Oslo får de første automatiske gadefejere

Her testes den autonome fejemaskine for første gang på Olaf Ryes Plass i Oslo. Illustration: Applied Autonomy

I de seneste par uger, har man kunnet møde en sort og hvid robot med store koste, der kørte frem og tilbage på Olaf Ryes Plass i Oslo. Den lille robot fejer, opsamler visne blade, spuler og desinficerer helt af sig selv.

»Maskinen er programmeret til at gøre rent på den vestlige og nordlige del af pladsen,« fortæller Olav Madlien, der arbejder i Applied Autonomy - en virksomhed, som allerede gennem længere tid har testet selvkørende busser i Kongsberg i Norge.

Rydder op og desinficerer

Den selvkørende gaderengøringsmaskine har kørt nogle testture på en parkeringsplads i Kongsberg, før den kom til Oslo. Derudover er maskinen blevet testet på jernbanestationen i Frankfurt, hvor den skulle desinficere i forbindelse med corona, samt flere steder i Asien.

Nulemission

Maskinen fejer grus, affald, blade og skidt væk og sprøjter vand eller desinfektionsvæske ud. Den har en vandtank på 60 liter og en opsamlingstank til grus, affald og blade, som er lige så stor.

Derudover er den udstyret med en skraber, som kan skrabe tyggegummi og andre ting løs fra asfalten.
Sensorer registrerer, om noget eller nogen kommer imod den.
»På den måde kan den finde vej rundt om forhindringer og undgå at støde ind i genstande eller folk. Vi arbejder løbende med sikkerheden, men synes, at vores tests indtil nu ser meget lovende ud,« siger Olav Madlien.

Besparelser

Her på de første ture følges maskinens arbejde af mennesker, men på sigt er målet, at maskinen skal kunne klare sig selv og helst køre om natten, når der ikke er så mange folk på gaderne.

»Planen er at levere systemer, som sikrer, at maskinerne ikke bare er autonome, men at de udfører deres opgaver på en systematisk og optimal måde i større, velorganiserede ‘flokke’. Ejerne af maskinerne vil dermed kunne følge alle data om, hvor maskinerne har kørt og være helt opdaterede på tilstanden i de områder, hvor maskinerne arbejder, uden at skulle sende mandskab ud for at kontrollere,« siger Olav Madlien.

Artiklen er fra tu.no

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er lidt uheldigt at fejemaskinen står ved siden af et græsareal fuld af blade, uden oplysning om maskinen kan feje græsarealer, eller om den må vente med at opsamle blade og snavs til det er kommet ud på befæstiget areal.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten