Outsourcing til Asien skaber dansk vækst

21. august 2010 kl. 12:003
Outsourcing til Asien skaber dansk vækst
Illustration: Scanpix.
Outsourcing og offshoring af videntunge job til Indien og Kina kan blive en af de vigtigste kilder til fortsat økonomisk vækst i Danmark, viser forskning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er ikke kun gennem klassisk eksport, at danske virksomheder kan skabe fremtidig vækst gennem de asiatiske vækstøkonomier. Videntunge teknologivirksomheder, der outsourcer eller offshorer, f.eks. ved at oprette egne forskningsinstitutioner i asiatiske lande, tilfører mere vækst og dermed flere job i deres hjemlande end de, der ikke outsourcer. Det viser blandt andet ny amerikansk forskning.

»Tidligere blev outsourcing set som en udhuling af det danske arbejdsmarked, men resultaterne gør op med mange af de fordomme. Man kan endda sige, at det vil være en fordel, hvis der kommer mere støtte og politisk opbakning til de virksomheder, der gerne vil outsource videntunge job, for det vil være en fordel for Danmark og vores virksomheders konkurrencevne og dermed overlevelse,« siger Stine Jessen Haakonsson, adjunkt ved Copenhagen Business School.

Hun har i samarbejde med Dansk IT blandt andet analyseret konsekvenser af at outsource videnaktiviteter for en række danske it-virksomheder, og resultatet bekræfter de amerikanske undersøgelser.

Forandrede vilkår

Hun peger på, at vilkårene for forskning og udvikling har forandret sig radikalt de seneste årtier. I 1980'og 1990'erne foregik innovationen lokalt i virksomhederne. Sådan er det langt fra i dag, hvor det handler om at dele og forbedre viden i samarbejde med videncentre som universiteter og forskningsinstitutioner, der ligger spredt rundt om i verden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Morgendagens danske ingeniør bliver en slags styrmand, der koordinerer udveksling af viden i et netværk af eksperter i Brasilien, Kina og Danmark, og den slags global innovation er allerede en forudsætning for at kunne klare sig i international konkurrence. De videntunge virksomheder, der kan det, vil også skabe masser af vækst i Danmark, men de, der ikke kan, får det uhyggeligt svært,« siger Stine Jessen Haakonsson.

Global forskning

En af de danske virksomheder, der står midt i den situation, er Novozymes. Virksomheden opererer globalt og har forskningsoperationer først og fremmest i Danmark, Kina, USA og Japan. Endelig er man ved at starte op i Brasilien, fortæller Michael Fredskov Christiansen, der er landechef for Novozymes i Kina.

»Vi har fra starten lavet en global forskningsfunktion som en del af vores strategi. Det har ganske enkelt været nødvendigt for at få succes og vokse,« siger Michael Fredskov Christiansen.

Den stigende aktivitet blandt andet i Kina, hvor Novozymes har cirka 100 forskere ansat, har også skabt masser af aktivitet og vækst i Danmark, fortæller han.

»Mange af vores forskningsresultater fra de enkelte regioner bringes fra land til land for at blive bearbejdet ikke mindst i Danmark. Vores oplevelse er, at det både giver en meget stærk muskel rent forskningsmæssigt og skaber vækst i begge lejre både i form af grundforskning og arbejdspladser,« siger Novozymes-chefen.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
22. august 2010 kl. 14:52

De 2 stærkeste internationale valutaer er USD og Euro. Den sidste halve snes år har vist at euroen er mest stabil. Men der er jo som bekendt meget stor folkelig modstand mod at opgive egen valuta. En mere realistisk vej er sikkert at beskatte den energi som anvendes til transport. Så ville vi næppe sende tarme til rensning og fisk til filetering i Kina.

Boe Jørgensen

2
22. august 2010 kl. 09:40

Så længe man kun vil betale mindst muligt vil al produktion foregå hvor det er billigst !!! Så der skal en holdnings ændring til, og det er vist nok næsten umuligt. Men der er jo alle service erhvervene, passe unge og gamle osv. det er det dem uden udannelse kommer til, samt lidt distribution af varer. Den produktion der vil blive tilbage er den hvor det er for dyrt at transportere, eller varene har begrænset holdbarhed. Selv svine tarme sendes til Kina for at blive renset, så sendes de retur og bliver fyldt til pølser !! Der er nok ikke noget at gøre ved det !

1
21. august 2010 kl. 14:53

Det er da vidunderligt at Danmark også i fremtiden kan gøre sig gældende inden for forskning og innovation og måske enda være færende på visse områder,men men men ...hvad skal alle os andre lave ? ...alle os der ikke har en Phd , ingeniørdiplom og en iq over 150 ?. Det er fint at man vil lave Danmark til et videnssamfund men det ændrer bare ikke på den virkelighed at de fleste danskere (inklusiv undertegnede) ikke har evnen til at blive professor, forsker eller ingeniør. Stillinger, der alle kræver en højere intelligens end flertallet af os er udrustet med, og det faktum kan man IKKE uddanne sig fra Uden produktion er der jo kun servicesektoren og det offentlige tilbage som arbejdspladser for alm dødelige og jeg tvivler på at det er nok til at holde os alle beskæftigede.