Østrigerne sorterer affald i 80 forskellige materialer

Illustration: Lavu

Korkpropper og madolie. Plastflasker, plastbøtter, plastfilm. Udtjente cd'er og stumper af stearinlys. Glødepærer og elsparepærer. Emballage af pap, flamingo og træ.

Der er nok at holde rede på, når østrigerne begiver sig til genbrugscentret. Hele 80 forskellige fraktioner af materialer, der kan genbruges eller genanvendes, sorterer borgerne i delstaten Oberösterreich deres affald i.

Østrigerne er europamestre i at få det maksimale ud af deres affald. I intet andet land går myndigheder, borgere og affaldsselskaber så grundigt til værks.

Men gevinsten kommer ikke af sig selv, fortæller direktør Christian Ehrengruber fra Lavu, som er affaldsselskabet i Oberösterreich. For borgerne bringer selv 40 procent af deres affald til et af delstatens 185 genbrugscentre. Hjemmefra har de sorteret i fem-seks poser, og på genbrugscentrene hjælper medarbejderne med at nå op på de næsten ubegribelige 80 fraktioner.

»Det er ligesom med vores indkøb. Noget bliver bragt hjem, men det meste køber vi i supermarkeder,« siger Christian Ehrengruber. Han tror ikke på, at mentaliteten i det ultrarene alpeland er afgørende for succesen.

»Alle kan opnå de samme resultater, som vi har gjort. Det handler om at tilbyde borgerne at udvikle systemer og informere dem om miljøfordelene. Så bliver de motiverede til at sortere,« siger han.

I øvrigt hjælper hjemmehjælpere ofte ældre og andre med særlige behov med at køre affaldet til genanvendelse.

Christian Ehrengruber var en af talerne på en konference arrangeret af Dansk Kompetencecenter for Affald, Dakofa, 29. februar.

Dokumentation

Præsentationerne fra Dakofa-konferencen