekræft,« siger Jakob Hjort Bønløkke.
Han forklarer, at sundhedsvæsenet kun kender til årsagen bag 80-90 % af de 120 årlige tilfælde af lungehindekræft.
»Den eneste kendte årsag til sygdommen er indånding af asbestfibre, men i 10-20 % af tilfældene kan vi ikke fastslå i hvilken forbindelse, asbestfibrene er kommet i kontakt med patientens lunger,« siger Jakob Hjort Bønløkke.
Han mener, at en del af de tilfælde kan sættes i sammenhæng med anlægsprojekter, hvor der ikke bliver undersøgt og taget arbejdsmiljømæssige forbehold for asbest.
Ingeniøren har tidligere bragt en historie om, at "glemte" asbestdeponier kan udgøre helbredsmæssige risici, fordi der i de glemte filælde ikke tages de rette arbejdsmiljømæssige forbehold.
Høringsperioden for anlægsloven endte i går den 2/1/2022, og regeringen vil fremsætte forslag til anlægsloven af den 3. Limfjordsforbindelse i februar. Planen er at anlægsarbejdet skal i gang i 2025.
Trafikministeriet afviser
Trafikminister Benny Engelbrecht(S) og Aalborg Kommune er siden februar blevet konfronteret med den forurening, der fandt sted på grunden mellem 1977-1985, men på baggrund af blandt andet luftfotos af matriklen i samme periode, har Ramböll, der udarbejdede VVM-undersøgelsen af anlægsområdet, kunne konkludere, at forureningen af grunden formentlig kun er foregået flere hundrede meter fra linjeføringen af tunnelen til Egholm.
En jordforureningsattest, Region Nordjylland har lavet på grunden, der nu ejes af Renseanlæg Vest, viser dog, at der kan være forurening længere mod vest og helt ind i linjeføringen til tunnelen fra Aalborg til Egholm. Trafikministeriet og Vejdirektoratet afviser at inddrage en videre undersøgelse af jordens forureningsgrad forud for fremsætningen af lov om anlæg af 3. Limfjordsforbindelse, men vil i stedet tage de nødvendige forbehold i detailprojekteringen af 3. Limfjordsforbindelse.
