Otte millioner ton plastic ryger i havet hvert år

Mellem 4,8 og 12,7 millioner ton plastic blev ledt ud i verdenshavene i 2010. Forskere fra University of Georgia har undersøgt plastforureningen, og ifølge forskerne er der tale om en gennemsnitlig mængde på otte millioner ton, som hvert år bliver tilført verdenshavene.

»Den mængde, der ryger i havet, svarer til omkring fem plastikposer fulde af plastik for hver 30 centimeter kystlinje i de 192 lande, vi har undersøgt,«siger Jenna Jambeck fra University of Georgia til BBC.

Læs også: Kemikalier fra mikroplastic i havet skader økosystemet

Hun er hovedforfatter på den videnskabelige artikel, der netop er publiceret i tidsskriftet Science, og sammen med sine kolleger har hun udviklet modeller for de forskellige typer af affald, der ender i havet.

Det stod hurtigt klart, at fejlbehandlet affald og dumpet affald er de største syndere, og derfra fokuserede forskerne på plastic. Mængderne svarer til, at et par procent af hele verdens genererede plastaffald ender i havet.

Læs også: Plastaffald skader havene for 70 milliarder kroner

Kina topper listen over de lande, der forurener havet mest, og ifølge Jenna Jambeck kan det blandt andet hænge sammen med den hastigt voksende middelklasse, der får flere penge mellem hænderne.

»Økonomisk vækst går hånd i hånd med affaldsgenerering. Vækst er positivt, men man ser ofte, når lande udvikler sig, at infrastruktur til affaldshåndtering bliver nedprioriteret. Og det er de på sin vis i deres gode ret til – de går mere på i at få rent drikkevand og forbedre de sanitære forhold,« siger hun og understreger, at det alligevel er vigtigt, at økonomier i fremgang får styr på deres affald.

»Det må ikke glemme håndteringen, for så bliver problemet kun værre.«

Ifølge forskerne vil mængden af plastic i havet være oppe på 17,5 millioner ton om året i 2025, hvis udviklingen fortsætter som nu.

Emner : Forurening
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

...er netop at smide affald ud i vand. Jeg har selv boet i SØ Asien og set det. Ingen grisser som kineserne, og losser alt ud i floder. I teorien er det smart, for floden fjerner jo affaldet.

Der skal en holdningsændring til, og det tager lang tid.

  • 3
  • 0

Der skal en holdningsændring til, og det tager lang tid.

Man er nok nød til at betale for at affald ikke bare dumpes. Dvs pant systemet. Det kan måske løse en del af problemet. En anden del af løsningen kunne være bionedbrydelig plastic - ligesom organiske materialer fra dyr og planter.

Vores teknologi er altfor grov og primitiv. Vi skal emulere naturen. Markedssystemet kan ikke løse problemerne uden regulering.

  • 3
  • 2

bionedbrydelig plastic

Jeg tror det er den eneste løsning. Det burde der forskes mere i. Almindelig plastik til fødevarer skal jo ikke holde mere end to uger, så hvis man kunne indbygge en mekanisme der gik i gang efter et år ville man nok kunne holde de to adskilt tidsligt.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten