Opråb fra forskere: Test drikkevandet for giftige fluorstoffer nu

»Nej ... Jeg er bestemt ikke tilfreds med myndighedernes reaktion.«

Sådan lyder den kontante udmelding fra professor og centerleder ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen efter opdagelsen af grundvand forurenet med fluorstoffer flere steder i Danmark. Hendes kritik går især på, at Miljø­styrelsen i mindst et halvt år har kendt til fire steder i Danmark med koncentrationer af fluorstoffer over de tyske og svenske grænseværdier, uden at styrelsen har foretaget sig yderligere.

Miljøstyrelsen ønsker ikke at udtale sig i detaljer om den rapport, der dokumenterer forureningen. Den offentliggøres først i midten af september, og indtil videre er der ingen planer om at udføre yderligere undersøgelser eller krav om test af hverken grundvand eller drikkevand.

Læs også: Giftige fluorstoffer i høje koncentrationer fundet i det danske grundvand

»Drikkevand i Danmark kommer direkte fra grundvand, som normalt ikke bliver renset, og undersøgelser tyder på, at rensning af overfladevand er mindre effektivt til at fjerne PFAS (fluostoffer, red.). Derfor bør undersøgelsen klart give anledning til undersøgelser af drikkevandet. Især fordi niveauerne er langt højere end de eksisterende grænseværdier,« siger Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen.

Hun er især bekymret, fordi hun selv har fundet en sammenhæng mellem PFAS i blodet på kvinder og risikoen for brystkræft.

Myndigheder uden overblik

Opdagelsen af fluorstofferne PFOS, PFOA og PFAS i grundvandet er gjort af Miljøstyrelsen, der har fået udført målinger 16 forskellige steder i Danmark og fundet fluorstoffer i ti af prøverne. Der findes ingen danske grænseværdier for stofferne i drikkevand, men nogle af prøverne viste koncentrationer på 1.000 ng/l, hvilket er ti gange højere end den tyske grænseværdi.

(Klik for at forstørre) Illustration: Lasse Gorm Jensen

Målingerne var en del af en mindre undersøgelse, en såkaldt screening og vidensopsamling, som styrelsen løbende foretager på forskellige stoffer – men for fluorstoffer i grundvand var det første gang.

Styrelsen præsenterede resultaterne allerede 10. marts i år hos Akade­miet for de Tekniske Videnskaber (ATV). Men her et halvt år efter har hverken Naturstyrelsen eller Miljøstyrelsen et overblik over omfanget af forurenet grund- og drikkevand. De nye data er dog blevet sendt til regionerne.

Hvis kommuner eller vandværker har målt for fluorstoffer i drikkevand, findes oplysningerne i den såkaldte Jupiter-database hos Geus. Men her har hverken Miljøstyrelsen eller Naturstyrelsen ledt efter eventuelle data på fluorstoffer, oplyser styrelserne til Ingeniøren.

Men det skal de se at gøre, lyder det fra Allan Astrup Jensen, der er tidligere rådgiver for EU-Kommissionen og i dag forskningschef i firmaet Nipsect, som arbejder med kemikalier og skadevirkninger.

Ifølge ham er det helt naturligt, at screeningen fører til prioritering af nye undersøgelser, især for at fastslå, om grundvandet siver mod drikkevandsboringer. Ligesom andre forskere henviser han også til udenlandske undersøgelser, der viser sammenhæng mellem fluorstoffer i grundvand og drikkevand i en række lande, bl.a. USA og Tyskland.

Se hele Ingeniørens fokus om giftige fluorstoffer

I USA har forskere påvist en mulig sammenhæng mellem fluorstoffer i drikkevandet og bl.a. højt kolesteroltal og kræft, og et tysk studie afslørede, at befolkningen i et område havde 5-8 gange forhøjet koncentration af PFOA i blodet efter kun tre års indtag gennem drikkevand.

(Klik for at forstørre) Illustration: Lasse Gorm Jensen

Sverige har også for nylig været nødt til at lukke for vandboringer i tre kommuner på grund af høje niveauer af fluorstoffer. Fundene blev gjort tilfældigt og ikke som led i den almindelige overvågning, der indtil for nylig var identisk med den nuværende danske overvågning, hvor det er frivilligt for kommunerne at måle efter stofferne.

Men efter fund af forhøjede niveauer i blodet på voksne og børn har den svenske fødevarestyrelse, Livsmedelsverket, opfordret alle vandværker til at teste vandet. Og inden for få uger regner myndighederne med at have et komplet overblik fra stort set alle svenske værker.

Læs også: Fluorstoffer forurener drikkevand og lukker svenske boringer

I Sverige lyder anbefalingen, at kommunerne skal reagere, hvis niveauet af syv udvalgte fluorstoffer overstiger 90 ng/l i drikkevandet. I den danske undersøgelse var niveauet af alene stofferne PFOS og PFOA i flere tilfælde på over 100 ng/l og i tre tilfælde omkring 1.000 ng/l. Men tager man syv andre fluorstoffer med i betragtning også, er nogle målinger helt oppe på 10.000 ng/l.

»Nu ønsker jeg ikke at blande mig i de danske myndigheders arbejde, men vi ville nok reagere, hvis niveauerne var over grænseværdien på 90 ng/l, også hvis der var tale om grundvand, fordi de to ting ofte er forbundet,« siger statsinspektør på Livsmedelsverket Torbjörn Lindberg.

Nye tegn på skadevirkninger

Den samme holdning har Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved Institut for Sundhedstjenesteforskning på Syddansk Universitet. Han kalder de danske koncentrationer i grundvandet for ‘monstrøse’ og mener, at det kalder på handling fra myndighedernes side – især fordi nye undersøgelser peger på, at grænseværdierne er alt for høje.

Siden Philippe Grandjean var med til at udforme værdierne i det europæiske fødevareagentur, EFSA, i 2008, har hans egen forskning på mennesker vist, at selv små koncentrationer skader immunsystemet, og at der er tegn på, at mennesker udviser samme hormonforstyrrelser som rotter ved påvirkning af stofferne.

»Det stor problem er, at hvis stofferne først havner i kroppen, så kan man ikke fjerne dem. De bliver der uhyggeligt længe med en halveringstid på tre til fem år,« siger Philippe Grandjean.

Læs også: Professor: Grænseværdien for fluorstoffer er 100 gange for høj

Allan Astrup Jensen tilslutter sig:

»Vi er nødt til at se problemet i dets helhed. Vi ser et utal af forskellige kilder til fluor-ophobning i mennesker, og selvom bidraget fra drikkevand måske er begrænset, er det afgørende at kende den samlede belastning,« siger han.

Emner : Drikkevand
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Lad os få at vide straks, hvor der er udført målinger af disse fluorstoffer i Danmark, og specielt de 10 steder med PFOS, PFOA og PFAS i prøver af grundvandet! De ansvarlige myndigheder må se at komme i omdrejning, selv om vi ikke har danske grænse-værdier for stofferne i vort drikkevand, når nogle af prøverne viste koncentrationer på 1.000 ng/l. Det er jo ti gange højere end den tyske grænseværdi og derfor alarmerende.

 • 1
 • 0
 • eller naturligt forekommende flourforbindelser i grundvandet? Det synes jeg ikke fremgår - er der nogen, der ved det?
 • 0
 • 0

eller naturligt forekommende flourforbindelser i grundvandet? Det synes jeg ikke fremgår - er der nogen, der ved det?

Der er fra naturens side fluorid i drikkevandet, især i hårdt vand, da fluoridioner knytter sig især til calcium og magnesium ioner. Hvis fluoridkoncentrationen kommer over 1 ppm kan der ses skader på tænderne. Visse steder i Indien fx er der ekstremt høje fluoridkoncentrationer, som giver invaliderende knogleskader. Hvis vandet er hårdt er skaderne værre, end hvis det er blødt. De fluorstoffer, der anvendes i brandskum er kompliceret byggede organiske fluorforbindelser, som har helt andre egenskaber, bl.a. er de meget overfladeaktive (surfactants), og de nedbrydes til de persistente perfluoralkylsyrer i miljø og mennesker, men normalt ikke til fluorid. Perfluoralkylsyrerne er kæder af forskellig længe. Tidligere brugte man mest derivater af 8-leddede kæder, som er de værste (PFOS, PFOA). Disse er efterhånden erstattet af stoffer med 4- og 6-leddede kæder. Der forekommer også fluorstoffer med kædelængder mere end 10 som bruges til andre formål end de kortkædede.

 • 1
 • 0

https://www.youtube.com/watch?v=6-KSLK_X7Qc Her lidt om at fluor er farligt og den globale elite for at svække folkelig magt, manisk udbreder fluor alle steder.

Man fandt i koncentrationslejrene ud af at fluor i vand gjorde folk modløse, og dermed lettere kunne acceptere sin udslettelse. Dernæst kræftfremkaldende og giftigt.

https://www.youtube.com/watch?v=Oi09MbGyqSI Om Fluor forgiftning se 12:40 i indslaget

 • 1
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten