Overbefolkning er et monster i klimakampen

Plus5. februar 2021 kl. 03:0015
Overbefolkning er et monster i klimakampen
Illustration: Ingeniøren.
Om et halvt århundrede kan verdens befolkningstal begynde at falde. Men inden da står vi foran et enormt ressourceforbrug – og en markant anderledes verden.
Artiklen er ældre end 30 dage

Klima På vej mod en klode med omkring 10 milliarder indbyggere

Hvis man bekymrer sig om klimaet, er det svært at fjerne blikket fra Nigeria. Landet i Guinea-bugten styrer nemlig med rasende fart mod at blive verdens næstfolkerigeste inden slutningen af dette århundrede, kun overgået af Indien.

Og Nigeria er kun ét af 54 lande på kontinentet Afrika – hvis befolkningstal samlet vokser med lidt over 30 millioner mennesker om året. Det svarer til flere mennesker, end der bor i de nordiske lande tilsammen.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
15 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
9. februar 2021 kl. 16:09

Flere mennesker betyder mindre natur (ødelæggelse af regnskov, dyreliv oa.), dårligere klima med større naturkatastrofer, overudnyttelse af jordens ressourcer og ubalance i økosystemerne. Det er for tabubelagt at måtte tale om dette, hvilket bl.a. skyldes forældede religioner fra en tid, hvor et lille antal mennesker måtte kæmpe imod naturen.

13
7. februar 2021 kl. 17:55

Vi bliver alle straffet ligenu af coronaens hærgen.. ;-)

11
7. februar 2021 kl. 11:02

En tiltrængt artikel, der piller ved menneskets iver efter at beholde sin dominans her på jorden. Selvindsigt forbliver en by i Rusland. For selvfølgelig skal vi da allesammen beholde vores ret til at sætte børn i verden. Og overforbrug er heller ikke til diskussion. I det hele taget har vi mennesker et anstrengt forhold til at ofre os for fællesskabet og nøjes med det mindre. Kina var på mange måder foran med deres "et barns" politik, men dette er nok heller ikke løsningen.. Men moder natur er ubarmhjertig. Og hvis vi ikke ønsker at lære af vores fejl, må vi jo tage straffen når den kommer :-)

9
6. februar 2021 kl. 12:13

At kalde en tanke om at bruge Corona til reducering af en befolkning, endsige en aktiv reducering af en befolkning for "mærkelige tanker" er efter min mening en underdrivelse.

Det var at gå forvidt, men jeg blev trigget af den meget militaristiske tone der findes i omtale af klima. Vi skal kæmpe, vi skal bekæmpe menneskehedens største udfordring, det er livet om at gøre, det er en kommende katastrofe osv osv.

Det får jo nogle til at gå amok som foreksempel XR. Målet er så ædelt og ophøjet, at alle midler er gangbare.

8
6. februar 2021 kl. 08:37

Hej Svend Ferdinandsen

Monstre skal jo bekæmpes, og når nu det siges at coronaen er en mulighed for den grønne dagsorden, så åbner det for nogle mærkelige tanker.</p>
<p>Vi udleder i Danmark 20Mt CO2 for meget og hver person udleder ca. 5t. Vi er altså fire millioner mennesker for meget. Ophæv alle restriktioner og giv saltvand i stedet for vaccine. Problemet er løst, endda helt naturligt og meget grønt og organisk.</p>
<p>Måske man tænkte på "de andre", men vi bør jo foregå med et godt eksempel.

Det står dig frit for ikke at lade dig vaccinere og selvfølgelig efterfølgende ikke at søge lægehjælp, såfremt du måtte blive syg.

At kalde en tanke om at bruge Corona til reducering af en befolkning, endsige en aktiv reducering af en befolkning for "mærkelige tanker" er efter min mening en underdrivelse.

Hvis du ønsker at foregå med et godt eksempel, det er det du skriver, så finder jeg det mere relevant at du tager et personligt ansvar, for eksempel: Reducerer indtag af animalske produkter, indkøb af ting, rejser og ikke mindst lade være med at tale de personer og organisationer, som forsøger at gøre verden til et bedre sted, ned.

7
6. februar 2021 kl. 01:17

Monstre skal jo bekæmpes, og når nu det siges at coronaen er en mulighed for den grønne dagsorden, så åbner det for nogle mærkelige tanker.

Vi udleder i Danmark 20Mt CO2 for meget og hver person udleder ca. 5t. Vi er altså fire millioner mennesker for meget. Ophæv alle restriktioner og giv saltvand i stedet for vaccine. Problemet er løst, endda helt naturligt og meget grønt og organisk.

Måske man tænkte på "de andre", men vi bør jo foregå med et godt eksempel.

6
5. februar 2021 kl. 23:21

Danmark er de sidste 30 år blevet rigere mens vi har sænket vores CO2 udledning. Vi har selvfølgelig ikke oplevet en befolkningseksplosion, men med den rigtige teknologi, kan eksplostionen i CO2 aftrykket måske undgås.

Faktisk er rigdom en forudsætning for lav udledning, da teknologi koster penge.

5
5. februar 2021 kl. 12:52

Tak Thomas for en vel researched artikel og gode kilder. Dejligt med artikler med internationalt perspektiv. Desværre rammer Covid de afrikanske lande meget hårdt økonomisk, Verdensbanken har skrevet at det sætter dem 10 år tilbage økonomisk. Dette må formodes, at udgangspunktet med familiens sikkerhedsnet (der er jo ingen bistandshjælp) vil betyde en stigning i antal børn de kommende år. God weekend. Hans Peter

4
5. februar 2021 kl. 11:15

Du regner galt:

Nigerias areal er 21 gange større end Danmarks. Skalerer vi dette op, giver det: 21 * 6 mio = 126 mio så Danmarks befolkningstæthed er klart mindre end Nigerias.

2
5. februar 2021 kl. 10:09

Besynderlig artikel uden referencer af nogen art. Den modsiges jo af alle de tilsvarende "Oprop" man har hørt i tidens løb. Begyndte for længe siden med diverse tænketanke og fonde for eliten - i nyere tid kender man Rom-klubben, Davos og UNEP hvor man har set adskillige charlataner boltre sig med dystre forudsigelser om verdens ressourcemisbrug og befolkningstal, som altid er blevet gjort til skamme. At det nu knyttes sammen med "klima-katastrofer" skyldes smarte wheeler dealere, som Maurice Strong der jo endte sine dage i Kina, tilsyneladende for at undgå fængselsstraffe i USA for svindel med FN midler.Se en omtale her

Lad os begynde med Rockefellerne:

"Familjen sökte påverka hela mänskligheten och 1921 bidrog den till att grunda Council of Foreign Relations (CFR), en mötesplats för elitspelare i världspolitiken. CFR blev så småningom delaktig i att skapa FN, IMF och Världsbanken, det vill säga embryot till en världsregering. Bland övriga involverade märks Henry Kissinger, som för övrigt dyker upp i flera Rockefellerprojekt, G. Soros och R. Zoellick, som förhandlade fram grundtexten i klimatkonventionen (UNFCCC). Än fler av de inblandade spelade med tiden centrala roller i klimathotsfrågan.

1940 grundade John D. Jr.´s fem söner Rockefeller Brothers Fund (RBF). Medan Rockefeller Foundation främst finansierade forskning blev RBF mera inriktad på aktivism och politik för att ”främja en social förändring som bidrar till en mer rättvis, hållbar och fredlig värld”. De båda stiftelserna, RF och RBF, ägnade sig enligt boken åt storskalig planering för ”mänsklighetens och planetens fortlevnad” i syfte att förändra såväl världssystemet som människan från grunden.

Laurance Rockefeller fick genom Rockefeller Foundation hjälp med att delfinansiera Conservation Foundation (1948), som med malthusianska idéer i grunden, ägnade sig åt problem rörande planetens bärkraft i förhållande till antal människor. Flera av den tidens kända eugeniker var aktiva i kretsen kring Laurance R., där man diskuterade hur naturresurserna och befolkningstillväxten skulle styras. De föreslagna lösningarna på de förmodade problemen är nu alltför välbekanta, global centralplanering och helst en världsregering. Med tiden var Laurance R. knuten till ett femtiotal natur- och miljöorganisationer som t.ex. WWF och National Geographic Society.

Mycket forskning kring atmosfären bedrevs i samband med andra världskriget. Klimatagendan var enligt Jacob N. från början ett militärt projekt, vilket utvecklades i ett samspel med institutioner och personer, som var närstående till familjen Rockefeller och deras organisationer. Manhattanprojektet blev en tummelplats för klimatteorins upphovsmän, vilka dock mer var nyfikna vetenskapsmän än aktivister.

Aspen Institute of Humanistic Studies (1949) grundades av University of Chicago. Här skapades en viktig mötesplats för världseliten inom politik, näringsliv och media. Så småningom kom klimatfrågan in i bilden, även vädret makter behövde kontrolleras. Där har David Rockefeller och Henry Kissinger varit djupt inblandade och med tiden fick Maurice Strong, Al Gore och andra sin världsbild slipad i detta institut.

1954 bildades tankesmedjan Bilderberggruppen, som grundades av David Rockefeller. Gruppen håller årliga möten med den globala makteliten under vilka aktuella och långsiktiga frågor diskuteras. Som exempel har nu behovet av en ”ny industriell elektronisk revolution med långsiktig planering på global nivå och med skapandet av en planetär civilisation, som sitt slutgiltiga mål” diskuterats.

Vid 1960 års presidentval (John F. Kennedy, Lyndon B. Jonson) lyftes natur- och miljöfrågorna, särskilt oron för överbefolkning och överutnyttjande av jordens resurser. Hotet mot planetens fortlevnad basunerades ut med allt större frenesi och koldioxiden och dess eventuella påverkan på temperaturen började diskuteras på konferenser. 1965 höll t.ex. president Lyndon B. Johnson ett tal om att mänskligheten förändrat sammansättningen av jordens atmosfär. Talskrivare var bl.a. Laurance Rockefeller.

Romklubben bildades 1968. Från den kom två kända böcker, som i hög grad har påverkat debatten, Tillväxtens gränser med uppföljaren The First Global Revolution. I The First Global Revolution diskuteras kring hur kriser innebär möjligheter. Den ”rätta” krisen skulle till och med kunna ena mänskligheten till att samlas under ett gemensamt projekt. Tillägget att hot och fiender inte behöver vara äkta är sannerligen värt att lägga på minnet.

Stiftelserna och donationerna har under decennierna mångdubblats och genom dem har familjen i generationer kunnat kontrollera spelet genom att verka som ”en osynlig hand, som nästan omärkligt kunnat påverka skeendena i USA och världen”.

Grunden var lagd och tiden mogen för att ”förbättra världen”.

22 april 1970 genomfördes den första Earth Day, för att öka medvetenheten om den destruktiva människans framfart på Jorden. Gaylord Nelson ansågs vara upphovsman medan David Rockefellers vän Robert O. Andersson öppnade plånboken. Nu hoppade fredsaktivister, marxister, hippies och andra radikaler på agendan. Den moderna miljörörelsen hade skapats och i kulisserna hittar vi återigen The Rockefellers. Earth Day skulle hädanefter, varje år, påminna mänskligheten om vår hotade framtid, var det tänkt. Jacob N. skriver ”den destruktiva malthusianska bilden av människan som en farsot för planeten åt sig sakta in i folksjälen”.

Stockholmkonferensen (1972) sammanknippas främst med Maurice Strong men både han själv och konferensen var i händerna på familjen Rockefeller. Konferensen planerades till viss del på Aspen Institute.

David Rockefeller var en av den Trilaterala kommissionens, TriCom´s, grundare (1973). Dess målsättning är att skapa en universell ideologi där nationalstaterna gradvis ersätts med globala samarbetsforum. Nyligen blev Annie Lööf invald i gruppen.

Rockefeller Brothers Fund och Rockefeller Foundation grundade 1974 Worldwatch Institute vars uppgift är att identifiera och sprida kunskap om miljöproblem. Deras årsbok State of The World skiljer sig på väsentliga punkter från Björn Lomborgs Världens verkliga tillstånd (SNS förlag).

Sverige har genom fysikern C-G Rossby och senare Bert Bolin haft nära samarbete med The Rockefellers och deras nätverk. Stockholm Resilience Center (SRC) och dess föregångare finansieras t.ex. delvis av Rockefeller Foundation och Rockefeller Brothers Fund.

Länkarna nedan behandlar klimatfrågan både i Jacob N.s avhandling och i boken Domedagsklockan och myten om jordens ständiga undergång mer grundligt från andra världskriget och framåt än i det här inlägget.

I Domedagsklockan lanserade Jacob N. begreppet ”den nya hydran”. Hydran var och är svårfångad och dess ursprung tidigare okänt, men i Rockefeller en klimatsmart historia tycks han både ha identifierat hydran och avslöjat hur den, The Rockefellers med sitt nätverk, lyckats skapa och kontrollera vår tids ödesfråga – klimathotsagendan.

Jorden i deras händer

Hydran är livskraftig och den 25 september 2015 strax innan COP21 i Paris gick av stapeln samlades 150 världsledare under FNs toppmöte om den hållbara utvecklingen. Då antogs ramverket Transforming our world: the 2030 agenda for Sustainable Development. Utan någon större uppmärksamt och utan att världens befolkning fick säga sitt i frågan antogs ett bindande, globalt ramverk som står över nationella lagar dvs Agenda 2030.

The Rockefellers – en klimatsmart historia avslutas med resonemang kring Agenda 2030, i avsnitten Framtiden vi önskar och Agenda 2030s genomförande i 4:e Industriella revolutionen. Innehållet är oerhört svårsmält . Det handlar om en ofattbar, totalt genomgripande Omställning och om hur de så kallade planetskötarna, som t.ex. Johan Rockström, ska kunna skapa ett stabilt klimat med nollutsläpp. Vägen dit kräver bland mycket annat att människan förändras och utvecklas till Homo universalis."

1
5. februar 2021 kl. 09:00

For Malthus var det underklassen som der var for mange af, senere er det typisk blevet folk i andre lande eller endnu bedre andre kontinenter som der er "for mange af". Det har været grobund for diverse ubehagelige forslag om hvordan man kunne blive af med de ekstra mennesker. Hver gang er de dystre forudsigelser blevet gjort til skamme.

Nu er det klimaet som bliver brugt som undskyldning. På trods af at Nigeria selv med 800 mio. mennesker aldrig vil indhente den mængde CO2 som Danmark har udledt. Men det er selvfølgelig Nigerias skyld at der er klimaændringer.

I øvrigt: Danmarks areal er 42.933 km2. Nigerias areal er 923.769 km2. Med Danmarks befolkningstæthed ville Nigeria have en befolkning på 1.2 mia.

Og så tillader vi os at tale om at DE har overbefolkning.