Oslo slår alarm efter fund af parasitter i drikkevand

80 procent af indbyggerne i Norges hovedstad, Oslo, har fået besked på at koge vandet i mindst tre minutter efter fund af parasitterne Giarda Lamblia og Cryptosporidium i vand fra vandværket Oset.

Parasitterne stammer fra dyrs afføring og kan overleve i lang tid i vand i sin cysteform.

Typiske reaktioner af at drikke ubehandlet vand er akut diarre, der i tilfældet med Cryptosporidium kan udvikle sig til kronisk diarre som kan være livstruende på grund af stort væsketab, skriver Aftenposten.

Det er ikke første gang, at nordmændene stifter bekendtskab med de små parasitter. I foråret 2004 blev mindst 6.000 indbyggere i Bergen syge, efter at Giarda-parasitter var endt i drikkevandet, heraf døjer 150 mennesker stadig med kvalme, smerter og fordøjelsesproblemer.

Myndighederne arbejder på at finde kilden

Opdagelsen af parasitterne i Oslos drikkevand blev gjort af Vann- og avløbsetaten tre steder allerede i går, tirsdag. Myndighederne arbejder i øjeblikket med at tage en lang række vandprøver for at finde kilden til problemet.

Imens bliver folk frarådet at bruge isterninger, drikke maskinkaffe og koge vandet i de nye vandkogere, der kun opvarmer vandet til omkring 80 grader.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Den åbenlyse selvmodsigelse i artiklen er rettet. Udsagnet der åbenbart ikke nåede helt med i artiklen var flg.

"Imens bliver folk frarådet at bruge isterninger, drikke maskinkaffe og koge vandet i de nye vandkogere, der kun opvarmer vandet til omkring 80 grader". Tak for henvendelsen. Det er nu tilføjet.

MVH Thomas Djursing

 • 0
 • 0

Bliver folk virkelig frarådet at koge vandet?? Pas på sproget!

Nu giver I forhåbentlig jer selv tilstrækkelig tid, derinde på redaktionen, til at gøre jeres arbejde ordentligt? Eller?

 • 0
 • 0

Først Bergen så Oslo. Hvad ved de norske vandforsyningerne om disse forhold? Og hvad ved vi i Danmark? Bortset fra en kilde til indtrænget af parasitter må der jo derefter være gode levevilkår i de mange km vandrør som føres gennem byerne. Fandt vi nogen sinde ud af årsagen til den massive drikkevandsforurening i Århus??? Uden at kende årsagen kan man vel ikke hævde at beredskabet kan fungere optimalet. Og hvad mener vandmyndighederne, der skal gøres? mvh Torben Sønnichsen

 • 0
 • 0

Først Bergen så Oslo. Hvad ved de norske vandforsyningerne om disse forhold? Og hvad ved vi i Danmark? mvh Torben Sønnichsen

Man kan slet ikke sammenligne vandforsyningen i Danmark og Norge.

Følgende sande paradoks er sagt om vandforsyningen i Norge: "Norge har verdens bedste vand - derfor har de Europas dårligste."

I Norge får vi vand fra søer i fjellene i relativt ubeboede områder. Det vand er så rent, at næsten ingen vandværk har yderligere sikring mod forurening end et dybtliggende indtag i disse fjellsøer. Paradosalt nok er vandværksvandet i Norge derfor mere sårbart end i områder, hvor råvandet er så forurenet, at man må bruge flere trin af vandrensning, der hele tiden bliver overvåget, så man sjældent får punktfoureninger, der ikke opdages, før de når ud til folk.

De fleste norske fødevarevirksomheder arbejder derfor i dag på dispensation fra EU, der forlanger mindst 2 barrierer for bakteriel forurening på vandet.

Mvh Peder Wirstad, Norge

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten