Når Transportministeriet i forvejen anlægger en havnetunnel for at føre biltrafikken uden om centrum af København, er det nærliggende at lægge en metro i den første del af tunnelen mellem Nordhavnen og Refshaleøen.
Derfra kan metroen fortsætte til Malmø, mens havnetunnelen fortsætter over til Amager og Holbækmotorvejen.
Det mener Københavns overborgmester, Frank Jensen (S). Lige nu overvejer transportminister Henrik Dam Kristensen (S), om ministeriet vil være med til nærmere at undersøge den dansk-svenske metrotunnel.
»Vi har aftalt med transportministeren, at hvis dén bold skal rulle, må ministeriet afgøre, om det ønsker at en grundig undersøgelse. Havnetunnelen er jo et statsligt vejanlæg. Og skal det statslige vejanlæg yderligere krydres med denne mulighed, er det vigtigt, at det bliver placeret det rigtige sted,« påpeger Frank Jensen.
Imens er København og Malmø i gang med at klarlægge metrotunnelens nærmere forløb:
»Vi har en udredning i gang sammen med Malmø, så det er vi ikke helt på plads med endnu, men metroen skal ramme cityområderne i Malmø og København.«
»I den forbindelse er metro-havnetunnelen til Refshaleøen en spændende mulighed, som Rambøll har præsenteret os for. Men sagen ligger altså nu hos Transportministeriet,« tilføjer Frank Jensen.
»Refshaleøen skal jo også arealudvikles«
Ud over linjeføring og stationsplacering omfatter udredningen, der i oktober skal resultere i en metrohvidbog, anlægsteknik, effekten på Øresundsbroen og Københavns Lufthavn samt på samfundsudviklingen og økonomi.
Udgiften til Øresundsmetroen skal lægges oven i den samlede pris på næsten 38 milliarder kroner for metroudbygningen i København. Derfor understreger overborgmesteren også, at det er et langsigtet projekt.
»Refshaleøen skal jo også arealudvikles på et tidspunkt. Samtidig undersøger vi, hvordan vi sikrer kapaciteten for passagertransporten over eller under Øresund, når Femern Bælt-forbindelsen åbner, og godset skal over Øresundsbroen og ned over Femern. Her fokuserer vi på metroen.«
»Den vil kunne virkeliggøre perspektivet for vores samarbejde over Øresund: at de to store byer i vores region kan smelte sammen og integrationen blive så tæt, at man oplever, at man lever i én by, uanset om man bor i Malmø eller København,« siger Frank Jensen.
Metrostrækningen vil halvere den nuværende 34 minutter lange transporttid mellem de to byer.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Metro fra Malmö ender ude i Nordhavnen ??? Svar til Thomas Gade. - Du har ret. Efter jeg har kigget på kortet og spurgt dem der har med det at gøre, kommer Metro fra Malmö op under vandet og endestationen er ude i Nordhavnen ? ? ? Der er slet ikke forbindelse til City i København. Passagerne skal så tage en bus, hvis man skal til City. Der er dog ikke langt til Rigshospitalet. Der er ingen der kan forklare hvorfor hvorfor en evt metro skal ende ude i Nordhavnen ? Måske for krydstogt gæster. Jeg gætter kun. Ikke engang vores overborgmester Frank fra Nordjylland kan svare ? ?. Det viser igen hvor meningsløst dette undervands projekt er skruet sammen. Vi bor i en havneby. Lad os sejle istedet for. Vand skal ikke skille os ad, vand forbinder landsdelene.
Hvorfor ikke forlænge den til Rønne, nu hvor vi er igang?
Man kommer til at tænke på radioens nyhedsudsendelser i The Julekalender med De Nattergale. Der blev der godt nok også bygget infrastruktur...men i noget hurtiger etempo.
God ide! Og lad os få en 4-sporet motorvejsbro til Bornholm samtidig. Det er godt for eksporten ;)
Hvad med mere forlængelse til de østlige punkter i Danmark ChristiansØ og FrederiksØ efter Bornholms sidste Metro station i Gudhjem.
Er dette en joke? Hvorfor ikke forlænge den til Rønne, nu hvor vi er igang?
Jeg fornemmer at der er trængsel i myldretiden, men ikke oppe på selve Øresundsbroen. Det er nærmere Sjællandsbroen og de steder hvor det snævre ind bla. Vasbygade og Amager Strandvej. Der er bla masser af vejarbejde rundt omkring, som vil vare mange år endnu.
Øresundsbroen overvejer bla., at gøre det dyrere at passere Broen i myldretiderne. Uden for myldretiderne er der ingen problemer.
Jeg hader tunnellen. Det er der mange der gør. Jeg rejser via Helsingør - Helsingborg. Jeg er 2-3 gange om ugen i Helsingborg, Lund ell. Malmö.
Jeg vil ha lov til at ytre mig, nu når jeg har undersøgt lidt om emnet i mange år. Jeg ved godt at der er behov for udvide med flere løsninger. Men hvorfor vente 27 år og 50 milliarder senere på en Metro-undervandsbus til en enkel by Malmö i Skåne, fordi en Overborgmester Frank Jensen kan få held til gennemtrumfe et luftkastel. Pengene kan bruges mange andre vigtigere steder. Flyvebådene som kan startes op imorgen til 3 byer i Skåne til en billig penge. Denne løsning bruger de i San Fransico, https://www.baylinkferry.com/directions/san-francisco-terminal.php hvor de har Golden Gate, Bay Bridge, Richmond Brigde og Flyvebåde på kryds og tværs under broerne i San Fransicobugten, til dem der ikke vil køre i bil, bus eller tog. Folk der vil bruge tiden fornuftigt med deres computer, læse avis eller få en kop kaffe og mad, istedet for at sidde fastspændt i deres bil i en kø over Golden Gate.
Københavns Havn, Malmö Havn og Landskrona Havn ligger jo øde hen. Det er billigt og en god pause at sejle. Det vil gi et kæmpe trafikspring i Øresundsregionen, hvis flyvebådene sejlede igen. Nu hvor pladsen kniber på vejene ind til København. Et rederi kan gøre det til under ½pris og alligevellet tjene penge.
Det har aldrig været dyrere at komme til Malmö efter broen er kommet. Det koster det kassen at pendle på Øresundsbroen. I år 2000 kostede en enkeltbillet med Pilen skr 19,00 og 13 år efter koster det idag snart skr 100,- for en togtur på 35 min. Denne stigning kan kun Movia Bus hamle op med her i Danmark.
En Landex-tunnel til S-tog under Rigshospitalet vil kunne fordoble S-togstrafikken for hele regionen : https://ing.dk/artikel/trafik-professor-byg-ny-milliard-tunnel-til-s-tog-i-kobenhavn-99808https://www.23hq.com/knilaus/photo/2321152/originalhttps://ing.dk/modules/fsArticle/download.php?fileid=196Orange Metro får cirka dén linieføring, så forhåbentlig forbereder man muligheden for at have BÅDE Metro og Landex-tunnel.En station under Rigshospitalet, hvor 80.000 mennesker dagligt kommer til/ ell. forbi er der stadig ingen planer om
Jeg undrer mig over at Malmø-metroen tilsyneladende ender i Nordhavn, uden forbindelse til Indre København? Hvor er tidsbesparelsen så? Og hvor er trafik-grundlaget...
Der er interesse for en trafikforbindelse mellem København og Århus via Kattegat. Da RUF teknologi er meget billigere end traditionelle baner vil det kunne etableres for 12 mia. Når man så er i gang kunne man lige så godt forlænge den til Lund og Aalborg, sådan at flere universitetsbyer blev bundet sammen med en superhurtig dualmode trafikforbindelse, som kan bringe forskere i kontakt langt hurtigere end nu og langt billigere. Derefter kan vi sælge teknologien til udlandet hvor det vil tage udlandet med storm. Lige nu ligger RUF stille på grund af en større rokade i mit firma, men til næste år fyres der op under visionerne igen :-)
Måske skulle Henrik Brundstedt prøve at pendle mellem Malmø og Kbh, inden han udtaler sig. Der er kæmpe behov allerede nu til at udvide transport mulighederne mellem de 2 byer.
Genialt træk. Endelig kan vi få Metro-Stationer under Trekronerfortet, Middelgrundsfortet, Flakfortet, samt en Metrostation under Saltholm. På de 4 ovennævnte stationer bor der højst nogle måger?
En station under Rigshospitalet, hvor 80.000 mennesker dagligt kommer til/ ell. forbi er der stadig ingen planer om. Men der er planlagt 2 Metrostationer ude i Nordhavnen, hvor der højst ligger 5 fiskekuttere.
Vi har allerede et IC3tog til Malmö der kører 180 km i timen med ned til 10 min. drift i myldretiden. Der er endda plads til dobbelt så mange IC3 tog i døgnet. Jeg synes denne Øresundsbro og tog-linie skal betales færdig først.
Det vil ta over 27 år at ligge nogle skinner til Metroen under vandet til Skåne, endda linie parallelt med den vi har på Broen idag. Metroen kan først forventes færdig i 2040. Iflg. Metro egen beregninger. Det vil koste 50 milliarder kr. De fleste kender licitationer og resultatet bliver at det kommer gerne til at koste det dobbelte. Især Metro-projekter. Et Metrotog kan højst køre 60 km i timen. Danmark ell. København flyder også i penge til et sådan overflødigt nytteløst projekt, som kun Overborgmester Frank Jensen vil bygge et monument over sin tid, inden han ryger ud til næste kommunalvalg.
Løsning: Genindsæt flyvebådene imorgen med ½timesdrift til Malmö, Landskrona og Helsingborg. Vandet er der allerede. Det vil være en meget billig og hurtig løsning for hele Øresundsregionen og ikke kun for Overborgmesteren i København og Malmö by alene. Flyvebådene vil gi øjeblikkelig merbeskæftigelse til 500 ansatte ved rederiet. Det vil også gi et godt alternativt til toget, hvis toget stopper pga. problemer i tunnellen ell på Øresundsbroen. Idag er der intet alternativ til Øresundsbroen ell tunnellen, når hvis toget stopper eller lukker for biler.