Optiske systemer kaster nyt lys over monsterbølger
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Optiske systemer kaster nyt lys over monsterbølger

PLUS.
Den store bølge ud for Kanagawa er et berømt træsnit af den japanske kunstner Hokusai fra omkring 1830. Mange har ment, at det skulle forestille en tsunami, men Julyan Cartwright og Hisami Nakamura argumenterede i en videnskabelig artikel i 2009 for, at der mere sandsynligt er tale om en monsterbølge med en højde over 10 meter, hvilket er helt usædvanligt i Tokyo-bugten. De to forskere mener, at den lille båd er på vej ud til en fiskerflåde på havet for at hente fisk til markedet. Illustration: Hokusai

I mange år afviste forskere de søfarendes beretninger om gigantiske monster­bølger som vilde over­drivelser. Men nu nærmer de sig en god forståelse af fænomenet.

Efter ca. 25 års arbejde er forskerne ved at få styr på, hvordan der pludseligt og så at sige ud af ingenting kan opstå gigantiske bølger på havet – mere end dobbelt så store som de største af bølgerne

Læs videre med et PLUS-abonnement

Få adgang til al PLUS-indhold og Ingeniørens e-avis med et PLUS-abonnement.

Som IDA-medlem har du gratis adgang til PLUS-indhold. Læs her hvordan.

I forbindelse med coronavirus har vi valgt at forlænge det gratis prøveabonnement på PLUS, så det varer 30 dage i stedet for 14 dage.

Abonnementet udløber af sig selv, når perioden er afsluttet.