Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Opråb fra Sverige: Cykelhjelme bør være designet til sammenstød ved 40 km/t

PLUS.
Cykelhjelme på markedet skal testes ved en kollision på 5.42–5.52 m/s svarende til lidt under 20 km/t. Det er alt for lidt, mener svensk forsikringsselskab. Illustration: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kravene til de cykelhjelme, der i dag findes på markedet, er alt for lempelige.

Det mener det svenske forsikringsselskab Folksam, der har gennemført en crashtest for at undersøge de mest almindelige ulykker mellem biler og cykler.

»Resultaterne viser, at nutidens hjelme ikke er testet og tilpasset de hastigheder, hvor alvorlige cykelulykker sker med bil, hvilket kan have alvorlige konsekvenser,« skriver forsikringsselskabet i en pressemeddelelse.

Mange kollisioner mellem bil og cyklist sker i svenske byzoner med en hastighedsgrænse på 40 km/t, viser undersøgelsen, ifølge Folksam, men standarden, som cykelhjelme skal leve op til - og som også er gældende i Danmark - stiller krav om sikkerhedstest ved lidt under 20 km/t.

100 millisekunder er for langsomt

Folksams øgede opmærksomhed omkring hastighed har ramt den populære airbag-cykelhjelm fra svenske Hövding, der sidder om halsen og er indbygget i en krave, som udløses ved sammenstød. Den er også flittigt brugt blandt danske cyklister.

Forsikringsselskabet har fjernet produktet fra sin liste over anbefalede cykelhjelme. Det sker, fordi Hövding har afvist at deltage i en sikkerhedsundersøgelse, hvor Folksam vil crashteste hjelme ved 40 km/t. Airbaggens udløsertid på 100 millisekunder er tilsyneladende for langsomt til at beskytte cyklistens hoved ved den hastighed.

»Det ser vi alvorligt på, taget i betragtning at mange anvender Hövding, samt at det er en normal hastighed i byen, hvor flest cyklister støder sammen med bilister,« siger Helena Stigson, der forsker i trafiksikkerhed hos Folksam.

Efter den udmelding har Hövding lagt en forsvarstale på sin hjemmeside. Heri fremhæver producenten, at ingen cykelhjelme er godkendt til 40 km/t. Desuden bliver der henvist til tidligere Folksam-undersøgelser, hvor Hövding er én blandt fem, der får topkarakter.

I metodeafsnittet fra disse undersøgelser fremgår det, at der blev testet med en hastighed på 22 km/t.

Folksam oplyser til Ingeniøren, at der endnu ikke er resultater klar til offentliggørelse fra den nye undersøgelse med en kollisionsfart på 40 km/t.

Standard tester kun energioptag - ikke påvirkning af hjerne

For at blive CE-mærket skal cykelhjelme på det europæiske marked leve op til kravene i standarden EN 1078 fra 1997. Her bliver cykelhjelmene testet ved 5,42–5,52 m/s svarende til lidt under 20 km/t.

Forbrugerrådet Tænk, der har udført flere test af cykelhjelme, er enig i, at den gældende standard for cykelhjelme er for slap. Ikke så meget på grund af hastigheden, men fordi standarden ikke afspejler typiske ulykkesscenarier.

Ved ulykker kan cyklistens hoved ramme for eksempel et fortov, en kantsten eller en kølerhjelm i en skæv vinkel, men standarden tester kun cykelhjelmenes evne til at absorbere stød i et scenarie, hvor slaget rammer vinkelret på øverste del af hjelmen, påpeger projektleder Stine Müller.

»Hvis man rammer et underlag skævt, kan det give nogle påvirkninger på hovedet, som blandt andet kan føre til hjernerystelse. Det tager den nuværende standard ikke højde for.«

Hvad angår airbag-cykelhjelmene, lyder anbefalingen fra Tænk:

»Hvis man kører med en traditionel skal-cykelhjelm, så anbefaler vi, at man bliver ved med det, men airbag-hjelme er bedre end ingen cykelhjelm,« siger Stine Müller.

»Når de er pustet op, kan de give lige så god beskyttelse som de bedste skalhjelme, men der vil være situationer, hvor airbaggen ikke kan nå at blive udløst, og så er der slet ingen beskyttelse.«

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Pas nu på med at stille for store krav. Hvis krav stilles højt for at dække “de få uheld”, altså dem med høj fart, så risikerer man det modsatte af et let design vi har idag. Hvis det bliver til en tung model eller en dyr model, så risikerer i jo at mange vil fravælge en cykelhjelm.

Hvis el-cykler kræver en anden type hjelm pga den højere fart, så hold ændringerne til dem.

  • 18
  • 3

Enig i, at hvis kravene fører til for klodsede hjelme ingen gider køre med, så er det måske bedre at undlade kravene. Men - jeg har en cykelhjelm godkendt til min 45 km/t elcykel (speed pedelec), og jeg formoder at den er sikker ved 40 km/t, da det ikke er lovligt med en "alm" cykelhjelm til en speed pedelec. Ift. en helt almindelig cykelhjelm, vil næppe mange kunne se eller mærke forskel.

  • 6
  • 2

Jeg kører selv med en speed pedelec hjelm på min el-cykel, selvom det ikke er en speed pedelec. Hjelmen er efter min vurdering ikke meget tungere end min anden cykelhjelm som jeg bruger på min racercykel. Så det er nok snarere noget der går på konstruktionsprincipperne end direkte på vægten af hjelmen. Det er i øvrigt utroligt at man ikke har taget fat i lovgivningen omkring hjelme og påbyder brug af hjelm på alm. cykler. Andre transportmidler der er kommet til senere har alle hjelm påbud, herunder el-løbehjul og lignende.

  • 8
  • 4

Jeg er helt enig. Bruger også en Speed pedelec godkendt cykelhjelm og den er ikke tungere end min gamle hjelm. Min hjelm er opbygget med en deformationszone inden for ydre skallen. Det var derfor jeg valgte denne. hvor de hjelme af "masivt" flamingo lignende materiale har begrænset deformation. Kan også tilslutte mig et påbud om brug af cykelhjelm.

  • 5
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten