Opposition kræver indgreb mod sølvpartikler

En række partier vil sætte en stopper for at benytte sølvpartikler til at dræbe bakterier i plastre, vaskemaskiner og sportstøj til at dræbe bakterier..

De reagerer på, at Ingeniøren i sidste uge skrev om svenske forskningsresultater, der viser, at brugen af sølvpartikler gør bakterierne resistente over for gængse antibiotika. Det kan i sidste ende betyde, at bakterier, der forårsager sygdomme som lungebetændelse, halsbetændelse og gonoré, ikke kan nedkæmpes.

»Vi skal lade det offentlige gå i spidsen og indføre restriktioner på indkøbet af produkter med sølvioner,« siger den radikale sundhedsordfører Charlotte Fischer.

Hun er bekymret over, at endnu et stof nu viser sig at gøre bakterierne antibiotika-resistente.

»Vi skal sørge for, at stoffer, der med god grund kan mistænkes for at fremkalde resistens, bliver fjernet. Vi kan nok ikke med det samme indføre et totalforbud alene i Danmark, men vi kan gøre som i Sverige og begrænse det offentlige indkøb af disse produkter,« siger hun.

»Vi skal slå til, hver gang vi opdager stoffer, der kan gøre bakterierne antibiotikaresistente, på samme måde som der blev sat en stopper for triclosan i tandpasta. Ellers risikerer vi, at vi ikke kan behandle infektioner.«

Charlotte Fischer vil i første omgang bede sundheds- og miljøministrene forholde sig til problematikken.

Sølv bruges i dag i en lang række hverdagsprodukter som køleskabe, vaskemaskiner, sportstøj, sokker, skoindlæg, airconditionanlæg og helseprodukter.

SF: Indfør grænseværdi

Også sundhedsordfører for SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, kræver handling.

Anne Baastrup foreslår, at der fastsættes grænseværdier for, hvor meget sølv der kan bruges i produkterne. Samtidig skal ministrene sætte det på dagsordnen i EU, for det er en relevant problemstilling for hele EU, siger hun.

Enhedslistens Per Clausen har allerede stillet følgende spørgsmål til miljøminister Connie Hedegaard (K):

  • "Hvilke initiativer vil ministeren tage for at bremse den stigende anvendelse af sølv som bakteriedræbende middel, efter at svenske undersøgelser har vist, at den udbredte brug af sølv i dagligvareprodukter kan medvirke til at gøre bakterier resistente overfor antibiotika?"

  • "Vil ministeren tage initiativ til at kræve miljømæssige sikkerhedsgarantier fra alle producenter af produkter med sølvnanopartikler, som man har gjort i USA?"

    »Der skal indføres et skærpet forsigtighedsprincip i forhold til nanoprodukter. Udviklingen af antibiotikaresistente bakterier på baggrund af sølvpartikler er et oplagt eksempel på, at man i dag ikke får foretaget en rigtig bedømmelse af nanoprodukterne,« siger Per Clausen.

Vaskemaskinen er et pesticid

Sverige har allerede sat sølv på EU's dagsorden. Således har myndigheder opfordret til, at sølvpartikler kommer under EU's biociddirektiv. Det bliver vurderet 1. juli i år.

I USA skal produkter med nanosølv underlægges en miljømæssig vurdering, og eksempelvis en vaskemaskine fra Samsung, der benytter sølv til at desinficere tøjet, er blevet klassificeret som et pesticid.