Overblik: Sådan fanger politiet forbryderne med de nyeste kriminalteknologier

5. august 2019 kl. 10:066
Overblik: Sådan fanger politiet forbryderne med de nyeste kriminalteknologier
Hvordan fodspor afslører dit køn, dine skavanker og din færden, kan du læse mere om i vores serie om den nyeste udvikling inden for kriminalteknik. Illustration: Bigstock/Robert Hoetink.
Mordere, tyveknægte og pushere er presset af politiets nyeste tech-våben. I et gensyn med 12 artikler giver vi et indblik i den seneste udvikling inden for kriminalteknologi.
Artiklen er ældre end 30 dage

I en verden af massespektronomi, supercomputere og dna-analyser er det ikke blevet mindre stressende at være forbryder.

Politiets kriminalteknikere har taget den nye teknologi til sig i jagten på forbryderne - både nutidens, fortidens og i fremtidens. For forbryderne efterlader sig altid spor, der måske ikke kunne tolkes, da forbrydelsen skete, men måske kan tolkes i dag - eller i morgen.

I en serie på 12 kapitler har journalist Mie Stage talt med forskere og kriminalteknikere om, hvad vi kan forvente i fremtiden af politiets nye teknologivåben. Så tag en kop kaffe, læn dig tilbage, og tag med på en tur i kriminalteknikernes værksted.

Du kan læse om, hvordan lydoptagelser fra alarmopkald kan bruges til at kortlægge indretningen af rummet, hvor forbrydelsen skete.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du vil lære, hvordan dine fodspor i sneen ikke bare fortæller om din færden, men også om din kropsvægt, dine skavanker og dit køn.

Og i afsnittet om designerdrugs kan du blive klogere på, hvordan politiet og forbrydernes kemikere kæmper en endeløs kamp mod hinanden.

Er du mere til podcast, så kan du lytte med her.

Artikler i serien:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Kriminalteknik: Politiet satser på højteknologi i jagten på forbrydere

Læs også: Retsgenetikere vil give fuldt signalement af forbrydere alene ud fra dna-spor

Læs også: Podcast: Teknologi skal hjælpe politiet med at opklare flere forbrydelser

Læs også: Nu kan dna-spor afsløre forbryderens etnicitet – sandsynligvis

Læs også: Matematikere finder sexforbryderes gemte dna-spor

Læs også: Sådan får kriminelle designerdrugs til at stryge under radaren hos politiet

Læs også: 3D-print og molekyler fra fingeraftryk giver politiet nye ledetråde

Læs også: Sådan knuser politiet trusselsbreve: Tegn som ! og :-) afslører personen bag

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Fodspor i sneen: Sådan afslører forskere tyvens køn, vægt og gangart

Læs også: The walking dead: VR og digitale lig skal genskabe drab

Læs også: Sådan afslører jord under skoene, hvor du har været

Læs også: Data kan gemmes i dna: Åbner nye muligheder for ulovlig dataoverførsel

Læs også: Lyden af en forbrydelse: Sådan hiver retsakustikere vigtige spor ud af baggrundsstøj

Læs også: The walking dead: VR og digitale lig skal genskabe drab

Se hele vores fokus her.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
18. august 2019 kl. 10:03

Er der nogen af læserne der kan oplyse om database/ antal /hvor længe man har taget navlestrengsprøver af nyfødte i Danmark. Mener databasen er der , men politisk blokeret( Radikale EL/ osv)

4
8. august 2019 kl. 09:12

Lås døren, bilen, cyklen, computeren osv.
[...]

Kort sagt: Opfør dig fornuftigt. Det virker også fint så længe vi taler om cykler og biler og smykker. Men når en pige som bliver voldtaget bliver spurgt om hun ikke kunne have taget en anelse mere tøj på, end det dér lårkorte miniskørt og den nedringede bluse til technofesten inde på Nørrebro, så bryder helvede løs.

Så 'nej', det er ikke så enkelt. Frihed giver risici. Politiet er tænkt som en foranstaltning til at reducere disse risici mest muligt, uden at reducere befolkningens frihed. 'Tænkt som' fordi regeringen til syvende og sidst bestemmer hvad politiet skal lave, og regeringen har lidt andre prioriteter...

3
6. august 2019 kl. 13:28

Lås døren, bilen, cyklen, computeren osv. Ansæt en regnskabschef til at dobbeltchecke satspuljeudbetalinger. Lad være at tro at nogen kan udrette mirakler med SAP. Lad folk beholde deres aktiegevinster, der må være nemmere måder at begrænse spekulation på.

Kort og godt: Hvis man gik lige så meget op i at hindre at der sker forbrydelser, som i at agere når det er sket, så fik man nok mere for sine anstrengelser!

2
6. august 2019 kl. 11:00

Den faldt jeg også lige over :-D Desuden "... de nyeste kriminalteknologier" hvor der vises fodspor i sne, hvilket er blevet brugt siden den første stenaldermand gjorde sig skyldig i at nole noget der ikke var hans.

Bortset fra det sjov der altid kan laves, så er det et mega spændende område at læse om.

1
5. august 2019 kl. 20:17

"Du vil lære, hvordan dine fodspor i sneen ikke bare fortæller om din færden, men også om din kropsvægt, dine skavanker og dit køn."

I dag hvor folk skifter køn som de skifter sokker kan kønsbestemmelse vel ikke have nogen synderlig værdi. Jeg kan lige forestille mig hvor krænket en transkønnet mand/kvinde vil være, over at blive anklaget for en forbrydelse begået af det modsatte køn, iht. fodsporene i sneen...