Otte veje til bedre luft i klasserne

31. marts 2017 kl. 11:283
Otte veje til bedre luft i klasserne
Illustration: Andreas Beck.
Tre eksperter og en politiker giver deres bud på, hvad der kan gøres ved skolernes indeklima.
Artiklen er ældre end 30 dage

Jens Henrik Thulesen Dahl, uddannelsesordfører, Dansk Folkeparti

Klare indeklimakrav til renoverede skoler: I dag er der kun krav til indeklimaet ved renovering, hvis et rum ændrer anvendelse, eller et ventilationsanlæg udskiftes. Bygningsreglementet skal kræve, at kommunerne, når man renoverer en skole, sikrer, at indeklimaet som minimum lever op til Arbejdstilsynets krav.

Geo Clausen, professor, DTU Byg

Ensret lovgivningen: Indeklimaet i skolerne er reguleret af Undervisningsmiljøloven, Arbejdstilsynets regler og Bygningsreglementet, og der er ikke nogen klar sammenhæng mellem kravene.

Jørn Toftum, lektor, DTU Byg

Kræv regelmæssige tilsyn med indeklimaet på skolerne: I Norge og Sverige er der krav om, at indeklimaet på skolerne jævnligt skal tjekkes. Det er skolelederens ansvar, at indeklimaet overholder kravene. I Danmark er der kun krav om, at elevernes oplevelse af undervisningsmiljøet bliver undersøgt.

Peter Noyé, ekspertisechef, indeklima og energi, Niras

Brug kun penge på de skoler, der skal overleve: Mange kommuner er i gang med at centralisere eleverne på færre og større skoler, men for at undgå protester fra forældrene offentliggør man ikke planerne og bliver ved med at klatte penge væk på overfladisk vedligehold af skoler, som alligevel bliver lukket om få år. Staten skal kræve af kommunerne, at de laver en klar og langsigtet porteføljestrategi for deres ejendomme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stil indeklimakrav efter tætning af klimaskærm: Mange skoler er blevet efterisoleret og har fået nye vinduer. Det mindsker luftskiftet gennem klimaskærmens utætheder og forværrer indeklimaet. Men i dag er der kun krav om at forbedre indeklimaet, hvis man udskifter et mekanisk ventilationsanlæg eller ændrer brugen af et rum. Derfor bør der indføres et krav i Bygningsregle­mentet om, at man i forbindelse med tætning af klima­skærmen skal sikre, at Arbejdstilsynets indeklimakrav er overholdt.

Tillad lidt slappere krav til renoveringer end nybyggeri: Nogle kommuner tager udgangspunkt i indeklimakravene til nybyggeri, når de skal renovere. Men det er nogle steder så dyrt at opnå dette niveau, at man helt dropper at gøre noget ved indeklimaet. Ved at tillade lidt højere CO2-niveauer bliver det mere økonomisk realistisk. Til gengæld skal det så være et krav ved renoveringer.

Luk smuthullet i Arbejdstilsynets regler: Mens Bygningsreglementet opererer med en grænse på 1.000 ppm CO2, så bruger Arbejdstilsynets vejledning om indeklima på skoler en grænse på 0,1 pct. af den samlede luftmængde. På grund af nedrundingsreglerne giver det mulighed for at overholde kravet med en CO2-mængde på 0,149 pct. – altså cirka 50 pct. mere end Bygningsreglementets krav. Ved at skrive 1.000 ppm eller 0,100 pct. lukker man den mulighed.

Kræv uddannelse af driftspersonale ved nyinstallationer: Flere kommuner har investeret i forbedret ventilation, uden at indeklimaet er blevet bedre. Det skyldes, at driftspersonalet ikke er blevet opkvalificeret til at styre og servicere eksempelvis decentrale ventilationsanlæg.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
1. april 2017 kl. 17:27

Lærer og elever må sørge for at lufte ud midtvejs i timen. Der bør være færre elever i klasserne.

2
31. marts 2017 kl. 14:21

Sådan noget lavpraktisk som at åbne vinduer, kan/gør man ikke det mere. Der blev normalt luftet ud i frikvartererne eller på andre tider.

1
31. marts 2017 kl. 13:46

Indeklima har mere eller mindre notoriskt været et problem for skolebyggerier fra 70'erne og frem. Det var et problem da vi startede i de nybyggede skoler dengang, det var stadig et problem da vores børn skulle gå i de samme skoler og meget tyder på, at vores børnebørn rammes af de samme problemer i de samme skoler, igen.

De par ældre skoler jeg har været på (bygget i 30'erne) har haft bedre indeklima og lysforhold og højere til loftet, men var jo så fyldt med asbest...