Overblik: Førerløse S-tog skal køre i ukendt land

Plus9. maj 2021 kl. 10:006
Overblik: Førerløse S-tog skal køre i ukendt land
Illustration: Ingeniøren.
DSB skal ind i et udviklingsprojekt, når sensorsystemer, fysisk sikring og intelligente kamerasystemer skal spille sammen på den 170 km lange S-togsbane.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når folketingspolitikerne tager stilling til regeringens infrastrukturplan, er et af emnerne på bordet fuldautomatisering af den københavnske S-bane. S-togene flytter over halvdelen af DSB’s passagerer på den 170 kilometer lange tosporede bybane, som er en af landets mest velfungerende.

Men passagererne siver. Og generation fire af S-togene står foran udskiftning. De har kørt siden 1990’erne og holder kun med hiv og sving ind i 2030’erne, før de bliver for dyre at holde kørende.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
14. maj 2021 kl. 10:51

Hvor er de 21 kilometer banestrækning, hvor størstedelen af de omkring 100 årlige kollisionsfarer på S-togsnettet sker? Og hvorfor er der ikke hegn nu?

5
10. maj 2021 kl. 14:37

Test nyt på nuværende S-tog Det ville være oplagt at benytte de eksisterende S-tog til test af nye systemer.

Noget af dette er på en måde igang: S-banens nye CBTC-signalsystem kan faktisk næsten køre toget automatisk. Lokomotivføren skal "bare" sørge for at starte toget ved stationerne, samt netop sørge for sikkerhed og være øjene der holder øje med, om der er forhændringer på strækningerne eller problemer på stationerne.

4
10. maj 2021 kl. 09:46

Test nyt på nuværende S-togDet ville være oplagt at benytte de eksisterende S-tog til test af nye systemer.

  • Der er plads til at eksisterende lokofører er til stede og overvåger samt rapporterer fejl
  • det er samme komplekse miljø som det fremtidige togsystem kommer til at køre i.
  • man undgår at indkøbe materiel der ikke fungerer.

Prisen er selvfølgeligt at testfasen vil koste ekstra indbygningsomkostninger i det eksisterende materiel. til gengæld vil sikkerhedsgodkendelsen dels være enklere i de ombyggede tog da der stadigt er fuld redundant system - både det nuværende ZUB123 (?) med lokofører samt det nye system, eller dele af det nye system. delsystemer vil derfor også kunne færdigudvikles så idriftsættelse og godkendelse af nye tog bliver hurtigere.

Rent win-win

2
9. maj 2021 kl. 14:26

Hvis der er noget som snart 30 år i vindmøllebrancen har lært mig, så er det at produkt og teknologi udvikling skal holdes adskilt. Der er ikke noget være end at bruge 2-3 år på at gå fra 3D model til 100 styk færdigbyggede tog, og at de så ikke kan bruges pga. noget teknologi ikke kan bringes til at virke inden for rigemelig tid. Hvor mange år siden er det at Elon Musk proklamerede at om 3 år var alle Teslaer autonome? Behold førepladsen i toget, og fortsæt med at gøre systemer gradvist mere autonome, baseret på et EU samarbejde med de førende rooling stock leverandører, ML/vision specialister og med nogle storbyer som med sponsore. Sørg for at reservere plads til indbygning af de nye sensor systermer i toget, samt sikkere at leverandøren vil holde control platformen åben imod de komme visions og sikkerheds systemer.

1
9. maj 2021 kl. 13:11

Hvad er formålet med at gøre togene føreløse, og flere mennesker arbejdsløse?

Hvad om vi gik den modsatte vej og ansatte 3-4 gange så mange til at køre tog og vedligeholde tog?

Fx give dem velbetalte jobs og en 3 dages arbejdsuge, så de har mulighed for at bruge deres penge til at understøtte lokal økonomien i deres samfund.

Istedet for at gøre flere uden jobs, og så høre på de højreorienterede skrigeballoner brokke sig over overførsels indkomster og skatte tryk.