Oticon satser stort på benforankrede høreapparater

Som et af de få firmaer i verden satser danske Oticon nu også på markedet for benforankrede høreapparater, der skal opereres ind i hovedet på de hørehæmmede.

Benforankrede høreapparater er en fordel for hørehæmmede, der i forvejen af en eller anden grund ikke kan bære et konventionelt høreapparat. Med et benforankret høreapparat kan de få en tilsvarende hørelse som brugte de et almindeligt høreapparat.

Høresystemet består af to dele: implantatet og selve lydprocessoren. Implantatet, der er lavet af titanium, forankres i kraniet bag øret.

Høresystemet baseres herved på overførsel af lyden gennem benet, som derved fungerer som lydens transmissionsvej direkte til det indre øre. På denne måde føres lyden helt uden om såvel øregang som mellemøre. En væsentlig del af det benforankrede høresystem udgøres af lydprocessoren.

I forvejen er det blandt andet det australske firma Cochlear, der har kunnet tilbyde denne form for behandling, og i følge Jes Olsen, der skal stå i spidsen for Oticons nye afdeling med benforankrede høreapparater, Oticon Medical, har markedet på det seneste gennemgået en hastig økonomisk udvikling.

»Vi har kigget meget på, hvordan markedet har udviklet sig, og det har nu fået en størrelse, hvor det også er relevant for os at være der. Dertil kommer, at det giver os mulighed for at bruge vores teknologiske og audiologiske platforme, som vi frembringer. Vi kan bruge vores IC-teknologier i endnu et marked og dermed kapitalisere yderligere på vores udviklingsomkostninger,« siger han til Ing.dk.

Jes Olsen peger desuden på, at Oticon rent teknologisk kommer fra en helt anden position end det svenske selskab.

»Det, vi bringer med vores nye produkter, er den gode lydprocessering og den gode audiologiske forståelse og den avancerede signalbehandling, som dagens produkter ikke har,« siger han.

Selve udviklingsselskabet Oticon Medical er placeret i Göteborg-området, og det er der ifølge Jes Olsen en god grund til.

»Det er ikke et tilfælde, at Cochlear har sin afdeling for benforankrede høreapparater i Göteborg-området, for det er også her, man er førende med titaniumimplantatteknologi på især det dentale område, og det er i princippet det samme titaniumimplantat, man bruger til at fæstne tænder med, som vi også bruger. Så derfor, synes vi, det er det rigtige at være i området, hvor kompetencerne er« siger han.

Oticon anslår, at verdensmarkedet for benforankrede høresystemer er mellem 350 millioner kroner og 410 millioner kroner. Oticon oplyser grossistpriserne på høresystemet til at ligge mellem 25.000 og 35.000 kroner - hertil kommer udgifter til selve operationen, træning og tilpasning.

Oticon Medical ventes at præsentere sine første produkter på den amerikanske høreapparatkongres AAA. De første produkter planlægges frigivet til salg i årets anden halvdel.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg står foran et såkaldt coclear implant. Er der nogen af læserne der kan fortælle, om et kranieforankret høreapparat kan være lige så godt som CI? CI har ledninger op til hørenerven medens, kan jeg forstå, et kranieforankret høreapparat bruger lydsvingninger i kraniet der så påvirker hørenerven.

 • 0
 • 0

kranieforankret høreapparat

Det vil være et spændende emne at hører mere om, det involver jo mange højteknologiske discipliner. Men det er ubegribelig med den nul tolerance der er over for selv ret uskyldige fejl i overskrifter: Knogle, ben, kranie mon ikke de fleste er klar over at et implantat til hørelsen ikke indsættes i storetåen:-) Og hvad står der så lige i den danske ordbog om titan subst. -en, -er, -erne

 1. hver af de tolv urguder i græsk mytologi som var børn af Uranus (himlen) og Gaia (Jorden), og som sammen med giganterne kæmpede mod de olympiske guder, men blev styrtet ned i underverdenen
 2. en person med meget stor styrke el. betydning.

Titanium subst.: -met = et sølvhvidt metallisk grundstof som er stærkt, let og modstandsdygtigt over for korrosion, og som bl.a. benyttes i luftfartsindustrien.

Hvorfor i alverden skal det lige værer på engelsk? Det er dårlig sprogbrug at blande dansk og engesk, hvis det kan undgås.

 • 0
 • 0

Benforankret høreapparat er den korrekte fagudtryk, og står for Bone Anchored Hearing Aid (BAHA).

 • 0
 • 0

Et benforankret høreapparat stimulerer det indre øre (prøv http://www.cochlear.dk/Produkter/BAHA/inde...), hvor et chochlear implant stimulerer hørenerven. Et BAHA giver således en mere naturlig lyd da hørenerven bliver stimuleret af sneglen (=cochlea). Men igen, disse to implantater afhjælper vidt forskellige typer af patienter, så man kan ikke rigtig sammenligne hvor "gode" de er. Alt er relativt!

 • 0
 • 0

Nej, Hvis man kan tale dansk, hedder det knogleforankret. Ben er noget finder i naturen eller hos slagteren. Levende mennesker har ikke andre ben, end dem de går på.

Ja, men det ændrer ikke på, at det er det udtryk man bruger i faget!

 • 0
 • 0

tja.. jeg ville nu til enhver tid oversætte bone til knogle ;)

Jeg hørte godt at Oticon var på vej ind på dette områder for et par uger siden... ganske spændende at se om de kan få succes med det...

Det med at bruge knoglerne som transmissionsvej for lyden, er faktisk det samme der sker når du hører din egen stemme anderledes end alle andre - de lave frekvenser slipper bedre igennem end de høje... I forbindelse med et høreapparat, er det naturligvis noget man vil forsøge at kompensere for...

De knogletransmitterende apparater (man kan godt få nogle der ikke er forankrede), hvis man f.eks. anvender dem til en telefon el. andet, skulle i øvrigt virke fantastisk i støjfyldte områder - også for folk med normal hørelse... der kan læses lidt i overbliksform her: http://en.wikipedia.org/wiki/Bone_conduction

 • 0
 • 0

Ben er noget finder i naturen eller hos slagteren. Levende mennesker har ikke andre ben, end dem de går på.

Det er sjovt, jeg har altid troet at "ben i næsen" refererede til knogler :-)

For nu lige at frikende journalisten, så bruger Demant konsekvent udtrykket "benforankrede høresystemer" i deres pressemeddelelse: http://www.demant.com/eprise/main/Demant/_... Og da det er dem der laver produktet, må de vel selv bestemme :-) På den anden side, hvis man søger på Google, finder man væsentlig flere resultater på knoglreforankrede end benforankrede (hvis man includerer "-oticon"). Men begge ord må siges at være i almindelig brug.

 • 0
 • 0

Til Johan-Albert En CI elektrode ligger faktisk inde i selve øresneglen, så man kan ikke sige at man går uden om øresneglen. Istedet for fysisk at stimulere nerve-enderne (hårcellerne) med lyd, stimulerer man med elektroden, og med tiden lærer hjernen at forstå dette som brugbar lyd.

 • 0
 • 0

Hej Jesper Yde. Tak for svaret. Jeg har nu været til et par samtaler hvor jeg bl.a. fik demonstreret CI- implantet på en model. (det overraskede mig, at sneglen er så lille i forhold til resten af modellen). En anden samtale drejede sig om selve operations forløbet både før og efter, og ikke mindst mulige bivirkninger, som dog var ret sjældne, blev det mig fortalt. MEN: Risiko for hjernehindebetændelse.( Her skal man have injektioner af antibiotika 14 dage før en operation). Mulighed for forværret tinnitus.( Har selv en grim tinnitus). Og sidst, men ikke mindst, er der risiko for hængende underansigt, hvis en nerve bliver berørt under operationen. Og så den lange tid derefter med tilvænning. Jeg kan godt fortælle dig, at jeg er inde i en depressionsperiode. Det er det med: skal, skal ikke. Siden min uddannelse som skibsbygger (nittehamre og stemmepistoler der blev drevet af trykluft uden hørebeskyttelse) har jeg haft høreproblemer. Hertil 20 års sejlads som maskinmester. Det er nu ca 50 år med høreproblemer med både fysiske og psykiske tæv. Ja, af en eller anden grund, kan det vække vrede hos andre, hvis man ikke kan høre. "Så hør da efter for satan" og andet i den dur. Selv har jeg givet øretæver i selvforsvar. Men disse mange år som hørehæmmet har bevirket, at jeg i dag lever i total isolation. Jeg har taget konsekvensen af, at jeg jo er så besværlig, som det blev mig fortalt. Nederlag på nederlag. Nu lever jeg i et gammelt skovløberhus i kanten af en lille skov og passer mig selv og mine 8 katte. Jeg er nu 67 år og jeg tænker på risikoen ved en CI-operation (det er nemmere at "vinde" hér end i Lotto, for at være matematisk). Men som sagt, har hele forløbet sat mig under psykisk pres, og jeg har derfor besluttet, at takke nej til tilbuddet om en Cochlear Implant. Hvad fanden skal jeg bruge det til, når jeg nu i ca 50 år har levet med handicappet, for at sige det lige ud. Jeg er knaldgod til mundaflæsning og kropssprog, har jeg fået at vide fra Høreinstituttet. Så lad det blive ved det. Og det er såmænd lidt af en lettelse at have taget beslutningen. Med venlig hilsen Johan-Albert

 • 0
 • 0

Med en god lille kikkert, kan du sikkert mundaflæse på længere afstand, end du vil opnå at kunne høre med et CI implant.

For nogle år siden, havde et CI-implant kun få elektroder (4 styk), og lyden blev derfor omsat til meget få toner, som stimulerede øret. Selvom det måske giver mulighed før at kunne høre hvad der siges, kan det langtfra sammenlignes med normal hørelse. Og det fungerede ikke, hvis der var støj i omgivelserne. Ikke noget med at kunne høre fuglesang.

Ved nogen, hvor mange "toner" et CI-implant kan stimulere idag? Har man fået integreret en chip/film med tusinder af ledninger på, så det er muligt at opnå noget der kan betragtes for hørelse? Hvor man førhen indopererede elektroder, så kunne jeg forestille mig, at man måske er kommet over dette stadie, til at man kan indoperere en chip eller plastikstrimmel, der giver mulighed for stimulering af tusinder af toner.

Jeg forestiller mig, at man engang i fremtiden, kan lave bevægelige chips, der bevæger sig som orm, og kan styres til at placere sig korrekt, og hvis overflade kan styres til at forbinde sig med en beskadiet hørenerve, og vil kunne give det meste af hørelsen tilbage. På nuværende tidspunkt, tror jeg CI er langt fra dette stadium.

Er muligt at fjernstyre chips/orm til korrekt placering, vil det måske også være muligt, at eksperimentere med indopereringer i hjernen, hvor det sker indefra, og uden hovedet skal skæres op. "Ormene" skal bare sprøjtes ind i en indsprøjtning, og vil anbringe sig korrekt, samt forbinde sig, og kunne give hørelsen tilbage, eller mulighed for radiokommunikation mellem udstyr og hjernen.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten