Over 6.000 km/t: Hypersonisk fly med ramjet-motor skal slå legendariske Blackbird

Plus30. januar kl. 15:0911
Over 6.000 km/t: Hypersonisk fly med ramjet-motor skal slå legendariske Blackbird
Quarterhorse. Hastighed: Mach 4. Rækkevidde: 833 km. Flyvehøjde: 24 km. Illustration: Hermeus.
Et startup-firma har udviklet en motor, der skifter fra turbojet til ramjet.
Artiklen er ældre end 30 dage

En forholdsvis ung amerikansk startup-virksomhed kaldet Hermeus ser ud til at have så meget fart på for tiden, at den er værd at holde lidt øje med.

Hermeus er på kun 21 måneder og et budget på 123 millioner kroner lykkedes med at bygge en velfungerende motor, der har den helt unikke egenskab, at den kan skifte mellem at være en turbojet-motor og en ramjet-motor.

Det er interessant, fordi eksisterende ramjet-motorer (og scramjet for øvrigt) har den store begrænsning, at de kun virker, når de tændes i meget høje hastigheder.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
29. marts kl. 09:05

Så vidt, jeg husker, er betegnelsen "Airforce One" blot kaldenavnet for det fly, som præsidenten er ombord på. Dvs. hvis han hopper i en Sopwith Camel, så bliver den betegnet som "Airforce One".

I folkemunde omtales præsidentens Boeing 747 som "Airforce One", men det er ikke helt korrekt. Den har sit eget kaldenummer, indtil præsidenten stiger ombord, hvorefter den antager "Airforce One" betegnelsen.

10
31. januar kl. 22:34

https://youtu.be/-dykzl9Kaf4

Der findes længere og mere detaljerede videoer.

Interessant koncept men, hvad ville formålet med, og nytteværdien af, sådan et fly være?

7
31. januar kl. 11:13

Både Concorde og SR-71 Blackbird var ikke alene kendt for høj hastighed, men også for lang rækkevidde. Moderne kampfly kan måske overhale en Concorde på korte strækninger, men ikke krydse Atlanten.

Når man kun snakker om en motor, er det svært at sige noget med sikker hed om rækkevidde, da det afhænger af brændstoftanke osv., men store brændstoftanke vil nedsætte topfarten, så selv om et testfly kan nå Mach-5, er det ikke sikkert, at, hvis man sætter moteren på et fly med brændstof nok til transatlantiske flyveture, man kan opnå en særlig høj gennemsnitshastighed. Der er sikkert også et problem med afkøling ved de højeste hastigheder. Scramjets har jo ofte haft det problem, at motoren smelter.

6
31. januar kl. 10:19

Jeg kan ikke forestille mig andet end at "Præsidentens fly Air Force One" skal forstås som den operationelle betegnelse for hvadend den amerikanske præsident flyver i på ethvert givent tidspunkt.

Det er fuldstændigt korrekt at den modificerede Boeing 747 der for indeværende anvendes som det primære Air Force One næppe egner sig til at flyve særligt meget hurtigere end den gør med de nuværende motorer og Hermeus motoren egner sig næppe særligt godt til flyvning ved subsonisk cruise.

Det skal således forstås som at det overvejes hvorvidt en ny type skal udvikles med denne motor(type) der kan anvendes som præsidentens primære fly - Air Force One. Det vil i så fald have lange udsigter, en ny modificeret Boeing 747-8 står til at blive leveret til brug som Air Force One i 2026, men det lader til at US Air Force har lavet kontrakter med Hermeus, Boom og Exosonic om at levere et overlydsfly til brug som præsidentiel transport. Hvorvidt det er en god ide kan dog stadig med rimelighed anfægtes.

5
Journalist -
31. januar kl. 09:30
Journalist

Lige præcis. Jeg har rettet det nu, så det burde stå korrekt i artiklen.

3
31. januar kl. 08:04

Der står i artiklen at "Den kan skifte mellem at være en turbofan-motor og en ramjet-motor" Men det er vel en turbojet?

Både det billederne viser og de 2 motortyper General Electric J85-21 og Pratt & Whitney F100 er vel turbojet. Jeg har heller aldrig set en turbofan til mere end March 1.

2
30. januar kl. 22:58

Motorerne skal nok monteres inderst. I en nødsituation kan den yderste del af vingerne afkastes sammen med de ydre motorer. Flyet vil derpå indlede en ballistisk flyvning til sikrere egne.

Som taget ud af en tegneserie (ideen må kunne sælges).

1
30. januar kl. 21:35

om at udstyre præsidentflyet Air Force One med en Chimera-motor

Airforce One er som bekendt en Boeing 747. Den er i forvejen et meget hurtigt fly med en topfart på mach. 0,85 svarende til 920 km/t og det kan godt være at Airforce One er lidt "tunet" ;-) Geometrien af flyet egner sig ikke til overlydsfart.