Oticon udvikler verdens mindste trådløse høreapparat

Illustration: Oticon

24 millimeter langt, 8,5 millimeter højt og 7,1 millimeter bredt. Det er dimensionerne på verdens angiveligt mindste trådløse høreapparat, som Oticon netop har udviklet.

Navnet er Intiga og det er skræddersyet til moderne, kritiske førstegangsbrugere.

Folk, der bruger høreapparat for første gang, er ifølge Oticon den mest kritiske type af brugere, der findes. Deres høretab er ofte ikke ret stort, så de forventer en højkvalitets-høreforbedring, der er meget tæt på den oprindelige lydoplevelse - altså som dengang hørelsen endnu ikke fejlede noget. Sus, støj og ubehagelige smålyde er helt uacceptable sideeffekter, selv om det er nok så lidt.

»Det er ikke forkert at sammenligne ydelsen i Intiga med et moderne hif- anlæg. Bitbredde og dynamikområde er bedre end en cd-afspiller,« siger projektleder Frank Engel Rasmussen.

Mange høreapparater havner i skuffen

En undersøgelse har imidlertid vist, at kun hver femte person, som kunne have gavn af et høreapparat, gør noget aktivt for at få det. Og ofte går der op til ti år, før denne andel overvinder deres indre modstand. Og der skal ikke meget til, før man opgiver og lægger høreapparaterne i skuffen. Det kunne for eksempel være en øget opmærksomhed på lyde, man ikke er vant til at høre, fordi der er forsvundet noget af hørelsen.

»Klinikkerne, der tilpasser høreapparaterne til brugerne, fortæller os, at det nu lykkes i første forsøg at give brugerne en oplevelse af god lyd. Det er nemlig lykkedes for os at udvikle en First-Fit-algoritme, der opfylder det formål,« siger han.

Det nye høreapparat, Intiga, er derfor udviklet til at imødegå alle slags forhindringer, der kan komme i vejen.

Det handler ikke kun om at tilføje apparatet de nyeste og mest avancerede lyd-processing-algoritmer. Farven, udformningen og det diskrete look er mindst lige så vigtige parametre. Det har andre undersøgelser vist. De fleste vil helst ikke have, at deres høreapparat kan ses.

Men at krympe tidens små høreapparater yderligere og sænke strømforbruget samtidig med, at ydelsen øges og samtidig med, at apparatet har et fuldt sæt af trådløse funktioner, det har krævet en stor indsats.

Værdig udfordring

»Det har været meget tilfredsstillende for alle os ingeniører, der har været involveret i udviklingen af Intiga i de seneste tre år. Både inden for mekanik, elektronik, audiologi og embedded software,« siger Frank Engel Rasmussen.

Det er meget længe siden, at høreapparater kun var en slags equalizer, der forstærkede bestemte frekvenser mere end andre. Et moderne høreapparat er en kraftfuld computer, som bruger avancerede, digitale filtre til at fiske menneskestemmer ud fra et støjfyldt miljø. Der bruges for eksempel to mikrofoner i hvert apparat, og ved hjælp af fase-analyser kan apparaterne retningsbestemme og fokusere på de lyde, der er interessante for brugeren.

Højre og venstre høreapparat er i trådløs forbindelse med hinanden, og de udveksler data, blandt andet for at bestemme en lyds retning. Det kaldes binaural processing.

»Den trådløse forbindelse bruges for eksempel også til binaural dynamisk feedback cancellation. Hvis der er en høj tone i kun det ene apparat, så betyder det nok, at ørestykket er gledet lidt ud, og tonen bliver automatisk dæmpet. Hvis tonen derimod høres i begge apparater, så er det en lyd, der skal høres. Det er vigtigt at apparatet kan kende forskel, hvis man er til koncert,« siger han.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er bruger af et sæt Simens pure 700 bte som har bluetooth, styrkeregulering på fjernbetjeningen og teek så fjernsyn osv. kan kobles trådløs til høreapparaterne og det er jo smart. Telefonen ringer og så et tryk på fjernbetjeningen så er der forbindelse uden at have mobilen ude af lommen. Lyden er stereo osv. Mener ikke der er er da ikke meget fremskridt for det samme bare opfundet for 3 år siden. Fjernbetjeningen er programerbar så man kan vælge støjdæmpning osv. Hvad størrelse angår så er Simens 2 mm højere end Oticon men det er jo til at leve med. Når man nu er en kræsen bruger Skulle der jo gerne være noget for legebørnene.

 • 0
 • 0

Hvordan er de mht til batteriskifte?

Jeg fik nye ørekrykker for ½ år siden, og de er væsentligt sværere at skifte batteri i, end min 10 år gamle 1½ cm større (længere) af samme mærke.

De små er desuden meget fugtfølsomme, så det er et problem at dyrke sport, hvor man gerne vil høre træner/ridelæreren, når man sveder. De skal opbevares særskilt med et fugtsugende emne i en tæt beholder, når de ikke er i brug.

Og så siger jeg ikke noget om hedeture/folk, der generelt sveder meget. Vel?

Mine fungerer trådløst, har dæmper program og teleslynge, men det forhindrer ikke fortsat store problemer med visse typer musikanlæg, som det åbenbart er meget vanskeligt at løse, fordi apparatet kompenserer for, hvad det opfatter som hylen (som hvis mikrofonen er blokeret), så musik til fester lyder ofte som noget afspillet for våd papkasse under vand. Dét er rigtig meget generende: Nu kan man HØRE, hvad folk snakker om ved bordet, og så må man alligevel smide ørekrykken, da det er ulideligt med musikken, der lyder aldeles hæsligt.

Vindstøj er også et problem, jeg HADER at gå med hue, da jeg som barn SKULLE fordi, jeg blev opereret flere gange. Så romantiske ture ved stranden, skal ikke indbefatte meget kommunikation.

Da jeg først indrømmede overfor mig selv- at ørekrykker var nødvendige, var det egentlig et plus, at de kunne SES. Det der med at sige: "Jeg hører dårligt!" kan folk alligevel ikke huske, derimod har jeg ofte måttet sige til folk, at de IKKE behøver at tale højt tilmig: Jeg har mine ørekrykker på! :-D

Mvh Tine

PS: Nu ved jeg ikke om, jeg er teknisk nok? ;-)

 • 0
 • 0

Ang. om det er teknisk nok, så skriver man jo efter bedste evne og ikke alle kan skrive som andre. Om oticon har løst problemet med vindstøj ved jeg ikke og de skriver intet om det. Det er som du skriver meget irreterende og det ville for mig være et stort fremskridt. Jeg spiller selv lidt musik og har ingen problemer med mine og ej heller i selskab. Det kunne jo være sjovt at sætte oticom op mod simens. Jo alle forbedringe er da med til at gøre livet lidt sjovere for os hørehemmede og ville da lige kommentere :-) Bjarne.

 • 0
 • 0

Kære Oticon, Hvorfor bøvler man stadig med batteriskift? Jeg skifter jo heller ikke batterier på min el-tandbørste. Med venlig hilsen Svend

 • 0
 • 0

Og nu må man da komme af med den slange , så den kan sidde inde i øret eller øre kanalen

Jeg ser at TV bruger den slags til nyhedoplæsere

Mine venner fumler ustandseligt med den slang , batterier, og manglende fjernbetjening

 • 0
 • 0

Problemet med in-the-canal modellerne er så, vidt jeg husker, at der er væsentligt mindre plads at arbejde med, da man ofrer en del plads til batteri-skuffen og desuden skal have plads til ventileringskanalen.

Jeg har selv completely-in-the-canal høreapparater, af den type der er umulige at få øje på hvis man ikke ved de er der, og den er relativt skrabet mht. muligheder og indstillinger. Jovist, jeg har da flere kanaler at vælge imellem, men det er vist også det.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten