Optimistiske ingeniører skal ikke forvente lønfest

Danske ingeniører er godt i gang med at lægge krisementaliteten bag sig. 51 procent af ingeniørerne er nu så optimistiske omkring fremtiden, at de forventer en stigning i reallønnen over de næste tre år, fremgår det af en ny undersøgelse.

Det er et imponerende spring på 20 procentpoint i forhold til sidste år, hvor kun 31 procent havde forhåbninger til lønstigninger. I 2014 svarer 40 procent af de adspurgte ingeniører, at de tror på en stigning på mellem et og ti procent, mens 11 procent mener, at deres realløn vil stige mere end det.

Skal dine kompetencer i spil på en ny arbejdsplads? Tjek mulighederne på Jobfinder.

Men ingeniørerne skal ikke forvente sig en generel lønfest de kommende år, mener administrerende direktør i brancheorganisationen Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) Henrik Garver.

»Det lyder for mig at se helt urealistisk. Ser man på enkeltmedarbejdere, der er dygtige og gør det godt i den virksomhed, de er ansat i, kan de jo reelt set sagtens foretage et karrierespring, der giver dem et ti procent reallønsløft - det vil bare ikke gælde for gennemsnittet,« siger Henrik Garver.

Læs også: Ingeniører knokler mere end andre

Selvom han medgiver, at ingeniørerne befinder sig i en branche med gode fremtidsperspektiver, skal danske ingeniører passe på med at tro, at de kan sælge sig dyrere end udenlandske konkurrenter.

»Udfordringen er, at virksomhederne jo hele tiden skal afveje, hvor meget mere i løn de vil give til en medarbejder med dansk pas kontra en medarbejder med engelsk eller svensk pas,« siger han med henvisning til, at lønniveauerne blandt de svenske og engelske kolleger generelt er lavere end herhjemme.

Især de rådgivende ingeniører konkurrerer i stigende grad på et internationalt arbejdsmarked, og det gør også sammensætningen af medarbejdere i de danske virksomheder mere international. Derfor skal danske ingeniører ikke forvente at blive bedre kompenseret generelt end deres udenlandske kolleger.

»Der er dele af ingeniørarbejdet, der ikke kræver de allerhøjeste kompetencer, og hvis du skal betale en meget høj pris for det, så er det, at kabalen ikke går op. Ingeniørerne befinder sig på et globalt arbejdsmarked, der heldigvis har rigtig lyse udsigter for spændende job til en god løn, men at forestille sig så høje generelle lønstigninger specifikt i Danmark er ikke realistisk,« siger Henrik Garver.

Forsigtig optimisme

Undersøgelsen er foretaget af Danske Civil- og Akademiingeniørers Pensionskasse (DIP) blandt et repræsentativt udsnit af danske ingeniører, der er blevet bedt om at forholde sig til fremtiden. Og ingeniører forventer sig meget af fremtiden, som det tidligere har været beskrevet her på sitet.

Læs også: Ingeniørernes selvtillid er i top

I samme undersøgelse svarer 71 procent nemlig, at de ikke frygter at blive arbejdsløse inden for de næste tre år, hvilket også er en habil stigning på 13 procentpoint fra 2013. Henrik Garver mener da også, at danske ingeniører har god grund til optimisme i forhold til jobsikkerhed og fastholdelse af den løn, de har i dag.

Skal ingeniørerne så forvente sig et stagneret lønniveau?

»Jeg tror sådan set godt, ingeniørerne kan forvente sig et stigende lønniveau, der også vokser hurtigere end andre dele af arbejdsmarkedet. Men i de seneste år har vi dog ikke set en reallønsfremgang på hverken fem eller ti procent,« siger han.