Outsourcing til Asien skaber dansk vækst
Det er ikke kun gennem klassisk eksport, at danske virksomheder kan skabe fremtidig vækst gennem de asiatiske vækstøkonomier. Videntunge teknologivirksomheder, der outsourcer eller offshorer, f.eks. ved at oprette egne forskningsinstitutioner i asiatiske lande, tilfører mere vækst og dermed flere job i deres hjemlande end de, der ikke outsourcer. Det viser blandt andet ny amerikansk forskning.
»Tidligere blev outsourcing set som en udhuling af det danske arbejdsmarked, men resultaterne gør op med mange af de fordomme. Man kan endda sige, at det vil være en fordel, hvis der kommer mere støtte og politisk opbakning til de virksomheder, der gerne vil outsource videntunge job, for det vil være en fordel for Danmark og vores virksomheders konkurrencevne og dermed overlevelse,« siger Stine Jessen Haakonsson, adjunkt ved Copenhagen Business School.
Hun har i samarbejde med Dansk IT blandt andet analyseret konsekvenser af at outsource videnaktiviteter for en række danske it-virksomheder, og resultatet bekræfter de amerikanske undersøgelser.
Forandrede vilkår
Hun peger på, at vilkårene for forskning og udvikling har forandret sig radikalt de seneste årtier. I 1980'og 1990'erne foregik innovationen lokalt i virksomhederne. Sådan er det langt fra i dag, hvor det handler om at dele og forbedre viden i samarbejde med videncentre som universiteter og forskningsinstitutioner, der ligger spredt rundt om i verden.
»Morgendagens danske ingeniør bliver en slags styrmand, der koordinerer udveksling af viden i et netværk af eksperter i Brasilien, Kina og Danmark, og den slags global innovation er allerede en forudsætning for at kunne klare sig i international konkurrence. De videntunge virksomheder, der kan det, vil også skabe masser af vækst i Danmark, men de, der ikke kan, får det uhyggeligt svært,« siger Stine Jessen Haakonsson.
Global forskning
En af de danske virksomheder, der står midt i den situation, er Novozymes. Virksomheden opererer globalt og har forskningsoperationer først og fremmest i Danmark, Kina, USA og Japan. Endelig er man ved at starte op i Brasilien, fortæller Michael Fredskov Christiansen, der er landechef for Novozymes i Kina.
»Vi har fra starten lavet en global forskningsfunktion som en del af vores strategi. Det har ganske enkelt været nødvendigt for at få succes og vokse,« siger Michael Fredskov Christiansen.
Den stigende aktivitet blandt andet i Kina, hvor Novozymes har cirka 100 forskere ansat, har også skabt masser af aktivitet og vækst i Danmark, fortæller han.
»Mange af vores forskningsresultater fra de enkelte regioner bringes fra land til land for at blive bearbejdet ikke mindst i Danmark. Vores oplevelse er, at det både giver en meget stærk muskel rent forskningsmæssigt og skaber vækst i begge lejre både i form af grundforskning og arbejdspladser,« siger Novozymes-chefen.
