Overblik: Her er de vigtige tidspunkter under Mars-landing

Illustration: NASA/JPL-Caltech

Nasas Perseverance har det godt. Den er for længst blevet programmeret til en fuldautomatisk landing, så ingeniører og forskere kan ikke gøre andet end læne sig tilbage og få styr på det nervøse åndedræt.

Om det går godt kan Nasa følge næsten real-time ved især at bruge kredsløbsfartøjet Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) som relæstation - og her er tidspunkterne man bør holde øje med: (dog bemærket, at de er 11 minutter og 22 sekunder bagud på grund af signalets forsinkelse).

Klokken 21.38 - Cruise stage separation
Kapslen med rover, helikopter og landingsmodul kobler sig fra fartøjsmodulet.

Klokken 21.48 - Atmospheric entry
Kapslen rammer atmosfæren omkring Mars med en hastighed på 19.500 km/t.

Klokken 21.49 - Peak heating
Kapslen når sin maksimale ydre temperatur på omkring 1300 grader celsius.

Klokken 21.52 - Parachute deployment
En faldskærm med en bredde på 21 meter bliver udløst ved overlydshastighed (1512 km/t) for at bremse kapslen ned til 320 km/t. Faldskærmen bliver udløst i en højde af 11 kilometer. Timingen bliver afgjort af en ny teknik kaldet Range Trigger (se uddybning senere).

Klokken 21.52 - Heat shield separation
Kun 20 sekunder efter parachute deployment bliver kapslens varmeskjold sprængt af, og nu begynder Perseverances radar at lede efter et sikkert landingssted ved en teknologi kaldet terræn relativ navigation (se uddybning senere).

Klokken 21.54 - Back shell separation
Den øverste del af kapslen, som er fastgjort til faldskærmen, bliver koblet fra landingsmodulet, som flyver mod landingsstedet ved brug af sine jetdyser.

Klokken 21.55 - Touchdown
Landingsmodulet firer Perseverance ned på overfladen i nogle nylonsnore i en manøvre kaldet skycrane-manøvren.

Landingen med Perseverance er stort set identisk med landingen af Curiosity tilbage i 2012. Men Nasa har opgraderet et par af teknologier. For eksempel vil Nasa ikke risikere at lande langt fra det udvalgte forskningssted i Jezero-krateret. Derfor er der skruet på timingen for udløsning af faldskærmen.

Tidligere blev faldskærmen alene udløst, når kapslen havde nået en bestemt højde, men nu tager computeren også højde for afstanden til Perseverances bestemmelsessted. Teknologien går under navnet Range Trigger.

Læs også: Spændt dansk rumingeniør før Mars-landing: »Det bliver frygteligt«

En anden opgradering er brugen af terræn relativ navigation under landingen. Teknologien går ud på at Perseverance konstant tager billeder af overfladen under sin landingsmanøvre og sammenligner billederne med gemte billeder taget af kredsløbsfartøjer. Perseverance kan på den måde tage højde for forhindringer undervejs og justere sin rute løbende for at ramme sit mål præcist.

Det er en væsentlig opgradering i forhold til Curiosity, hvor landingen blev styret på baggrund af gæt, om hvor den var, baseret på telemetri-data. Problemet med den tilgange er, at små fejl vokser voldsomt med tiden, og ifølge Nasa havde Curiosity en fejlmargin på en til to kilometer, der voksede til to til tre kilometer under landingen. Med terræn relativ navigation kan Perseverance konstant have en fejlmargen på kun 40 meter.

Et væld af antenner er i spil
Kommunikationen til Jorden under landingsmanøvren er mulig på grund af en opdatering af softwaren i den 15 år gamle MRO. Telemetri-data bliver sendt afsted i fem sekunders pakker med en 16 sekunders latenstid. Og signalerne som MRO’en modtager kommer fra en række forskellige antenner placeret rundt omkring på både landingskapslen, landingsfartøjet og selve roveren.

Perseverance er udstyret med en lang række antenner, der bliver brugt under forskellige dele af landingesmanøvren Illustration: NASA/JPL-Caltech

Når landingen - som af Nasa kaldes EDL (entry, decent and landing) - begynder med frakoblingen af kredsløbsmodulet, vil tre antenner på kapslens bagside (altså den som vender væk fra Mars-overfladen) komme til syne og sende signaler. Når de sidste rester af kapslen (back shell) bliver koblet fra landingsmodulet vil antenner på dette modul tage over osv. I den sidste afgørende fase vil en cylindrisk antenne med lav forstærkning sende signaler, som vil blive modtaget af Effelsberg observatoriet i Tyskland og Green Bank observatoriet i West Virginia, USA.

Under landingen vil nogle antenner også sende direkte til jordstationer via X-båndet, og her er det folk fra NASA’s Deep Space Network, der vil lytte efter signalerne i hhv. Goldstone, California, og Madrid, Spanien.

Når først Perseverance er landet sker kommunikationen stort set udelukkende via en cylindriske UHF-antenne bagerst på Roveren, men yderligere to x-bånd antenner findes også på Perseverance, der især fungerer som backupantenner.

Vil du se tidslinjer over Perseverance tilblivelse, se videoer, grafik og læse dybtgående artikler om missionen, så kan du gå til vores tema-side om den nye Mars-rover her.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ifølge et indlæg på space.com er de i artiklen anførte tider lokal tider på jorden:

Perseverance's actual ETA, the time that it is supposed to land in Jezero Crater, is 3:44 p.m. EST (2044 GMT). But we won't know the exact time of landing — or whether the rover arrived intact — until 11 minutes, 22 seconds after the fact.

  • 0
  • 0

Tiderne er dansk tid. Altså det tidspunkt du skal holde øje med - det tidspunkt du vil opleve begivenhederne ske. Men grundet tidsforskellen...ja så er det altså sket. Er sikker på du forstår;-)

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten