Over 20 ton tungt fartøj sendt til rumstationen

ESA opsendte onsdag det næstsidste ATV-fartøj fra Kourou-rumcenteret i Fransk Guyana i Sydamerika. Fartøjet ankommer til Den Internationale Rumstation den 15. juni kl. 15.46 dansk tid.

Opsendelsen blev foretaget med den europæiske Ariane-5-raket fra ELA-3-rampen i Sydamerika. Opsendelsen fandt sted præcis på det tidspunkt, da rampen befandt sig under rumstationens baneplan.

Ariane-5-rakettens opsendelse forløb helt efter planen. 46 minutter efter starten var rakettens øvre trin i et cirkulært kredsløb om Jorden i 260 kilometers højde og frigav ATV-4-fartøjet.

ATV-4, som har fået navnet Albert Einstein, er bygget af den europæiske rumindustri under ledelse af rumfirmaet Astrium Space Transportation. Med sine 20,2 ton er der tale om det tungeste rumfartøj opsendt af Europa.

Europas foretog i sidste uge en perfekt opsendelse af det hidtil tungeste fartøj, Albert Einstein på 20,2 ton. (Foto: ESA/Arianespace) Illustration: ESA

Fartøjet medbringer videnskabeligt udstyr, bl.a. et væskeeksperiment, en pumpe til Columbus-laboratoriet sammen med andre reservedele, samt mad, tøj og forsyninger til rumstationens seks mand store besætning. Blandt maden findes en speciel forsyning til ESA's italienske astronaut Luca Parmitano, heriblandt tiramisu, parmesan og lasagne. Desuden findes der om bord styrebrændstof til at hæve rumstationens bane.

Albert Einstein skal forblive tilkoblet til rumstationen indtil oktober i år, hvorefter fartøjet bliver fyldt med affald og udstyr, der ikke længere skal benyttes. Herefter bliver det sendt ind i Jordens atmosfære for at brænde op over Stillehavet.

Opsendelsen af forsyningerne med ATV-fartøjerne er en del af ESA's betaling til de andre deltagerlande i rumstationsprogrammet for den europæiske deltagelse.

ESA har et sidste ATV-5-fartøj under klargøring til opsendelse i juni næste år. Herefter skal Europas betaling for rumstationen ske via udvikling af et servicemodul til den nye amerikanske Orion-rumkapsel.

Dokumentation

ESA's video