Opinion: Brændeovne: et alvorligt miljøproblem
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Opinion: Brændeovne: et alvorligt miljøproblem

Holger Skjerning og Søren Hansen kommenterer i Ingeniøren den 13. marts vores kronik om brændefyring den 27. februar. Men kommentarerne ændrer ikke ved, at: 
- luftforureningen fra privat brændefyring udgør et alvorligt sundheds- og miljøproblem. 
- et træfyret kraftvarmeværk/varmepumpe-system er dobbelt så energieffektivt som privat brændefyring.

HS mener, at mennesket, som følge af evolutionen, er udviklet til at kunne modstå røg fra brændefyring. Dette er desværre ikke tilfældet. Alle undersøgelser viser, at partikler og tjærestoffer fra røg - uanset om den er fra cigaretter eller brændefyring - er stærkt sundhedsskadelige. Også i de koncentrationer, som er fremherskende i mange villakvarterer.

SH mener, at Miljøstyrelsens rapport over sundhedseffekter af brændefyring er grebet ud af den blå luft. Det må stå for hans egen regning.

Opgørelsen er lavet ud fra de officielle estimater af statistiske dødsfald knyttet til partikelforurening. Og der er snarere tale om en undervurdering end en overvurdering. Omkring 200 danske dødsfald knyttes til forurening fra brændefyring. Men, som det også er fremført i rapporten, så er 400-600 dødsfald mere sandsynligt ifølge de seneste undersøgelser.

Prisen på partikelfiltre inkl. montering forventes at komme til at ligge på 8-12.000 kr. Dertil kommer elforbrug på 50-300 kr. årligt. Der er typisk tale om elektrostatiske filtre med en meget høj fjernelse (over 90 pct.) for de fine partiklers vedkommende. Miljøstyrelsen har igangsat en række danske filterforsøg, som pt. er under udarbejdelse. Det er endnu ikke muligt at købe filtre, og dette skyldes, at der ikke eksisterer regulering eller afgifter, der tilskynder folk til at købe og påmontere disse filtre.

Mht. energieffektivitet, så mener HS, at det er bedre, at mange små private biler kører i skoven efter træ til brændefyring, end at en lastbil henter træet og kører til nærmeste kraftvarmeværk. Prøv lige at regne efter på bagsiden af en konvolut. Den lastbil kan køre land og rige rundt.