Oplad mobilen trådløst og spar strøm
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Oplad mobilen trådløst og spar strøm

Elektronik-kæden Elgiganten begynder til juli at sælge en trådløs oplader, der med tiden kan komme til at afløse alle de mange forskellige opladere, som i dag følger med husstandens bestand af elektronisk udstyr.

Ideen er, at man blot placerer det, der skal lades op, oven på opladeren og så går ladeprocessen i gang. Det eneste, der kræves, er et lille omformer-stik - en dongle - som sættes ind i apparatet, for at det kan modtage strømtilførslen.

Den særlige modtage-teknologi, som er udviklet gennem seks år af det britiske firma Splashpower, er ikke indbygget i mobiltelefoner, MP3-afspillere og kameraer, så derfor skal man indtil videre anvende én af disse dongles for hvert stykke elektroniske udstyr.

Ifølge importøren af den trådløse oplader, Thomas Schwartz fra firmaet Gizmolinks, er systemet først endegyldigt smart, når omformeren er indbygget i al elektronik:

»Prognoserne siger, at 30 procent af alle mobile enheder vil have teknologien indbygget i 2013. For det løser ikke alene et praktisk behov. Det skaber også værdi for miljøet. Mobilladere er jo praktisk talt ikke blevet udviklet siden begyndelsen og bruger stadig strøm, når de sidder i en tændt stikkontakt, selv om telefonen ikke er koblet på, « siger Thomas Schwartz til Berlingske.

Afløser strøm-sluger

Projektleder Anders Hjorth Jensen fra Elsparefonden kalder det »åbenlyst besnærende« at få udskiftet de mange ineffektive strømforsyninger med én enkelt. I dag spilder strømforsyninger op mod halvdelen af energien, både når de oplader apparatet aktivt, og når de bare sidder i stikkontakten og bruger strøm.

»En moderne oplader bør mindst kunne opfylde EU's energi-krav til opladere, kaldet Energy Star,« siger Anders Hjorth Jensen. Det har ikke været muligt at få oplyst fra Elgiganten, om den nye, trådløse oplader opfylder disse krav.

Den nye oplader-type, som bliver sat til salg i hele Norden på samme tid, er ingen helt billig fornøjelse. Selve opladeren koster 499 kroner, og hver af de små dongles koster 99 kroner.

Dokumentation

Splashpowers hjemmeside

Emner : El
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

»En moderne oplader bør mindst kunne opfylde EU's energi-krav til opladere, kaldet Energy Star,« siger Anders Hjort Jensen. Det har ikke været muligt at få oplyst fra Elgiganten, om den nye, trådløse oplader opfylder disse krav. "

Hvordan er det lige, det hænger sammen - og hvad der virkningsgraden for en sådan trådløs lader egentlig ?

Det sammenholdt med, at f.eks. mange kameraer kræver, at man tager batteriet ud for at lade det op samt en "dongle" til mobiltelefonen (hvor stor er den?) gør, at jeg spår "dimsen" en usikker fremtid

 • 0
 • 0

"Det skaber også værdi for miljøet. Mobilladere er jo praktisk talt ikke blevet udviklet siden begyndelsen og bruger stadig strøm, når de sidder i en tændt stikkontakt, selv om telefonen ikke er koblet på"

Punkt 1 så ville det være rart at vide hvor stor er virkningsgraden af denne oplader - punkt 2 så er det jo forkert at påstå at mobilladere ikke er udviklet, da fleste telefoner efterhånden leveres med switch-mode strømforsyninger.

Hvis så småudstyrsfabrikanterne til gengæld kunne blive enige om kun at bruge mini USB og ikke andet, det ville være rart.

Man kan godt blive lidt træt af den efterhånden omsiggribende slåen plat på miljøet for at prakke folk et eller andet produkt på.

/Christian

 • 0
 • 0

Jeg vil meget gerne have forklaret hvordan trådløs overførsel af elektrisk energi kan være mere effektiv end at bruge et kobberkabel med meget lille modstand. Det er simpelthen ud over al fatteevne.

Det vil være meget bedre hvis Apple, Nokia, SonyEricsson og hvad de nu hedder laver en fælles standard og tilbyder ladere som ekstraudstyr, dvs. at man SKAL købe ladderen for sig. For at tilskønne til at ladere ikke bliver medleveret sammen med en mobiltelefon, kunne man overveje at indføre en punktbeskatning på mobilladere på fx 100 DKK per lader.

Personligt vil jeg gerne give 100 DKK mere for én lader, end konstant at have 3 ladere med i rejsekufferten.

 • 0
 • 0

Jeg er ikke helt klar over, hvilket praktisk behov de hævder at løse. Vel har jeg indtil flere ladere med på rejse (mere USB-ladning, tak), men gizmo'en her har næppe lyst til at forsøge sig med at oplade min bærbare. Og hvad hvis jeg vil oplade mit kamera og min mobil på samme tid, et hyppigt scenarie på diverse hotelværelser?
Jeg kan selvfølgelig købe flere Splashpower's, men incitamentet til at bruge X x 500,- på ladere, jeg allerede fik med udstyret, kan ligge på et meget lille sted, og pladsbesparelsen forsvinder.

Når jeg ser på min bunke af ladere og deres anvendelse, er én fælles erstatning langt fra nok, og jeg foretrækker i stedet at slukke på væggen efter mig. Men, jeg hører jo så også til generationen, der har lært at slukke lyset, når man forlader et lokale.

Med mindre der kommer gode tal for virkningsgrad og standby-forbrug på bordet, vil jeg fastholde min opfattelse af dimsen som en design- og miljømæssig gimmick.

 • 0
 • 0

Hvis det nu havde været 2002, så havde det her været interessant. Imidlertid har splashpower forsøgt at overbevise verden om deres teknologiers fortræffelighed i 5-6 år nu, uden det store held. Så vidt jeg ved gik splashpower konkurs for en månedstid siden. At det skulle være en nyhed at forvalterne af boet, har solgt nogle licensrettigheder til et fint design firma synes jeg nok lige er at stramme den.
Om det er muligt eller ej behøver jeg ikke tage stilling til, da produktet ikke eksisterer....

 • 0
 • 0

Desværre endnu et eksempel på, at skribenterne herinde overhovedet ikke gør deres hjemmearbejde :o(

Det er pinligt for et medie, der burde repræsentere det ypperste inden for dækning af teknologi.

Jeg synes, vi savner en respons fra "Journalisten" ?

mvh Flemming

 • 0
 • 0

Trådløs men du skal lige købe et omformer stikk til alle dine apperater så det virker hurra..
Sådan kan man da ikke undvære...
Er det mig eller har man hørt om det her før og er det ikke bare fis en ..........

 • 0
 • 0

Der må være i hvert fald tre energimæssige problemer med dagens oplader-situation:
1) Opladerne taber for meget energi.
2) Fordi de ikke er indbyrdes kompatible, har man brug for mange opladere, og hvis de sidder fast placeret i elskinne, så multiplicerer det problem 1.
3) De mange opladere der udsmides bidrager til elektronikskrot forurening.

Kinserne har adresseret disse problemer ved at lovgive om at alle mobiltelefoner skal oplades via mini-usb stik.
Det er en enkel og reel løsning, uden hokus pokus.

Det at en oplader er trådløs, adresserer overhovedet ikke nogle miljømæssige problemer - tværtimod taber den mere energi end en kablet oplader.

Artiklen ligner intentionel manipulation i den måde, elsparefonden gøres til fortalere for et specifikt produkt.
Når man kigger isoleret på citaterne fra elsparefondens Anders Hjorth Jensen, kan man se at han overhovedet ikke adresserer det omtalte produkt, eller den trådløse teknologi. Han kommer med nogle generelle betragtninger, som det givne produkt ikke kan kobles til.

Anders Hjorth Jensen finder det "åbenlyst besnærende at få udskiftet de mange ineffektive strømforsyninger med én enkelt"
Ja tak, men det har jo intet med trådløs opladning at gøre, men kan netop løses simplere og mere effektivt ved hjælp af regulering mod standardisering af en kabelløsning.

Jeg undres mere og mere over Ingeniørens journalistiske målsætning.

 • 0
 • 0

Hvis de kan styre AC strømmen direkte fra stikkontakten og induksere den lille dims så den laver strøm direkte til mobilen, så er energieffektiviteten sikkert langt bedre end traditionelle opladere med energislugende spoler.

Men det står der ikke noget om de gør, så...

Og man kan næppe overføre energieffektivitet fra induktionskogeplader (som jo er det mest energieffektive at opvarme med), idet der her er tale om varme.

Så lidt mere fakta på bordet tak.

PS: Jeg havde faktisk for et par år siden en oplader til en batteriboremaskine hvor der ikke var metal mod metal, men plastik mod plastik...og den opladede fint allerede dengang...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten