OVERBLIK: Så detaljeret er politiets planer for logning af danskernes nettrafik

Fra 2007 til juni 2014 skulle teleselskaber og internetudbydere gemme oplysninger om alle danskeres brug af telefoner og internet i op til to år og stille oplysningerne til rådighed for politiet mod en dommerkendelse.

Lige nu er logningen stoppet, og politiet kan derfor kun få adgang til de oplysninger, som teleselskaberne alligevel gemmer til deres eget brug. Men politiet vil gerne have logningen tilbage, fordi det kan blive et vigtigt efterforskningsredskab.

Læs også: Her er hvad vi ved om genoplivning af sessionslogning i Danmark

Inden Folketinget går på sommerferie, skal der fremsættes et lovforslag om en ny logningsbekendtgørelse, men foreløbig ved vi kun, hvordan politiet gerne vil have logningen til at se ud.

Hverken politi, justitsministeriet eller politikerne har villet fortælle, hvor langt de er med planerne. Vi viser her, hvad planerne går ud på

Illustration: MI Grafik
Illustration: MI Grafik
Illustration: MI Grafik
Emner : It-sikkerhed
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Gemmer man således ikke bare uanede mængder data på almindelige lovlydige borgere? Hvis man som indbrudstyv ved at ens telefons færden bliver logget, så lader man den blive derhjemme - eller anvender en engangstelefon.

Hvis en terrorist ved at politiet overvåger IP addresser, så bruger de TOR til at gemme sig bag.

Pointen er at det er meget komplekst og dyrt at udføre denne logning, og det er meget nemt at slippe rundt om den mulige logning. For mig må de hellere end gerne logge alt det de vil på mig, jeg har ikke noget at skjule, men jeg syntes bare det er en meget stor indsats for et potentielt ganske lille udbytte. Jeg så hellere at man indførte systematisk registrering af DNA og fingeraftryk - igen, for retsskafne mennesker der ikke har noget at skjule bør dette blot være en ekstra tryghed og en forsikring imod justitsmord, men det ville give langt større "bang-for-your-buck" når det kommer til opklaring af forbrydelser. Jeg ved godt at mange mener at dette er et stort indgreb i privatlivet og de ikke kan lide tanken om at blive registreret - men det må jo så være fordi man er bange for at det bliver brugt imod en på et tidspunkt.

 • 5
 • 20

Jeg har masser at skjule! Der er godt nok ikke noget af det, der er kriminelt, men jeg ønsker ikke det kommer frem alligevel. Og nej, jeg stoler ikke på de 'betroede' personer, som får lov at rode rundt i dataene (hvem sagde SE & HØR skandale?).

Det er ikke det værd at snage i alle menneskers privatliv for lidt lettere at kunne fange de 1/50.000.000, der er terrorrister.

Der dør ca. 10 personer dagligt i trafikken i Frankrig (det laveste antal i over 50 år). Så sandsynligheden for at omkomme som følge af en terroraktion, der ikke blev opdaget i tide pga. mlg. logning af data, er forsvindende lille i forhold til de øvrige risici vi gladeligt tager i dagligdagen. Eller de hormonforstyrrende cremer vi smører os ind i af forfængelighed. Eller det kød vi spiser med medicin-/hormonrester. Eller de grønsager vi spiser med rester af pesticider. Find selv på flere mulige årsager til for tidelig død forårsaget af vestlig levevis.

 • 38
 • 0

Er delvist enig. Blot fordi man ikke har noget kriminelt at skjule giver det ikke mening at give unødig adgang til at bryde privatlivets fred. Og da man, som du selv nævner, forholdsvis let kan "gemme sig" bag TOR eller/samt VPN forbindelser rammer denne lov ikke rigtig plet. Den vil formentlig kunne hjælpe mod nogle kriminelle, men ikke mod de mere begavede og organiserede.

Nu vil jeg ikke strække mig så langt så jeg vil komme med konspirations teorier, men faktum er at der ligger ret stor magt i, på alle tidspunkter, at vide hvor alle er og hvem de kommunikere med. Og det er naivt at tro at det kun er den danske stat/politi der kommer til at have denne information; det skal nok blive hacket eller frivilligt givet videre en dag.

Er det sundt hvis denne information generelt bliver skabt?

Kan koges ned til: er det værd at opgive en så væsentlig del af privatlivets fred med usikkerhed om hvem der reelt ender op med disse informationer, mod at man måske kan fange nogle af de mindre begavede og ikke organiserede kriminelle? - Min mavefornemmelse siger nej...

 • 19
 • 0

Jeg frygter sikkerheden af disse data.

Vi har lige haft en sag hvor myndighederne og deres sammenarbejdspartner, mere eller mindre er blevet frikendt, for sjusk med data sikkerhed.

Ville være mere tryg ved at man tog ved lære af denne sag først, før man starter nye projekter op.

Jeg har sådan set ikke noget at skjule, men tanken om at blive kigget over skulderen hele tiden, bryder jeg mig ikke om. Og hvordan står man, hvis man tilfældigvis er samme sted hvor der bliver begået noget kriminelt? Er man så under mistanke, blot fordi at myndighederne kan se at mobilen, har tilgået samme mast? Og derved chancen for at blive endevendt? Vil jeg få besked, hvis dette er tilfældet?

Bryder mig ikke om den retning det tager. Hvad bliver det næste?

/Morten

 • 10
 • 0

Skræmmende

George Orwell har måske levet forgæves?

 • 9
 • 0

De(NSA, PET osv) spiller på frygten. Med det mener jeg at, hvis alle andre giver lov, og vi ikke gør - Så findes der et "safe heaven" for IT begavede kriminelle i Danmark hvor der ikke logges. Dette er argumentet for at gennemfører loggingen. Nu kan man som, andre kommenterer, diskutere om denne logning overhovedet har en effekt på dem der gerne vil gemme sig. Jeg tror det personligt ikke.

Datasikkerhed - Jeg må le! Det er jo en stor joke, som dette håndteres i Danmark. CSC, NemID, kommunal håndtering af oplysninger. Hvem har adgang til hvad, og ikke mindst hvorfor.

Er det ikke billigere at spørge google/apple/facebook om oplysninger, fremfor at fremskaffe dem selv? :) (Sarkasme på!)

/Martin

 • 4
 • 0

Hver gang jeg ser argumentet med at "mig må de gerne kigge over skulderen, jeg har jo ikke noget at skjule" er min reaktion: jamen, hvor naiv kan man være?

Mener dem som tænker sådan virkelig seriøst at retssikkerheden er en så ubetydelig brik i et demokrati at det er ok at myndigheder (det være sig danske eller USAnske eller ...) kan snage i mit privatliv uden nogen form for reel kontrol? Og er man så blåøjet at man umuligt kan forestille sig en situation hvor landet bliver regeret af et styre der måske gerne vil en bestemt gruppe af besværlige borgere til livs? I en sådan situation ville denne alt omfattende registrering af alt muligt være til stor nytte!

Kald mig bare pessimist, men jeg synes ikke at den risiko er værd at tage under nogen omstændighed.

 • 19
 • 0

Bør jo også ses i lyset af hvordan besættelsesmagten benyttede politiets arkiver til at indsamle kommunisterne en gang i 40'erne.

Så så længe jeg ikke stoler på det danske vælgerflertal, vil jeg være nervøs ved at der opsamles oplysninger om min færden i både IRL og på net.

 • 16
 • 0

Jeg indrømmer at jeg ikke har meget mere indsigt i IT end den alm. dansker.

Lad mig starte med at klarlægge en detalje. Der er ikke tale om beføjelser til jagt af terrorister. Et interview af en tildigere PET chef, lavet af tv2 news (husker ikke navnet, og kan desværre ikke finde interviewet) for et par dage siden rettede ankerdamens misforståelse. Det drejede sig om kritik af "et manglende" politisamarbejde i europa, over for terrorister. Han pointerede kraftigt at dette ikke var rettet mod Danmark, da det er PET, og ikke politiet der håndterer terror trudsler i Danmark (henhold til retsforbehold for politisamarbejde i EU). PET arbejder meget tæt sammen med udenlandske efterretningstjenester, og har vide beføjelser når det kommer til overvågning. Der er betydelig forkel på de ressourcer der er til rådighed for PET i forhold til politiet. Hvis de mangler noget, skal de (PET) blot bede om det. Politiet bliver først sat ind i aller sidste fase, ved selve anholdelser.

Der er i ovenstående artikel tale om politiets overvågning af danskerne, og ikke deres efterretningstjeneste. Altså er der tale om overvågning i henhold til alm. staffesager.

Jeg kan heller ikke forestille mig at politiet vil blive finansieret med penge til servere, dataforbindelser osv. til opbevaring af disse data. Det vil blive de enkelte teleselskaber der får den tjans, for at operere på det danske marked. Det vil sige at teleselskaber bliver pålagt at overvåge deres kunders færden i en grad der vidst ellers er ulovligt i de fleste vestlige lande. Det er derfor ikke politiet der står for sikkerheden af disse data, men udenlandsk ejede teleselskaber.

Og der er mange penge i informationer om mennesker og deres vaner. Ikke mindst for firmaer der ønsker informationer om markeder. Menneskesmuglere, med identitetstyveri. Forfølgelse af individer under beskyttelse (skjult adr. m.m). For ikket at nævne Se og Hør. Og denne overvågning drejer sig vel så også om danske firmaer. Der skal blot en lækage til, for at informationerne er ude.

Jeg ved jeg maler fanden på væggen. Men jeg ser skabelsen af disse data som en større trudsel mod den danske befolkning, end nogen terroraktion.

 • 7
 • 0

Jeg ved jeg maler fanden på væggen. Men jeg ser skabelsen af disse data som en større trudsel mod den danske befolkning, end nogen terroraktion.

Det har du bestemt ret i, efter min mening.

Nu du träkker Terror-Kortet: Kunne man ikke forestille sig at en eller anden af vores terror-sponsorerende "allierede"s efterretningstjenester eller bare "det private initiativ" ved at bestikke, true, bytte informationer, hacke, slös & slendrian ala CSC, et cetera kunne bruge logningen af alt og alle til finde ud af hvilken cafe en muhammedtegner opholder sig på hver Torsdag og så lade et lille tips glide til nogle bombemänd?

Eller "bare" ordinäre rockere, kidnappere og andre gangstere? Det ville sådan set väre galt nok allerede!

 • 0
 • 0

Alt det her masseovervågning som bliver indført i terror bekæmpelsens navn får os bare til at nærme sig en politistat.

Og som du skriver er chancen for at dø af terror marginal, jeg vil meget hellere have at alle de her penge går til bedre sygehusvæsen og derved forbedre livskvaliteten hvilken mindre overvågning (Efter min mening) også gør.

Masseovervågning = magt som altid vil blive misbrugt, jeg gætter på det bliver sværere og sværere at vælte siddende statsoverhoveder af pinden fordi de har mere og mere magt til at miskreditere deres modstandere med information som er tilegnet vha. en eller anden form for overvågning

Jeg håber modstandere af alt det her overvågning vil gøre opmærksom på det i valgkampen så man ved hvem pokker man skal stemme på

 • 4
 • 0

Hvor mange kontornussere skal dog sidde og kikke på / lytte til fuldstændig betydningsløs kommunikation mellem helt almindelige mennesker ?

Måske skulle vi hale de gamle walki-talker frem igen. Eller måske amatørsenderne på 10-meter båndet.

Mvh Ditlev Bluhme

 • 3
 • 0

Film bruger ofte forskellen imellem samfundet i seerens samtid og filmens fortiden eller anden kultur til at lave vigtige pointer. Filmen “De andres liv” (Das Leben der Anderen) virker kraftig, fordi den selvfølgelighed der var i overvågningen i DDR i filmen er i kraftig kontrast til den kontrakt imellem stat og os som individer vi føler vi har.

Det bliver meget interessant om ti år at se hvad læren af filmen er på det tidspunkt. Så er det sandsynligvis ikke det umoralske i statens kontrol af borgerne der slår en, men blot hvor hylende ineffektiv DDR var og hvor skærende det står i kontrast i fremtidens moderne samfund, hvor ikke blot computere, biler og mobiltelefoner er langt bedre end dengang, men også statens kontrol af borgerne.

Og vi vælger vel at mærke selv med åbne øjne at gå ind i denne fremtid.

 • 4
 • 0

Der er nok mange instutitioner der vil have adgang til disse data. Ved at logge og aflytte almindelige mennesker kan man nok komme en del sort arbejde til livs. Det er bare et spørgsmål om hvor dybt kaninhullet er og hvem der får adgang til denne aflytning. Så dem der siger "jeg har ikke noget at skjule" har nok et par skelletter i skabet.

 • 5
 • 0

Kan koges ned til: er det værd at opgive en så væsentlig del af privatlivets fred............? - Min mavefornemmelse siger nej...

Samme fra mig..

"Den som bytter frihed for sikkerhed, fortjener ingen af delene og vil miste begge." (Benjamin Franklin - frit oversat)

"Gøre det samme igen og igen og forvente et anderledes resultat." (Albert Einsteins definition på galskab/sindssyge - frit oversat)

Kan også kaldes systematisk og organiseret fordummelse af befolkningen. Systematisk angiveri (skattefar) mistænkeliggørelse, dyneløfteri (kommunen), spionage af borgerne (logningsregler & videokameraer), det er en sygdom, der snarest muligt bør komme under behandling via faguddannede psykologer. Det du'r vores 100.000-tallige djøff'er og deres kontormus via deres helt anden uddannelse ikke til - de vil jo bedrive kvaksalveri.

Hvorfor denne ubrugelige masselogning stadig ønskes for visse typer af politiske noksakker på borgen undrer. Jeg synes de personer i folketinget, hvor psykologer ikke kan fjerne deres sygelighed i sjælen, skal deporteres et års tid til Nordkorea. Så har de har med garanti ingen interesse i logning, når de kommer hjem til os igen.

 • 4
 • 0

For første gang i lang lang tid, syntes jeg at næsten alle kommentar giver mening, og måske et lille håb for at vores fremtid, ikke blot bliver en historisk gentagelse.

Som mange indikere så er dette ikke et umiddelbart ønske fra befolkningen, men et overgreb fra statsmagten. Jeg tænker tit på hvor langt andre statsmagters indgriben var kommet, før et flertal, i befolkningen, opdagede hvor slemt det var.

Det kunne være rigtig fint hvis dette komme til offentlig høring, debat og sluttelig afstemning. Det må da være en noget bedre prioritering at bruge alt den regnekraft, til at udvide vores demokratiske indflydelse. Lad befolkningen udvikle et open source system, til hurtige afstemninger som: "vil i overvåges og kontrolleres mere?", eller "skal danmark (fortsat) være et krigsførende, angribende land (til fordel for den private våbenindustri) eller skal vi bruge ressourcer på os selv - lærer, pædagoger til vores børn. hospitaler og pleje til de syge og svage, støtte og hjælp til de ældre?"

Men det bliver da vist tydeligere for flere og flere at den danske statsmagt ønsker at udvide politistaten, specielt når man ser det i lyset af "den nye offentlighedslov", økonomiske skandaler og den stabile afvikling af velfærdsstaten. Når først de oligarker der har arvet posten efter far og farfar, har fået en ordre fra pengeeliten, så er vores demokratiske indflydelse lig nul.

Øget kontrol og overvågning mindsker vores chance for at stikke en pind i det hjul. Men hvad ønsker vi egentlig???

Århundredes eller årtusinders narrativer er langsomt blevet slettet af tv, markedsføringer, spind og lobbyarbejde, mere effektivt end nogen bog afbrænding kunne have gjort og kommene generationer får et konstrueret narrativ:

Kontrol og overvågning er godt for de retskafne Livet er at producere og købe Arbejde gør os fri og er grundlaget for eksistens Samfundet(statsmagten) er altid fuldstændig ansvarsfri Sporadisk afstemning er demokrati Økonomien(FIAT) er en del af den fælles virkelighed matematikken beskriver. Sygdom er normalt og skal (symptom)behandles Uligehed er vigtig og nødvendig Naturen står under os og kan udnyttes Vækst står over miljø og bæredygtighed Grundloven er det bedste vi har. Den er absolut. Det er meget vanskeligt og unødvendigt at ændre i den (vi skal have en fuldstændig ny. formuleret at folket og ikke af en elite)

Find selv flere.

Så....?

 • 6
 • 1

Er at lære tegnsprog og så kommunikere på video. Det bliver hundesvært for en maskine at afkode,men nemt for mennesker og hunde. I bliver nødt til at organisere en modstandsbevægelse mod den lovlige regeing.

 • 1
 • 3

Og hvordan står man, hvis man tilfældigvis er samme sted hvor der bliver begået noget kriminelt?

Ja, den tænkte jeg også på.

Og så er jeg generelt ikke begejstret for love og tiltag, som 'naturligvis ikke vil blive brugt mod lovlydige borgere'. For det er en svømmende og upræcis forklaring, som kan fortolkes både til højre og venstre.

Jeg husker da man indførte en lov som forbød at have noget som helst børneporno på sin computer! Der var så nogen som sagde, at hvis man nu var blevet snydt til at gå ind på en hjemmeside med sådant indhold, selv om man med det samme så hvad det var og skyndte sig at lukke browseren, så ville det ligge på harddiskens cachelager. Og det ville jo så være ulovligt. Svaret var, at 'Jamen, selvfølgelig ville man ikke få problemer med ordensmagten hvis det bare lå i cachen' Nej, sikkert ikke. Lige indtil de har brug for at presse en! Fordi det står i loven at det er ulovligt, og hvad nogen så har sagt om hvad politiet kigger på, det er der ingen der kan huske - endsige dokumentere.

En anden ting er, at hvad der er lovligt i dag, behøver jo ikke være lovligt til næste år.

 • 3
 • 0

Det store spørgsmål er: er DU skyldig til alt andet er bevist eller er DU uskyldig til alt andet er bevist?

Hvad er det for en mentalitet, der bliver fremavlet i samfundet ved den form for overvågning og den mistillid til sine medmennesker.

Tryghed er ikke tremmer, det er frygt. Et samfund skal være bygget på tillid, for et godt samfund kan ikke hænge samme uden, at der er tillid i samfundet.

og ja måske ville man kunne fange nogle, der gør noget forkert, men det skal aldrig være på bekostning af friheden og tilliden.

og til den der siger ”jeg har ikke noget at skjule” det tæller kun så længe, at du er en "god samfundsborger" der adlyder

Folkets tilid til regeringen, og regeringens tillid til folket, for hvor vil samfundet være uden tillid til hinanden.

 • 3
 • 0

En anden ting er, at hvad der er lovligt i dag, behøver jo ikke være lovligt til næste år.

Fuldstændig korrekt, vi så hvor hurtigt det gik for Hitler at lave et statskup i 30'erne, og det ville være naivt at tror at noget tilsvarende ikke kunne ske i dag - en god dyb depression og en dygtig manipulator, og det ville kunne ske igen.

Og tænk så hvis denne diktator pludselig havde fri råderet over alle disse dejlige data - selv ikke Honecker havde fantasi til at forestille sig sådan en lækkerbisken.

Endelig er der aspektet om hvem der kan tilgå data - Danmark er notorisk dårlig til at passe på data, så data vil med stor sandsynlighed ende i hænderne på kriminelle før eller senere, og hvad så.

Det gyser i mig, og fremtidsudsigterne er alt andet en lyse.

 • 4
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten