OVERBLIK: Op og ned i afgifter på spildvarme

19. januar 2017 kl. 09:443
OVERBLIK: Op og ned i afgifter på spildvarme
Illustration: Tegning: Lars Refn.
Skats regler for afgifter på overskydende varme fra industrien er ikke nemme at finde rundt i, og meget spildvarme forsvinder. Vi giver et overblik.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ét er at identificere et potentiale for udnyttelse af spildvarme fra industrien, som forskere fra DTU er i gang med. Noget andet er at hitte rede i Skats regler for den såkaldte overskudsvarmeafgift, når først man ønsker at udnytte varmen. Det kan være svært både for virksomheder, som producerer overskudsvarme, fjernvarmeværker, der kan få glæde af den, og journalister, som skriver om spildvarme. I det følgende forsøger vi at ridse reglerne op.

Læs også: Mindst 85.000 huse kan opvarmes af overskydende varme fra industrien

Med undtagelse af en fast afgift på 0,4 øre/kWh er momsregistrerede virksomheder fritaget for at betale den almindelige elafgift, der i 2017 er 91,0 øre/kWh. Det gælder, så længe elektriciteten bliver brugt til produktion.

Men så snart produktionen genererer spildvarme, som virksomheden benytter til opvarmning i stedet for ny produktion, er virksomheden ikke længere fritaget for at betale elafgiften, men bliver pålagt en overskudsvarmeafgift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Overskudsvarmeafgiften skal dermed ses som en reduktion af den godtgørelse, som virksomhederne modtager på elafgiften.

Hvis en virksomhed således bruger spildvarme fra produktion internt til at opvarme brugsvand eller andre lokaler, end der hvor produktionen foregår, skal virksomheden betale overskudsvarmeafgift til Skat. Afgiften skal betales i vinterhalvåret fra 1. oktober til 31. marts enten i form af en pris på 10 kr. pr. opvarmet kvadratmeter eller med en takseringen på 50,70 kr./GJ udnyttet spildvarme i forhold til 2017-niveauet.

Læs også: Fjernvarmeværk slipper for at betale afgift af restvarme fra mejeri

Salg af overskudsvarme

Den samme taksering gælder hele året, hvis spildvarmen sælges videre til et forsyningsnetværk, da overskudsvarmeafgiften ifølge Energistyrelsen er indført for at sikre, at det ikke kan blive rentabelt at have ineffektive processer i sin produktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I de tilfælde, hvor virksomheden sælger overskudsvarmen til eksempelvis et fjernvarmeværk, skal virksomheden som sagt betale afgiften på 50,70 kr./GJ alle måneder i året. Der gælder dog, at virksomheden maksimalt skal betale 33 procent af den pris, som fjernvarmeværket betaler for varmen.

Læs også: Omsider tror Viborg på, at spildvarmen fra Apples datacenter kan varme byens bygninger

Med et fastsat maksimum opstår der en udfordring, når en virksomhed ønsker at levere overskudsvarmen gratis - som det eksempelvis er tilfældet med Apple-datacentret i Viborg.

Her har Skats praksis i tidligere tilfælde været, at virksomheden i så fald skal betale 33 procent af prisen på de investeringer, der har været nødvendige for at muliggøre en distribution af overskudsvarmen. En tolkning, de i Viborg ønsker at forhandle med Skat om.

Læs også: Viborg-formand om Apples spildvarme: Derfor tror vi på smuthul

Ønske om udbredt udnyttelse

Salg af overskudsvarme er ikke specielt udbredt i Danmark. Ifølge en opgørelse lavet af Grøn Energi, Dansk Fjernvarmes tænketank, leverede 41 virksomheder overskudsvarme til forsyningsnettet i 2015. Men både Dansk Fjernvarme og Det Økologisk Råd håber på at øge dette antal, så overskudsvarmen ikke blot forsvinder op i den blå luft.

Læs også: Dong skal fyre med træflis, mens Statoil udleder restvarme til fuglene

Ifølge Det Økologisk Råd skyldes udfordringerne med at få virksomhederne til at bruge overskudsvarmen, at det ofte er svært for virksomhederne at se de økonomiske incitamenter til at investere i udnyttelse af overskudsvarmen, på trods af at Energistyrelsen mener, at afgifterne på varme fra fossil brændsel gør det rentabelt. Af den grund foreslår de drastiske ændringer af afgiftssystemet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi vil gerne give mulighed for nedsættelse af afgiften på overskudsvarmen. Det kræver dog, at virksomhederne laver en energispareaftale med Energistyrelsen, så der ikke er risiko for et overforbrug af energi, der kan bruges til at sende overskudsvarme ud i energinettet,« siger Christian Ege, sekretariatschef ved Det Økologiske Råd.

I en pressemeddelelse peger de ligeledes på, at man bør se nærmere på overskudsvarmeafgiften i de tilfælde, hvor varmen udvindes ved hjælp af en varmepumpe.

Udfordringer med varmepumper

Så snart overskudsvarmen skal inddrives ved hjælp af en varmepumpe, gælder der nemlig andre regler for, hvilke afgifter virksomheden skal betale. Da elforbruget til varmepumper ikke går til produktion i virksomheden, er elafgiften ikke nedsat på forbruget til pumperne. Skulle virksomheden både betale elafgift og overskudsvarmeafgift, ville man ende ud i dobbelt beskatning for drift af pumpen. Derfor har man vedtaget, at overskudsvarmeafgiften kun skal betales for det varmeforbrug, der overstiger tre gange elforbruget til driften.

Det sker ud fra estimatet, at varmepumper har en virkningsgrad på tre - men med nutidige varmepumper med større virkningsgrad vil virksomhederne betale både elafgiften og en god portion overskudsvarmafgift.

Læs også: Spildevandsanlæg vil producere energi

Michael Troelsgaard, konsulent ved PwC, har beskæftiget sig med flere sager om overskudsvarme og afgiftsberegning. Han peger på, at der ligeledes kan opstå en udfordring, hvis varmepumpen er tilkoblet et køleanlæg, som eksempelvis hos fødevareproducenter og i supermarkeder:

»Vi har kendskab til, at Skat har valgt at tolke kombinerede køle- og varmeanlæg som et varmeproducerende anlæg. Dermed mister virksomheden godtgørelsen på elafgiften, der går til køleanlægget som led i en produktion og skal i stedet betale afgift for drift af varmepumpen,« forklarer Michael Troelsgaard.

Dog kan både danske fjernvarmeværker og virksomheder måske se frem til nye muligheder for brug af spildvarmen. I regeringsgrundlaget fremhæver regeringen nemlig fremme af varmepumper og bedre udnyttelse af overskudsvarme som en del af deres planer for grøn omstilling af Danmark.

Læs også: Ny regering: Nu skal der gang i overskudsvarme og varmepumper

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
20. januar 2017 kl. 14:27

Det er da fint at Apple vil forære overskues varmen væk gratis, hvorfor er der nok flere grunde til som man kan kigge på senere. Men. Hvad ville der ske hvis de valgte at binde 0.1øre i halen på hver kWh de forærede væk, bare som statement? De har nok at åd at il det.... Er der nogen der har tænkt den tanke?

2
19. januar 2017 kl. 13:48

Afgiften bør laves om, så virksomheder skal betale skat af spild i stedet for brug og salg. Dvs. overskudsvarme, der bruges til opvarmning på virksomheden eller som sælges som fjernvarme skal være skattefri,mens den spildvarme der lukkes ud til gråspurvene skal der betales skat af. Det vil betyde en bedre energiudnyttelse, fordi virksomheden så har et incitament til at at udnytte energien bedre og det vil medføre lavere CO2 udledning, det vil vi alle blive vindere ved.

1
19. januar 2017 kl. 10:26

Man kunne vel starte med at normalisere elafgiften for virksomhederne og så fjerne afgiften på brug af spildvarme.

Det vil øge incitamentet til at være effektiv, samtidigt med at den værdifulde varme bliver attraktiv at bruge eller sælge.

Hvis det vitterligt er sådan nu, at afgiften for virksomheder er 0,4 øre/kWh, så fatter jeg ikke hylekoret over PSO'en...