Overfyldte lagre: Energikrisen rammer genanvendelse af plast

Plus31. oktober 2022 kl. 05:1010
Overfyldte lagre: Energikrisen rammer genanvendelse af plast
Normalt står færdigvarer fra RC Plast aldrig opmagasineret udenfor, men i disse tider, hvor de indendørs lagre er fyldte, så er de blevet pakket ekstra godt ind og stillet ud. Der er simpelthen ikke plads indenfor. Illustration: RC Plast.
Brancheforeningen Plastindustrien frygter, at det økonomiske pres vil afholde virksomheder fra at vælge genanvendt plast fremfor virgin plast.
Artiklen er ældre end 30 dage

Genanvendelsen af affald er ramt af energikrisen.

Omsmeltning af affaldsplast til granulat, der kan anvendes til nye produkter som havemøbler, affaldsposter og støjhegn, er energitung.

Derfor er der flere steder skruet ned for produktionen, fortæller flere affaldsvirksomheder, og det rammer den grønne omstilling.

Hos plastgenanvenderen RC Plast i Varde hober affaldsplast sig lige nu op på selskabets lager.

Selskabet har skruet så meget ned for produktionen, at det er umuligt at behandle al den affaldsplast, der kommer ind.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
2. november 2022 kl. 01:25

Problemet er vel at der skal anvendes mere fosil olie til genanvendelsen end der skal for at lave nyt.

At genbrug er en stører miljøbelastning end afbrænding er fuldstændigt ligefedt bare det giver en god omgang feel good

9
31. oktober 2022 kl. 20:45

Hvad med at spare? Er der slet ingen der tænker på at spare på plastforbrug, f.eks. til emballage? Overforbrug af embalage, især plast skal reduceres, nok bedst ved hjælp af klækkelige afgifter.

8
31. oktober 2022 kl. 16:08

Men hvad hvis vi bruger mere diesel end plasten er værd, rent energimæssigt?

6
31. oktober 2022 kl. 10:29

Hvor elpriserne er faldet igen? Bliver det så ved med at være et problem? Eller var det kun et par måneder her til sommer hvor priserne panisk stak helt af.

5
31. oktober 2022 kl. 09:58

stabil elforsyning kræver hurtig opstart af naturgasfyrede turbiner for at håndtere den stærkt variable produktion fra vindmøllerne.

Jeg er ikke sikker på om plast skal genanvendes eller brændes af. Men jeg er ganske sikker på at når vi får dyre nok olie og gaspriser, så er der en eller anden smart gut er finder på at bygge en rigtig god UPS til vindmøller, solceller, bølgeanlæg og hvad-ved-jeg. Det er altså ikke sådan at gas er den eneste måde at kompensere for variabel produktion. Det er bare den billigste vi har tilgængelig. Og så er jeg ligeglad med om løsningen er vandtårne under jorden, kæmpeklumper der hejses op i tårne, væske der pumpes ind under et jordlag eller noget helt femte. Vi kalder os ingeniører. Så ingeniér os ud af problemet frem for at brokke os. Med denne kasket på, så havde vi stadig halmlagre og stalde rundt omkring frem for at køre i ICE biler.

4
31. oktober 2022 kl. 08:55

Jeg skulle lige kigge en ekstra gang. Normalt hører jeg, at det er et problem for genanvendelse af plast, hvis energipriser er lave, fordi virgin plast så er billig. Nu er høje energipriser også et problem, fordi genanvendelsen er energitung!

Men forklaringen er altså, at genanvendelsen er elektrificeret, og stabil elforsyning kræver hurtig opstart af naturgasfyrede turbiner for at håndtere den stærkt variable produktion fra vindmøllerne. Naturgasprisen har haft nogle ordentlige udsving, mens prisen på olie er mere stabil, fordi Ruslands olieeksport ikke kan bremses, skibene finder bare vej til andre markeder i Indien, Asien mm. Da virgin plast fremstilles af "olie" eller måske mere præcist, som Jens Folke skriver, af let nafta fraktionen, som kun i mindre grad kan gå i benzinpuljen, så er prisen på virgin plast ikke steget lige så meget som naturgasprisen.

3
31. oktober 2022 kl. 08:40

Plast er af fossil oprindelse, så det batter ikke i den grønne omstilling at brænde plast af - det udleder stadig CO2 til atmosfæren, som ikke hører til der. Alt fossilt kulstof bør blive i jorden, og så skal vi forvalte den kulstofpulje, der er på jordoverfladen og i atmosfæren med klogskab. Det er blandt andet derfor, vi skal genanvende plast.

2
31. oktober 2022 kl. 08:10

De kunne selv hjælpe på energikrisen ved at levere plasten til forbrændingsanlæggene.

1
31. oktober 2022 kl. 07:14

Er genbrug af plast virkelig grønt? Eller var det ligeså godt at brænde det som erstatning for fossile brændsler? Plast generes af let naphta - et restprodukt mellem flaskegas og benzin fraktionerne i destillationstårnet på raffinaderiet. Jeg har set let naphta blive brændt som en flare på raffinaderier i mellemøsten, hvis der ikke er efterspørgsel efter ny plast. Vi anvender store mængder diesel på at transportere genbrugsplast og åbenbart også mængder af gas eller el på at granulere det. Hvis plasten blev lavet til diesel, ville der så være nok til at fylde tanken på den lastbil, der kommer med det indsamlede plast? Jeg mener, at meget af genbrugsplastindsamlingen er et grønt fatamogana - det var bedre at brænde det på vores affaldsanlæg. Og denne teknologi skulle også indføres i u-lande, så plast ikke havner i miljøet og til sidt i havet.