Flere er begyndt at sætte spørgsmålstegn ved, om opholdsforbuddet på Islands Brygge bunder i videnskaben, fordi studier peger på, at en meget lille andel af corona-ramte bliver smittede, når de er udenfor.
Efter Berlingske belyste problematikken for et par uger siden, har Alex Vanopslagh, leder af Liberal Alliance, spurgt sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke:
»Mener ministeren, at det er klogt og sundhedsfagligt velbegrundet at have opholdsforbud på Islands Brygge, når flere studier viser, at smitterisikoen udendørs er ekstremt lille relativt til smitterisikoen indendørs?« på Folketingets hjemmeside.
Men i svaret, som Magnus Heunicke har givet, forholder han sig ikke til de videnskabelige studier, men uddyber blot, hvordan politikernes prioritet er at lave tiltag, der minimerer smittespredningen i Danmark.
»Regeringens altoverskyggende hovedprioritet er fortsat at afbøde de alvorlige konsekvenser af spredningen af COVID-19 i det danske samfund mest muligt,« skriver han og uddyber:
»Regeringen følger derfor løbende situationen med henblik på at vurdere, hvilke tiltag der er nødvendige, herunder også hvilke forbud og restriktioner, der skal gælde for både befolkningen og erhvervslivet.«
Ministeren henviser også til, at Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen blandt andet vurderer, “at hindre tætheden af mennesker i det offentlige rum” er med til at minimere smittespredningen.
Derfor er det bemærkelsesværdigt, at regeringen for nyligt har besluttet at ændre afstandskravet fra 2 til 1 meter samme dag som Magnus Heunicke svarer Alex Vanopslagh, at Islands Brygge-forbuddet blandt andet bunder i, at vi skal være længere fra hinanden for at minimere smittespredningen.
Studier: Vi bliver smittet indendørs
318 større og mindre udbrud af covid-19 er blevet undersøgt i et kinesisk forskningsprojekt fra starten af april. Blot 1 udbrud skete udenfor og ledte til 2 smittede ud af i alt 1245 bekræftede tilfælde.
79,9 procent af udbruddene foregik i private hjem, og en stor del af resten er foregået i transportmidler.
Et mindre japansk studie har undersøgt 110 smittetilfælde i Japan og har konkluderet, at det er 18,7 gange mere sandsynligt, at mennesker smittes i et lukket miljø i forhold til i et åbent miljø.
Ingen af studierne har været ‘peer reviewed’ endnu, men deres konklusioner bakkes op af infektionforsker Christian Wejse:
»Virussen smitter betydeligt mindre udenfor end indenfor,« udtaler han til Berlingske.
