Oplad mobilen på dine Ikea-møbler

Qi hedder en af de standarder for trådløs opladning af mobiltelefoner og anden elektronik, der konkurrerer om at blive standarden. Og den ambition er måske kommet et skridt nærmere realisering, efter at Ikea netop har valgt Qi som opladningsstandard til sine møbler.

Trådløs opladning er nemlig blevet et konkurrenceparameter blandt producenter af mobiltelefoner og computere. Hvor det hidtil mest har været været lufthavne og cafe-kæder som Starbucks, der har købt opladeudstyret, så kunderne kan få strøm i deres forretninger, vil du fremover kunne oplade din telefon trådløst fra dine Ikea-møbler.

»Vi ved, at folk hader kabelrod. De er trætte af, at de ikke kan finde deres oplader, og at de vil løbe tør for strøm,« siger Ikeas forretningschef for belysning og trådløs opladning, Jeanette Skjelmose, i en pressemeddelelse.

Læs også: Din mobil skal oplades trådløst hos McDonald's og Starbucks

Sengeborde, skriveborde og lamper fra Ikea skal fremover kunne bruges til at oplade dine elektroniske dimser. Illustration: Ikea

Fra april vil Ikea lancere en kollektion af sengeborde, lamper og skriveborde med opladningsudstyr indbygget. Møblerne kommer ifølge den svenske avis, Dagens Industri, til at koste omkring 160 kroner mere end tilsvarende møbler uden opladere. En oplader, som kunderne selv kan bygge ind i deres møbler, kommer til at koste omkring 240 kroner.

Qi promoveres af foreningen Wireless Power Consortium (WPC), som tæller 200 virksomheder – blandt andre Belkin, HTC, LG, Microsoft, Panasonic, Samsung og Philips. I kampen om at blive den toneangivende standard kæmper WPC med foreningen Power Matters Alliance (PMA), som bl.a. tæller Duracell blandt sine medlemmer. Derfor er WMP mere end begejstrede for den svenske opbakning.

»Vi gratulerer Ikea for deres uforlignelige indsigt og unikke passion for at gøre trådløs opladning simpelt og til at betale for forbrugerne,« siger formanden for WPC, Menno Treffers, således i en pressemeddelelse.

Læs også: Klar med trådløs opladning af lommeelektronik

PMA, der er i gang med at fusionere med en tredje standard, A4WP, står stærkt i USA, hvor alliancen har indgået en aftale med kaffekæden Starbucks, mens Qi ifølge WPC bliver brugt i 3.000 hoteller, restauranter, lufthavne og offentlige steder over hele verden. Standarden bliver brugt i mere end 80 smartphones og 15 biler.

Indtil videre spiller smartphoneproducenter som Samsung imidlertid på begge heste. Således er Samsungs nye model, S6, udstyret til at fungere med begge trådløse opladningsstandarder.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er der mon en afbryder på eller står sådan en dims og trækker strøm uanset om man lader en enhed op eller ej? Det lyder som fjernsyn, radioer mm. som trækker stand-by strøm, noget der jævnligt udråbes som strømslugere.

 • 3
 • 0

Er der mon en afbryder på eller står sådan en dims og trækker strøm uanset om man lader en enhed op eller ej? Det lyder som fjernsyn, radioer mm. som trækker stand-by strøm, noget der jævnligt udråbes som strømslugere.

Der er jo ikke noget sted at afsætte effekten i, når der ikke ligger et device. Den vil givet vis have noget standby forbrug, men EU reglerne siger pr. 2013, at det skal ligger under 1W, så det er ikke så slemt som det har været.

Men ja - man får jo flere og flere dimser rundt omkring. Vi har vel nok de første 20 micro SD ladere + nogle apple rundt omkring i huset, og det er lidt af en opgave at få dem alle slukket helt, når mange af dem jo skal lade apparater. Jeg har dog ikke prøvet at måle på dem endnu.

 • 2
 • 0

Jeg bliver nok udfordret på det en dag. Men ungernes elektronik skal oplades i en skuffe i et IKEA skab i køkkenet. På den måde er installatione og laderne gemt væk og man skal ikke lede efter hvor børnene sidst spillede minecraft på en flad ipad. De skal bare huske selv at sætte deres device til at lade i skabet!

 • 0
 • 0

Man kan, hvis man er lidt snild også lave sine egen løsninger. En QIlader til indbygning kan købes fra Kina til under en 50'er Men så skal man selv igang med at fræse ud i undersiden af skrivebordet/skuffen/skabet for rækkevidden er kun 5-8 millimeter. Derudover er det værd at huske på at ladehastigheden vha wireles stadig ikke er specielt god. Min Samsung telefon lader kun med 620 mA på min lader, det burde, ift hvad jeg kan læse mig frem til, være muligt at kommer op på 1000 mA, men det er stadig noget langsommere end hvad en god lader+ledning kan levere.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten