Er der mon en afbryder på eller står sådan en dims og trækker strøm uanset om man lader en enhed op eller ej? Det lyder som fjernsyn, radioer mm. som trækker stand-by strøm, noget der jævnligt udråbes som strømslugere.
Qi hedder en af de standarder for trådløs opladning af mobiltelefoner og anden elektronik, der konkurrerer om at blive standarden. Og den ambition er måske kommet et skridt nærmere realisering, efter at Ikea netop har valgt Qi som opladningsstandard til sine møbler.
Trådløs opladning er nemlig blevet et konkurrenceparameter blandt producenter af mobiltelefoner og computere. Hvor det hidtil mest har været været lufthavne og cafe-kæder som Starbucks, der har købt opladeudstyret, så kunderne kan få strøm i deres forretninger, vil du fremover kunne oplade din telefon trådløst fra dine Ikea-møbler.
»Vi ved, at folk hader kabelrod. De er trætte af, at de ikke kan finde deres oplader, og at de vil løbe tør for strøm,« siger Ikeas forretningschef for belysning og trådløs opladning, Jeanette Skjelmose, i en pressemeddelelse.
Fra april vil Ikea lancere en kollektion af sengeborde, lamper og skriveborde med opladningsudstyr indbygget. Møblerne kommer ifølge den svenske avis, Dagens Industri, til at koste omkring 160 kroner mere end tilsvarende møbler uden opladere. En oplader, som kunderne selv kan bygge ind i deres møbler, kommer til at koste omkring 240 kroner.
Qi promoveres af foreningen Wireless Power Consortium (WPC), som tæller 200 virksomheder – blandt andre Belkin, HTC, LG, Microsoft, Panasonic, Samsung og Philips. I kampen om at blive den toneangivende standard kæmper WPC med foreningen Power Matters Alliance (PMA), som bl.a. tæller Duracell blandt sine medlemmer. Derfor er WMP mere end begejstrede for den svenske opbakning.
»Vi gratulerer Ikea for deres uforlignelige indsigt og unikke passion for at gøre trådløs opladning simpelt og til at betale for forbrugerne,« siger formanden for WPC, Menno Treffers, således i en pressemeddelelse.
PMA, der er i gang med at fusionere med en tredje standard, A4WP, står stærkt i USA, hvor alliancen har indgået en aftale med kaffekæden Starbucks, mens Qi ifølge WPC bliver brugt i 3.000 hoteller, restauranter, lufthavne og offentlige steder over hele verden. Standarden bliver brugt i mere end 80 smartphones og 15 biler.
Indtil videre spiller smartphoneproducenter som Samsung imidlertid på begge heste. Således er Samsungs nye model, S6, udstyret til at fungere med begge trådløse opladningsstandarder.
Er der mon en afbryder på eller står sådan en dims og trækker strøm uanset om man lader en enhed op eller ej? Det lyder som fjernsyn, radioer mm. som trækker stand-by strøm, noget der jævnligt udråbes som strømslugere.
Dimsen har vel en ledning hen til stikkontakten, hvor du saa kan afbryde.
Nyere stikkontakter har ikke en afbryder. Hvis det er en lampe har man måske brug for lyset.
Er der mon en afbryder på eller står sådan en dims og trækker strøm uanset om man lader en enhed op eller ej? Det lyder som fjernsyn, radioer mm. som trækker stand-by strøm, noget der jævnligt udråbes som strømslugere.
Der er jo ikke noget sted at afsætte effekten i, når der ikke ligger et device. Den vil givet vis have noget standby forbrug, men EU reglerne siger pr. 2013, at det skal ligger under 1W, så det er ikke så slemt som det har været.
Men ja - man får jo flere og flere dimser rundt omkring. Vi har vel nok de første 20 micro SD ladere + nogle apple rundt omkring i huset, og det er lidt af en opgave at få dem alle slukket helt, når mange af dem jo skal lade apparater. Jeg har dog ikke prøvet at måle på dem endnu.
Nyere stikkontakter har ikke en afbryder.
Det er alligevel næsten umuligt at få en lader i sådan et nyere stik. Til gengæld er de grimme. Ja, her er virkeligt sket fremskridt.
Jeg bliver nok udfordret på det en dag. Men ungernes elektronik skal oplades i en skuffe i et IKEA skab i køkkenet. På den måde er installatione og laderne gemt væk og man skal ikke lede efter hvor børnene sidst spillede minecraft på en flad ipad. De skal bare huske selv at sætte deres device til at lade i skabet!
Man kan, hvis man er lidt snild også lave sine egen løsninger. En QIlader til indbygning kan købes fra Kina til under en 50'er Men så skal man selv igang med at fræse ud i undersiden af skrivebordet/skuffen/skabet for rækkevidden er kun 5-8 millimeter. Derudover er det værd at huske på at ladehastigheden vha wireles stadig ikke er specielt god. Min Samsung telefon lader kun med 620 mA på min lader, det burde, ift hvad jeg kan læse mig frem til, være muligt at kommer op på 1000 mA, men det er stadig noget langsommere end hvad en god lader+ledning kan levere.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard