Oslo skrotter ti år gamle tog fra IC4-leverandør

»De støjer for meget, de er så tunge, at de ødelægger gaderne, og de virker ikke, som de skal«

Ordene kommer fra Oslos miljø- og trafikborgmester Jøran Kallmyr og er sagt til norske TV2 om de sporvogne, som Oslo for ti år siden fik leveret af Ansaldobreda - den italienske togproducent, der også skal levere de skandaleramte IC4-tog til DSB.

Nu er de norske politikere blevet så træt af de italienske tog, at togene nu bliver taget af skinnerne, selvom de kun er ti år gamle, skriver politiken.dk

Til sammenligning forventer DSB, at de italienske IC4 tog vil køre på skinnerne i 20 til 25 år.

Undersøgelser har vist, at nordmændenes sporvogne allerede er begyndt at ruste, og at der er revner i hjulakslerne på vognene. Indkøbsprisen på de 38 sporvogne var på næsten en halv milliard kroner.

Den regning er imidlertid intet imod, hvad DSB måtte betale for IC4-togene.

Herhjemme betalte DSB i sin tid fem milliarder kroner til Ansaldobreda for de nye tog, som skulle have været ude at køre på de danske skinner allerede i 2003. DSB har dog fået lovning på at få 2,25 af de fem milliarder kroner tilbage som erstatning for forsinkelsen på de nye tog.

Det er imidlertid ikke kun i Nordeuropa, at man har dårlige erfaringer med den italienske togproducent. Det britiske togblad Rail Magazine kunne berette, at Ansaldobreda er berygtet for sine forsinkede leverancer og sin tvivlsomme kvalitet.

Firmaet er for eksempel tre år bagud med leveringen af tog til letbanen i Los Angeles.

Ansaldobreda har ligeledes haft store problemer med at levere det hollandske højhastighedstog Albatros/V250, som skulle have været leveret tilbage i 2006. Ironisk nok er de hollandske tog forsinkede, fordi Ansaldobreda endnu ikke er færdig med at levere de danske IC4-tog.

Emner : Tog
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

En smule OT, men hvad koster et "standard" Siemens ICE diesel togset, som kan køre på bane.dk med dags varsel? Hvad gættes der på at IC4, kommer til at koste? Ud fra artiklen bliver prisen 2,75 mia, men det må koste at være forsinket. Hvad kan vi få for IC4 ved en skrot handler?

 • 0
 • 0

Det er også AnsaldoBreda har "produceret" de underjordiske og førerløse tog til den Københavnske Metro!

Det er ikke AnsaldoBreda, der har leveret metrotog med derimod Ansaldo STS, som modsat deres søsterselskab er kendt for at levere et godt produkt.

 • 0
 • 0

Hvad havde I/De forventet af italienere? Selv en Ferrari kan kun køre få dage uden service. Fatter ikke at DSB ikke bestilte tysk......

 • 0
 • 0

De danske IC4 tog skulle jo også være begyndt at ruste i følge en tidligere artikel i ing.dk derfor burde politikerne og DSB have skrottet IC4 og elektrificeret de sidste hovedstrækninger i DAnmark. Da DSB ønskede at give BaneDanmark penge ud fra overskuddet til udskiftning af dårlige spor og til at elektrificere strækningerne bremsede politikerne pengene, da DSB modtager statsstøtte. Hvilket alle andre operatører der kører med passagere faktisk også gør. Om de har vundet det i udbud eller ej.

Derfor kære politikere se nu til at bruge de penge der kommer ind for kørsel på de danske jernbaner til at elektrificere jernbanerne og holde dem vedlige. Ligesom indtægterne fra bilers vægtafgifter bør bruges til vedligeholdelse af veje.

Ved at elektrificere ligesom resten af europa har gjort vil DSB kunne købe hyldevare fra de få togfabrikker der er i verden, istedet for at lave special bestillinger til tog der alrdig kommer til at fungere optimalt. Bare se DSBs historie for indkøb. Det er meget få lokomotiver og togsæt der har været succes fulde.

 • 0
 • 0

Artiklen siger jo ikke hvilke sporvogne, der er tale om? Sporvogne har vel ikke meget med togsæt at gøre. Norske togsæt er da i øvrigt ikke noget at skrive hjem om. Norge henviste selv for nylig til at Danmark har investeret meget mere i togdrift og har trods forsinkelserne meget nyere material. I Danmark skal man ikke en gang kæmpe mod sneen på Bergens banen.

I Norge er det vigtigt med offentlig transport: Vejene er nemlig endnu ringere, bortset fra E6 og et lille stykke af E18 er det to-sporede veje med 60-70 km max og en fuglekasse per 3 kilometer til 3600 ved en bare lille bitte hastigheds overskridelse.

 • 0
 • 0

Prisen kender jeg ikke. men Siemens ICE TD, også kendet som BR605, der er det tog der i dag køre mellem Kbh-Hamburg-Berlin samt Århus-Hamburg-Berlin. kan ikke bruges som erstatning for IC4.. og det vil kræver MEGET store ombygning for at få det tilpasset.

Vognkassen er forsmal, for at gøre tiltning muligt, Dørene er for samalle til at man kan have cykler/barne vognen med Der er ingen lavgulv's afdeling Det er en brændstof forslugende tingest, der ved sammenlign kørsel bruger 20-25% mere diesel end IC3 (I følger DSB's værksted Århus)

 • 0
 • 0

Hvorfor ikke droppe tog i det hele taget, med undtagelse af Århus-København?

Indsæt busser i stedet. Der er langt mindre tab pr. passager og på strækninger udenfor den nævnte strækning er der ikke den store forskel i tiden.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten