Oppositionen udskyder miljøinstitut
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Oppositionen udskyder miljøinstitut

Miljøminister Hans Christian Schmidt (V) er nødt til at vente på Folketingets behandling, før han kan etablere det nye »Institut for Miljøvurdering«. I fredags besluttede et stort mindretal i finansudvalget med Socialdemokratiet i spidsen, at ansøgningen om 10 mill. kr. til instituttet skal behandles i folketingssalen.

Socialdemokratiet forbereder et beslutningsforslag sammen med Det radikale Venstre og SF, der opfordrer regeringen til at trække ansøgningen (aktstykket) tilbage. Det beslutningsforslag kan først fremsættes og behandles i januar.

Dansk Folkeparti sikrer regeringen et flertal for bevillingen, oplyser Kristian Thulesen Dahl (DF), der også er formand for finansudvalget.

»Det er en ny type bevilling. Den tidligere regering havde intet ønske om at lave et uafhængigt miljøinstitut, der skulle vurdere kritisk, hvad Miljøministeriets folk laver,« siger Kr. Thulesen Dahl. han tilføjer, at der længe har været behov for at se på miljøpolitikken med mere økonomiske øjne.

Svækker miljøpolitikken

»Et så vidtgående forslag om at oprette et institut, der måske skal ændre hele miljøpolitikken, bør man da behandle i folketingssalen og ikke bare i finansudvalget inden jul. Det har nærmest karakter af lovsjusk at haste det igennem. det skal have en reel politisk behandling,« siger Pernille Blach Hansen (S).

Socialdemokratiets miljøordfører understreger, at partiet ikke har taget endelig stilling, men problemet er uklarheden om, hvad det ny institut skal lave. Beslutningsforslaget skal fremtvinge svar om instituttets forsknings- og arbejdsopgaver og hvad der er nyt i forhold til de eksisterende organer.

»Der er lagt op til en mystisk procedure i ansættelsen af direktøren, før bestyrelsen er udpeget. Vi kan ikke helt frigøre os fra tanken om, at dette skal svække den danske miljøpolitik frem for at styrke den. Der går rygter om, at det er et Bjørn Lomborg-institut, men det håber jeg ministeren kan give et konkret svar på,« siger Pernille Blach Hansen. Hun frygter, at det rammer bl.a. Naturrådet, Det økologiske Råd og Danmarks Miljøundersøgelser (DMU).

Kristelige kritiserer kissejav

Kristeligt Folkeparti er heller ikke venligt stemt over for miljøministerens provokerende travlhed og fremgangsmåden ved udpegning af direktør og bestyrelse.

»Det er mærkeligt med det kissejav, at man fremsætter et aktstykke her før nytår, hvor man vil have 10 millioner i den finanslov, som ikke er vedtaget og som vi ved bliver udsat for skrappe sparekrav,« siger Ole M. Nielsen.

KRF's miljøordfører vender sig imod, at man vælger direktøren før bestyrelsen er udpeget. I det hele taget sikrer udpegningen af ledelse ikke uvildighed i forhold til ministeren. Ole M. Nielsen foreslår, at der nedsættes et stort repræsentantskab, som vælger bestyrelsen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først