Oppositionens opråb til ministeren: Få styr på støtten til landvind nu

Der er brug for hurtig afklaring af fremtidens støtteordninger til landvind. Det mener oppositionen, der i et skriftligt opråb beder ministeren om handling. Illustration: Ukendt

Den 21. februar 2018 udløber den eksisterende støtteordning for vindmøller på land. Og ingen ved, hvad ordningen skal erstattes af.

Læs også: Vindmølleindustrien: Energistyrelsen vildleder med alternative støtte-tal

Uvidenhed om fremtidens landvindspolitik lammer industrien og standser udviklingen af flere af de ellers eftertragtede landmøller. Det mener en samlet opposition, som i et brev til energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) opfordrer til at finde et snarligt bud på en fremtidig landvindspolitik:

»Landvind er den billigste form for vedvarende energi, men der sætter man jo udviklingen i stå nu, fordi de gamle regler udløber om så kort tid, at man ikke kan nå at ansøge om nye projekter, og man ved ikke, hvad der kommer i stedet for,« siger Jens Joel, der er energi- og klimaordfører for Socialdemokratiet.

Læs også: Energikommissionen: Lad markedskræfterne styre fremtidig energipolitik

Sammen med tilsvarende ordførere fra Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og SF har han underskrevet brevet til ministeren, der identificerer tre såkaldte energipolitiske pligtopgaver. Dels råber de fem partier op for at få en hurtig aftale, der skal sikre fortsatte investeringer i landvind, dels for at finde måder at fremme brugen af varmepumper og overskudsvarme til varmeforsyning på0:

»Det er et opråb, fordi det er dybt problematisk, at der ikke bliver handlet på de her ting. Det har konsekvenser både for den grønne omstilling og klimaet, når der ikke sker noget. Men også i høj grad for erhvervslivet,« forklarer Jens Joel.

Læs også: Dansk Fjernvarme: Afgifter bremser mulighederne for at at udnytte spildvarme

Vil ikke vente på energiforliget

Alle tre konkrete indsatsområder, kan man forestille sig, vil blive en del af et kommende energiforlig, som ventes forhandlet fra efteråret.

Læs også: Ny fremskrivning: Regeringen skal bygge en ny havmøllepark hvert år i 10 år

Men inden der kan gives hånd på et endeligt forlig, kan der nemt gå et halvt til et helt år, vurderer Christian Poll fra Alternativet. Det er for lang tid at vente, og derfor foreslår Christian Poll, at ministeren starter forhandlingerne af energiforliget ud med at handle på de tre presserende områder. Det gerne allerede fra starten af næste måned:

»Det her kan ses som et opstartsmøde til energiforliget. Vi går i gang med forhandlingerne nu og starter med at løse de her tre konkrete problemer. Så kan vi gå videre med alt det andet sidenhen,« foreslår Christian Poll.

Læs også: Dansk Fjernvarme: Ny afgiftsanalyse fremmer slet ikke overskudsvarmen

Energiordføreren opfordrer i første omgang Lars Chr. Lilleholt til at få færdiggjort og publiceret de sidste dele af en omfattende analyse af afgifterne på energiområdet. Her mangler fortsat delanalysen om afgifter på el og en opsamlende analyse, som kan få betydning for fremtidens energipolitik:

»Det allervigtigste lige nu er, at vi får et overblik over skævvridningerne mellem de forskellige energiteknologier og herefter får justeret dem,« siger Christian Poll.

Læs også: Analysen er klar: Afgifter på energi skal ændres

Vindmølleforeningen foreslår fastpriskontrakter

Måske netop grundet den ventede afgiftsanalyse kommer oppositionspartierne ikke med konkrete løsningsforslag til de tre udfordringer.

Det gør til gengæld Danmarks Vindmølleforening, som tidligere på måneden foreslog at lade den nuværende støtteordning erstatte af udbudsordninger med såkaldte fastpriskontrakter. Det svarer til de ordninger, der har vist sig succesrige for havvind.

Læs også: Støtte til landvindmøller skal fremover i udbud

Med den snarlige udløbsdato for landvindsstøtten er det ikke mærkeligt, at netop det punkt er ét af tre i oppositionens opråb. Tilsvarende er der dog også planlagt udfasning af grundbeløbet til kraftvarmeværker i 2019.

Læs også: Uvished lammer små kraftvarmeværker

Grundbeløbet blev blandt andet indført for at sikre el-produktion på naturgasfyrede, decentrale kraftvarmeværker. Men med udfasning af tilskuddet vil flere værker have udfordringer med at producere både el og varme til samme priser. Det ser oppositionen blandt andet afhjulpet ved øget brug af varmepumper på værkerne.

Læs også: Decentrale kraftvarmeværker står stille

Læs brevet fra oppositionspartierne til Lars Chr. Lilleholt:

Åbent Brev Om Pligtopgaver by Ingenioeren on Scribd

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Den største opgave bliver at skaffe nattero til dem der ’sådan bare’ skal være naboer til det der måske ikke engang er billigere end vindmøller på havet. Som et minimum må vi bede vindkraftens fortalere om at tage en ferie i nogle af de huse der allerede nu er blevet tomme. Læs om bagsiden af medaljen på http://wp.me/p1RKWc-1gi

 • 4
 • 8

Vindenergi er sporadisk energi. Det skal både blæse og der skal være brug for strømmen. Hvis bare en ting mangler er det værdiløst. Støj skader helbredet. Vindturbiner støjer. Hvorfor smadre helbred, livskvalitet og natur, bare fordi der gives støtte i form af blodpenge. Fjern tilskuddet. Det løser problemerne. At fortsætte opstilling af vindturbiner på land er uansvarligt.

 • 4
 • 6

Nå, så er pibekoret på banen igen - og med de samme trivielle gentagelser. At regeringen p.g.a. manglende handling koster Danmark mange penge er åbenbart ganske ligegyldigt i den hellige sags tjeneste. Se det er uansvarligt.

 • 0
 • 3

Det koster mange - rigtig mange - penge for Danmark, at regering og Folketing ikke har stoppet tilskud til vindturbiner. Udover milliarder i tilskud koster det helbred, livskvalitet og ødelagt natur. Tilskud som de her blodpenge står åbenbart for nogle højere end andre menneskers ve og vel. Føj for et menneskesyn. Kom nu på banen politikere og lad fornuften sejre over grådige og griske blodpengesugere. Fakta er at vindenergi kun er SPORADISK ENERGI. Fakta er at støj skader helbredet. Fakta er at vindturbiner støjer.

 • 2
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten